FESTIVALUL naţional studenţesc ”ActFest” | Două zile de teatru tânăr, cu intrare liberă

FESTIVALUL naţional studenţesc ”ActFest” | Două zile de teatru tânăr, cu intrare liberă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ieri după-amiază, în Sala Studio a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, a avut loc deschiderea oficială a celei de-a a IV-a ediţii a Festivalului Naţional Studenţesc de Teatru Contemporan „ActFest”, organizat de Casa de Cultură a Studenţilor Galaţi cu finanţarea Ministerului Tineretului şi Sportului. Timp de două zile de weekend, au intrat în competiţie la Galaţi 13 trupe de teatru de amatori şi actori amatori cu monoloage, reprezentanţi ai mişcării teatrale din casele de cultură ale studenţilor din Braşov, Craiova, Iaşi, Cluj Napoca şi Galaţi. Tinerii artişti s-au întrecut în a-şi arăta talenul de actori, regizori sau dramaturgi, în două secţiuni: Interpretare (monolog, scenetă şi piesă de teatru) şi Creaţie (texte scrise de studenţi prezentate în concurs sub formă de spectacol). S-a concurat pe două categorii:  „Amatori” şi „Şcoli de teatru”. Accesul publicului în sala Teatrului Dramatic şi în sălile Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin”, unde se vor desfăşura probele, este liber. Pe lângă competiţia în sine, este o ocazie să intrăm în textele unor autori români şi străini clasici şi contemporani!

Ieri: trupe din Galaţi, Braşov, Iaşi

În programul serii de ieri au evoluat: trupa „De ce ficatul?”, a Casei de Cultură a Studenţilor (CCS) Galaţi, cu piesa „Your job”, de Oana Mogoş, care a realizat şi regia; trupa „Bacteria H”  a CCS Braşov, cu piesa „Natură moartă cu nepot obez”, de Ion Sapdaru, în regia lui Lucian Ciobanu; trupa „Ludic” a CCS Iaşi, cu spectacolul „Magistrul”, de Radu Mihoc, care asigură şi regia.

Azi continuă concursul: piese şi monoloage

Astăzi, în sălile Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin”, între ora 14,30 şi 18,00, vom putea aprecia evoluţia a trei trupe de teatru, în continuare evoluând concurenţi cu monoloage.

Primul spectacol de astăzi va fi jucat la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin, de la 14,30: trupa Theatron a CCS Craiova va juca piesa „Angajare de clovn” de Matei Vişniec,  regia Ştefan Florescu.

La Sala Studio a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, de la 16,00, trupa Ludic a CCS Iaşi vine cu  sceneta „Ultimul Godot” de Matei Vişniec, în regia lui Aurel Luca.

În continuare, spectacolele se vor desfăşura doar în sălile Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin”: de la ora 17,00, „Art vobis” a CCS Cluj Napoca prezintă spectacolul „Amalia respiră adânc” de Alina Nelega, în regia Biancăi Csazar.

La 18,00 încep seria monologelor.  „Fetiţa cu brichetă”  de Victor Cilincă,  interpretă Daniela Isabela Bădiceanu de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”. 18,05: monologul „Masa” din piesa „Pescăruşul” de A. P. Cehov, regia Aurel Luca, interpretează Gabriela Teodiorescu, CCS Iaşi.  18,30: monolog „Moartea fiului” de George Lucian Ciobanu, de la trupa „Bacteria H” a CCS Braşov; autorul semnează şi regia. 19,00: începe monologul „Doamna abracadabrantă”, de I. L. Caragiale, interpretează Angelina Mădălina Poalelungi, de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”. 19,10: monologul „Confuz”, de Alex Andronic, regia Oana Mogoş, interpret Dragoş Ioniţă, trupa „De ce Ficatul?” a CCS  Galaţi. 19,20: monologul „Cuget albastru”, regie şi interpretare George Lucian Ciobanu, trupa CCS Baraşov. 19,30, Sala „Dimitrie Cuclin” – „Oameni ai nimănui”, de Dumitru Crudu, regia Aurel Luca, trupa „Ludic” a CCS Iaşi.

Care vor fi premiile Festivalului

Urmează, de la ora 20,30, în Sala „Dimitrie Cuclin”, Gala de premiere a Festivalului. Vor fi acordate premii pentru: cea mai bună actriţă în rol principal – categoria „Amatori”; cel mai bun actor în rol principal  – categoria „Amatori”; cea mai bună actriţă în rol secundar – categoria „Amatori”; cel mai bun actor în rol secundar  – categoria „Amatori”; cel mai bun spectacol – categoria „Şcoli de teatru”; cel mai bun monolog – categoria „Amatori”; premiul pentru creaţie– categoria „Amatori” şi categoria “Şcoli de teatru”; remiul pentru regie– categoria „Amatori” şi categoria “Şcoli de teatru” (regie semnată de un regizor amator); premiul pentru scenografie – categoria „Amatori” şi categoria „Şcoli de teatru”; premiul pentru originalitate – categoria „Amatori” şi categoria „Şcoli de teatru”; Marele Premiu al Festivalului de Teatru – categoria „Amator”.

Juriul Festivalului este alcătuit din: Victor Cilincă – scriitor, jurnalist la cotidianul „Viaţa liberă”, Aureliu Bâtcă – actor la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Vlad Vasiliu – actor, fost director al Teatrului Dramatic gălăţean, Daniela Nistor – profesor la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, Angela Ribinciuc – şef Serviciu comunicare, promovare şi relaţii cu mediul socio-economic la Universitatea “Dunarea de Jos”, jurnalistă şi poetă.

Citit 1265 ori Ultima modificare Vineri, 04 Noiembrie 2016 20:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.