Dunărea, în ilustratele colecţionarului Ilie Negrea

Dunărea, în ilustratele colecţionarului Ilie Negrea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La Muzeul de Istorie s-a deschis, vineri, o expoziţie de carte poştală dedicată Dunării, fluviu ce parcurge 2.845 de kilometri şi străbate 10 ţări europene.

Exponatele îi aparţin inginerului navalist Ilie Negrea, colecţionar gălăţean despre care directorul Cristian Căldăraru afirmă: „Este un om minunat, cum puţini am văzut în viaţa mea: modest, inimos, sfătuitor, un om care a adunat o viaţă întreagă ce i-a plăcut, a colecţionat carte poştală, filatelie”.

„Îi mulţumim că s-a lăsat convins să deschidă la Muzeul de Istorie această expoziţie şi îi mai mulţumim pentru faptul că, pe lângă cărţile poştale, ne-a adus şi un album extraordinar de interesant, rarisim, al flotilei fluviale a României de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX”.

Ilie Negrea a mărturisit că pasiunea sa pentru cartofilie, începută în copilărie, a renăscut în 1977 când, la un cerc filatelic de la Varna, unde se adunau şi cartofili, a descoperit o carte poştală cu Liceul „Vasile Alecsandri”, pe care l-a absolvit în 1954: „E-adevărat, cărţi poştale am văzut încă din copilărie la unchiul meu care, fiind şef mecanic pe nava Ştefan cel Mare, făcea curse  de pasageri de la Sulina până la Viena”, a declarat colecţionarul.

Exponatele prezentate la muzeu sunt selectate din „agoniseala” sa de aproape 35 de ani: „Am încercat să împletesc, în timp, aceste cărţi poştale pe suportul lui Vlahuţă din «România pitorească», una dintre puţinele cărţi care descriu frumuseţile României într-un fel care te tulbură”.

„Aceste mici fragmente de carton, ce au imortalizat de-a lungul timpului diverse imagini ale Dunării, atât din ţară cât şi de peste hotare, poate că pentru unii vor derula amintiri, dar poate că vor fi germenii unei viitoare generaţii de colecţionari, pentru că, în viaţă, totul trebuie să continue”, a mai spus colecţionarul Ilie Negrea.  

Documentaristul Virginia Alexandru Harabulă, cea care împreună cu „harnicul colectiv” al muzeului (cum bine spunea domnul Negrea) s-a ocupat de realizarea expoziţiei, i-a făcut o emoţionantă prezentare inginerului navalist:

„Un om cu vocaţie, un constructor de nave de la care, timp de 20 de ani, cât am fost colegi la ICEPRONAV, am învăţat foarte multe. Un om care s-a căutat în pasiune, de când avea 6 ani – pentru că atunci s-a petrecut prima sa întâlnire cu cartea poştală”.

Cea mai veche ilustrată din expoziţia domnului  Ilie Negrea  este datată din 1897. Expoziţia rămâne deschisă timp de o lună.

Citit 1744 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.