Prima ediţie a Galei Artelor, organizată de Filiala Galaţi a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), a semănat cu ceremoniile de la Cannes sau de la decernarea Oscarurilor. Astfel, în seara de 13 decembrie, în elegantul cadru al sălii Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, s-au decernat trofeele şi premiile de excelenţă pentru anul 2016, la secţiunile Pictură, Grafică, Sculptură şi Artă decorativă. Au fost oferite şi premii pentru întreaga viaţă artistică (am remarcat că foarte mulţi cunoscuţi plasticieni, care s-au prezentat cu modestie în faţa publicului, au fost şi profesori de artă), pentru întâia oară remarcaţi cum se cuvine. Au primit diplome de excelenţă şi cei care au avut „contribuţii deosebite în susţinerea artelor plastice la Dunărea de Jos”.
Prezentarea a fost susţinută, tot pentru bucuria ochiului, de tonicele Simona Biriş, PR la Muzeul de Artă Vizuală, şi Angela Ribinciuc, PR la Universitatea „Dunărea de Jos”. Care au purtat două dintre creaţiile vestimentare ale Ioanei David, cea care a oferit de altfel în cursul serii şi o paradă a modei, cu cea mai nouă colecţie vestimentară semnată de ea, apariţii de secol XXII premiate recent la Gala Extravagance. Au asigurat antracte de înaltă clasă dirijorul şi compozitorul Nicolae Mantu, la flaut, şi inegalabil, la chitară clasică, profesorul şi solistul Gabriel Bulancea.
Filiala UAP Galaţi „dă tonul” în ţară!
Au fost multe discursuri pline de emoţie pe scena Galei, dar voi consemna doar ceea ce mi-a sărit în ochiul… urechii. Astfel, vicepreşedintele UAP, Constantin Caratănase, a prezentat mesajul preşedintelui Uniunii, Petre Lucaci, care ne-a transmis că Gala „este un bun prilej de a promova valorile, de a prema excelenţa şi de a crea un mediu profesionist stimulativ pentru artele vizuale.” „Galaţiul se înscrie alături de Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, în rândul celor mai vizibile focare de creaţie contemporană”, a mai transmis preşedintele, care observa că Galaţiul, cu liceu şi facultate de arte, cu singurul muzeu de artă contemporană din România, cu filiala UAP, are vizibilitate naţională şi internaţională. „Avem mare nevoie de educaţie vizuală”, a mai punctat mesajul.
Tânărul vicepreşedinte Caratănase, cu experienţa celor peste 50 de proiecte ambiţioase pe care le-a iniţiat deja de la începutul mandatului său, a remarcat reuşita gălăţenilor, argumentând concret, convingându-mă că nu a era vorba doar despre amabilităţi: „Filala Galaţi, după părerea mea, dă tonul. Sunt absolut sigur că de la anul vor prelua şi alte filiale din ţară acest format. În mod cert se va întâmpla la Râmnicu Vâlcea (…), în mod cert se va întâmpla şi la Buzău (…) şi multe alte oraşe.” Am aflat ulterior că preşedintele David a fost solicitat să „predea” experienţa filialei noastre în Senatul UAP. Un David care va trebui să… convingă Goliatul conservator al unor filiale cu mai puţină imaginaţie şi forţă de muncă şi coeziune, multe cu probleme şi în susţinerea costurilor de funcţionare, aşa cum s-a întâmplat şi la noi în anii trecuţi.
A fost prezent şi plasticianul Ion Chiriac, expert restaurator atestat de Ministerul Culturii, absolvent al Liceului de Artă gălăţean. În sală, oameni de cultură şi din cultură, fani şi prieteni.
Reproduc, ca un bun exemplu de discurs neîmbălsămat, ceva din cel al medicului Paul Ichim, cu ocazia primirii premiului său. Salutând „aplecarea” (sperăm că va fi mai vizibilă!) administraţiei locale spre artişti, vorbitorul a cerut protejarea patrimoniului cultural, căci „artiştii mor a doua oară atunci când le dispare opera”. Plasticienilor le-a cerut: „Vă rog frumos să continuaţi să faceţi ceva pentru oraşul acesta nenorocit – îmi cer scuze că folosesc un termen păcătos - , poate o să ne revenim… Şi rog gălăţenii să nu mai tragă cu graffiti peste sculpturile de metal şi să se mândrească cu faptul că aici este cea mai mare tabără de sculptură în metal din Europa, este de fapt lucrul cu care ne putem mândri în acest oraş, şi să nu ne mai batem joc de arte!”
Remember!
Au fost omagiaţi întemeietorii şcolii gălăţene de arte, pionieri în predarea lecţiilor măiestrie şi noilor tehnici artistice, încă din 1965 şi până în ´90: regretaţii Vasile Vedeş, Mihai Dăscălescu, Constantin Dimofte, Emilia Iacob, Nicolae Spirescu, Silviu Catargiu, Ioan Simion Mărculescu, Vasile Onuţ… Îmi amintesc de pildă când a adus profesorul Spirescu elevilor, din Italia, „Istoria artei cu 1.000 de reproduceri color”…
Premii Opera Omnia
Premii de Excelenţă pentru întreaga activitate au primit cunoscuţii plasticieni Marcel Bejan, Nicolae Cărbunaru, Gheorghe Coron, Eugen Holban, Ion Murariu Neamţ, Vasile Neagu, Gheorghe Terescenco, plasticieni pe cât de talentaţi, pe atât de modeşti în scurtul lor cuvânt. Unii au urcat cu greu pe scenă, din pricina vârstei sau bolii, câţiva chiar nu au putut să ajungă, dar este important să-i vedem ori de câte ori ni se dă ocazia!
Premii pentru susţinători Premii de Excelenţă pentru susţinerea fenomenului artistic, „acordate unor personalităţi importante gălăţene, colecţionari, membri onorifici şi susţinători ai filialei Galaţi a U.A.P., oameni cu suflet mare, care au avut o contribuţie importantă în dezvoltarea şi creşterea prestigiului Filialei”, au primit: ing. Vasile Joantă, manager general al S.C. Martens S.A. Galaţi (de fapt iniţiatorul acestui reviriment în filială, odată cu iniţierea taberei de vară a artiştilor la Boholţ şi susţinerea de expoziţii, la Galaţi şi în ţară; primul dintre mai mulţi Mecena şi colecţionari de artă atraşi către filială); Gavrilă Tuchiluş, manager general AGRIMAT SA Galaţi; Nelu Mocanu, manager general al SF TEX Mercedes Benz; dr. Paul Ichim (fost senator pentru mai multe mandate, care, pe lângă sprijinul material acordat filialei, a făcut posibilă invitarea, în mandatul său, a unei expoziţii a filialei noastre a UAP, reprezentându-ne oraşul cultural chiar în incinta Palatului Parlamentulului – pentru unii parlamentatri fiind prima expoziţie vizitată); avocat Violeta Oană; Virgil Onofrei, manager general al SC SPARK SA Galaţi; Marius Necula, preşedintele Camerei Naţionale de Comerţ şi Industrie România-Norvegia.
Premiile de Excelenţă pe secţiuni Emoţiile au fost pentru premiile de excelenţă acordate pe secţiuni, la fiecare existând câte trei sau chiar patru nominalizări. Ca la orice concurs, unii s-au bucurat mai puţin; personal, m-aş fi bucurat şi pentru alte câteva nume, dar şi la Nobel există păreri şi păreri…
Astfel, la Pictură, premiul a revenit, ex aequo, plasticienilor Gheorghe Andreescu şi Gheorghe Miron. Sculptură: Denis Brânzei şi Valentin Popa. Arte decorative: Ioana David. Grafică: Jana Andreescu.
Au fost (cu excepţia edilului şef, prezent la un post tv) reprezentanţii administraţiei oraşului, sigur a contat faptul că şi lor li s-au acordat (în general… preventiv?) premii de excelenţă. Deci primarului Ionuţ Puchianu, viceprimarilor Cristian-Sorin Enache şi Picu Anton Roman (ultimul, a ajutat repetat, din câte ştiu, filiala) şi city-managerului. Un prilej de cunoaştere şi de re-cunoaştere între părţi!