Organizaţiile "discrete" atrag cunoscători şi indiscreţi

Organizaţiile "discrete" atrag cunoscători şi indiscreţi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Atmosfera incitantă a evenimentului desfăşurat pe 1 iulie, de către Marea Lojă Naţională a României, la Casa Colecţiilor, a atras un numeros public: era prezent Marele Maestru al Lojei, dr. Viorel Dănacu, într-o conferinţă publică, în organizarea Lojii de Ritualistică Comparată şi Cercetări Masonice şi Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucureşti. Gazdă -  Muzeul de Istorie "Paul Păltănea".

Conferenţiarul a vorbit despre importanţa susţinerii de către mişcarea masonică a Unirii din 1859, despre persecutarea masonilor în comunism şi relaţiile internaţionale actuale. Printre personalităţile româneşti importante pentru propăşirea naţională în Masonerie, conferenţiarul i-a citat pe Horia, pe premierul Alexandru Vaida-Voevod, pe Sadoveanu. De altfel, era expus şi un document rar, semnat de scriitor la intrarea în masonerie, act secret descoperit ascuns într-un zid. În 1923, la primul convent masonic din ţară, statul roman colabora, asigurând reduceri la transportul CFR, observa invitatul.

În expoziţia urmaşilor constructorilor misterioşi de catedrale şi castele erau adunate obiecte ritualice, desene şi afişe, fotografii. Simboluri: compasul, ochiul divin, ciocanul unui pietrar din Egipt, sigilii. Ziare şi prezentări de universităţi masonice. Am aflat şi despre Loja NATO, în relaţie şi cu Marea Lojă Naţională din România sau o lojă a doamnelor, am văzut şorţuri masonice (îl remarcăm pe cel de doliu, abordat la moartea lui Pittiş), cărţi rare, dicţionare.

Invitatul, care pledează pentru o masonerie modernă, adaptată vremurilor şi pe înţelesul românului, chiar simplu (de pildă, la Hobiţa a fost creată prima lojă ţărănească!), despre slăbirea masoneriei în lume şi despre neseriozitatea unei loji româneşti, a invocat cuvântul biblic, susţinând şi promovarea lui Zalmoxis (şi lojile europene cultivă zeităţi locale). El a anunţat şi că loja sa va reprezenta România la un convent internaţional, care urmează să se organizeze la Londra.        

Citit 1780 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Iulie 2017 23:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.