Patrimoniul cultural, la cutia milei

Patrimoniul cultural, la cutia milei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O emisiune televizată pentru salvarea unui monument de patrimoniu din România * Galaţiul lipseşte de pe lista celor 30 de propuneri * Casa “Mantu” aşteaptă, totuşi, donaţii *

Zece filme documentare, despre 30 de monumente istorice sau arhitecturale din patrimoniul României, toate difuzate pe postul naţional de televiziune, într-o încercare de a le promova şi de a le salva de la distrugere. În lipsa fondurilor necesare restaurării, o asociaţie culturală, în colaborare cu postul TV şi cu Ministerul Culturii solicită ajutorul oamenilor cu dare de mână.

Primul episod din emisiunea “Restaurare”, realizată după formatul unei producţii BBC de succes, a fost difuzat duminică seara, pe TVR 1. Pe parcursul următoarelor zece săptămâni, telespectatorii au posibilitatea să voteze un monument şi, în acelaşi timp, să doneze o sumă pentru restaurarea sa.

În finala programată pe 1 Decembrie vor rămâne zece clădiri de patrimoniu, care au strâns cele mai multe voturi. Dintre acestea, doar unul va fi refăcut cu banii donaţi de telesptactatori în toată această perioadă. Conacul Marghiloman din Buzău, bisericile de lemn din Vaslui şi Cetatea Dacică de la Bâtca Doamnei, Piatra Neamţ au fost propunerile primului episod.

Clădirile Galaţiului nu au fost selectate

Şi Galaţiul ar fi avut exemplare la capitolul patrimoniu degradat, dar, conform prezentării de pe siteul emisiunii (www.tvr.ro/restaurare), ele nu se regăsesc în propunerile realizatorilor. Asta în ciuda faptului că, spre exemplu, Castrul de la Barboşi ar fi îndeplinit majoritatea criteriilor de selecţie: vizibilitate şi interes istoric şi arhitectural, varietate, existenţa unui proiect sau, cel puţin, a unor intenţii clare de restaurare, un statut juridic clar, o restaurare cu finalitate de interes public şi importanţa pentru comunitatea locală.

“De-a lungul a 10 episoade cu durata de 50 de minute, vor fi prezentate treizeci de clădiri de patrimoniu (câte trei în fiecare episod) situate în zece zone geografice ale ţării. Palate sau conace boiereşti, biserici, castele sau situri arheologice de importanţă naţională sunt prezentate publicului, cu istoria şi poveştile lor şi, în fiecare episod, specialişti, arhitecţi specializaţi în restaurări, sau arheologi vor analiza starea de degradare a fiecărui monument”, aflăm de pe site-ul emisiunii.

Propuneri săptămânale

Proiectul televiziunii naţionale, unul destul de ambiţios dacă îl raportăm la perioada de criză, ar putea traduce incapacitatea instituţională de atragere a fonduri pentru patrimoniul local. Prezentarea celor mai degradate clădiri de patrimoniu din ţară (şi nu sunt puţine!) este şi un fel de oglindă, a nepăsării strânse de ani de zile în jurul patrimoniului. Dar este şi o şansă de a promova acest patrimoniu într-un mod cât se poate de artistic, prin filme documentare de calitate.

Ca urmare, “Restaurare” este unul dintre puţinele programe TV unde orice telespectator căruia îi pasă de istorie şi de cultură ar trebui să răspundă activ, în fiecare duminică.

Casa “Mantu” strânge ban cu ban

Gălăţenii au însă posibilitatea să doneze bani pentru cumpărarea imobilului unde a locuit pictorul Nicolae Mantu (în fotografie), pentru restaurarea şi amenajarea sa ca muzeu. O pot face direct, la urnele amplasate în câteva puncte fixe (de exemplu, la Galeriile de Artă sau la Teatrul Muzical), dar şi prin direcţionarea impozitului de 2 la sută sau a altor sponsorizări în contul Fundaţiei “Nicolae Mantu”.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, instituţie care gestionează fundaţia, nu ne-a putut spune, ieri, până la închiderea ediţiei, ce sumă s-a strâns până acum în contul “Mantu”.

Citit 613 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.