O seară reuşită la AXIS LIBRI | Recunoştinţă pentru un savant european din Tecuci

O seară reuşită la AXIS LIBRI | Recunoştinţă pentru un savant european din Tecuci
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

De multă vreme nu s-au mai adunat atâtea momente de folos cultural la întâlnirile Salonului literar Axis Libri al Bibliotecii „V. A. Urechia”, unde au călcat şi nume mari din literatura română, scriitori din ţară, din străinătate şi de aici, precum la ultima ediţie, din 23 noiembrie! Starostele Salonului, profesorul şi scriitorul Theodor Parapiru, care de obicei retează discursurile mai lungi, chiar şi când acestea nu sunt plictisitoare, nu numai că a îngăduit acum lungirea sesiunii, dar, vizibil încântat de calitatea celor prezentate, i-a mai şi stârnit pe cei doi autori prezenţi, al treilea, poeta Mirela Ianuş Dinga, neputând ajunge. 

Cu o vervă mai puternică decât alteori, neobositul istoric literar tecucean Ionel Necula a luminat în faţa publicului figura filosofului, scriitorului şi academicianului tecucean Ion Petrovici, o glorie europeană a ţării, un om care ne-a fost şters din memorie odată cu aruncarea sa în temniţele politice comuniste, savantul având frumoasa nebunie să deschidă o adevărată academie, predând în închisoare Filosofia pentru ţăranii mijlocaşi arestaţi pentru pământ, fraţi de suferinţă în închisoarea de la Aiud!  Înainte, după o conferinţă la Bruxelles, lăudat îndelung de presa franceză, filosoful a fost omagiat, într-o vizită în ţară, de academicianul român de onoare Elena Văcărescu. De data aceasta, profesorul Necula nu şi-a prezentat o carte a sa (deşi, într-o intervenţie, profesorul Ghiţă Nazare a semnalat acum şi apariţia volumului său Personalităţi tecucene în Academia Română”).

Prezentând pe memorialistul tecucean şi pe colecţionarul Nicolae Stan, Parapiru a remarcat: „Sunteţi amândoi nişte oameni pasionaţi: dl Necula colecţionează idei, dl Stan, timbre, cărţi poştale – pasionaţi cu o generozitate ieşită din comun.”

Despre Necula, fost director al Casei de Cultură, fondator al Festivalului de poezie Costache Conachi, profesor de Română, prezentatorul serii, Dorina Bălan, şef-birou în cadrul Bibliotecii, a spus: „Ionel Necula – cine nu-l cunoaşte? Scriitor, eseist, istoric literar”. Pe Nicolae Stan l-a omagiat în intervenţia sa un colecţionar pasionat gălăţean, publicistul Radu Moţoc, despre care autorul Stan auzise. Inginer, filatelist, cartofil, născut la Lieşti, cu studii liceale la Tecuci şi facultate la Iaşi, Stan este „unul dintre cei mai importanţi colecţionari de cărţi poştale şi ilustrate din ţara noastră”: peste 5.000 de piese, cu glorioasa patină a vremii, mult-medaliat, inclusiv cu aur, în competiţii naţionale de gen, ba chiar şi la Atena, a mai spus bibliotecara. Cartea are ilustraţii rare, cu explicaţii „pe căprării”: case din lemn, toiaguri, ţărani la câmp, port popular etc.

Colecţionarul îşi investeşte banii în spirit şi astfel iese în pierdere.

Mirela Ianuş Dinga, poetă şi traducătoare (l-a tradus şi pe poetul tecucean Dionisie Duma) născută la Cosmeşti, de zece ani în Italia, unde publică poeme în română şi italiană, a fost prezentată în contumacie la Salon cu volumul „Alfabetul oglinzilor”, scos la Editura Opera Magna Iaşi. Despre autoare, care nu a putut veni, a vorbit profesorul Viorel Burlacu, director al Muzeului de Istorie Teodor Cincu din Tecuci. De la care am aflat că, pe 15 decembrie, autoarei i se va acorda, pentru acest volum, un premiu în Italia – este printre cei cinci premiaţi din acest an al unui important concurs internaţional de poezie – „Salvatore Qzasimodo”.

Citit 1232 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Noiembrie 2017 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.