Londra, între Brexit şi desemnarea unui comisar european

Londra, între Brexit şi desemnarea unui comisar european
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Regatul Unit trebuie să numească un comisar european în viitoarea echipă condusă de Ursula von der Leyen, chiar dacă Brexitul este programat pentru 31 ianuarie 2020, a declarat secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Amelie de Montchalin, informează AFP.

"Nu este o chestiune de apreciere, ci de legislaţie", a afirmat Amelie de Montchalin, la postul francez Public Senat. "Dacă Regatul Unit este membru al Uniunii Europene, cum este la acest stadiu, deoarece Brexitul nu a avut încă loc, legislaţia europeană spune că este nevoie de un comisar britanic (...) Legislaţia trebuie respectată", a declarat ea.

Bruxellesul i-a cerut din nou marţi Londrei să numească un candidat britanic, sperând la un răspuns "înainte de sfârşitul săptămânii".

Regatul Unit ar fi trebuit să iasă din Uniunea Europeană (UE) la sfârşitul lui martie, însă, în lipsa unei majorităţi în Camera Comunelor pentru acordul de retragere negociat cu UE, Brexitul a fost amânat deja de trei ori. Noua dată a "divorţului" este acum fixată pentru 31 ianuarie 2020.

Premierul britanic Boris Johnson, care între timp a decis organizarea de noi alegeri la 12 decembrie, pare să nu audă cererea Bruxellesului, temându-se că numirea unui comisar ar alimenta dubiile cu privire la dorinţa lui de a retrage Regatul Unit din UE, în plină campanie electorală.

În UE este deja în curs o dezbatere juridică pentru a se decide dacă noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen ar putea începe să funcţioneze fără un comisar britanic.

Citit 1296 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Noiembrie 2019 15:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.