Gazoductul Baltic Pipe, inaugurat de Polonia, Norvegia și Danemarca

Gazoductul Baltic Pipe, inaugurat de Polonia, Norvegia și Danemarca
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Oficiali din Polonia, Norvegia şi Danemarca au participat marţi la inaugurarea unui gazoduct strategic care le va permite polonezilor să-şi diminueze dependenţa faţă de gazul natural rusesc, transmite AFP.

''Epoca dominaţiei ruse în domeniul gazului ia sfârşit, epocă marcată de şantaj, ameninţări şi extorsiuni”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, la inaugurarea Baltic Pipe, conductă cu o capacitate de transport de 10 miliarde de metri cubi pe an şi care pentru președintele Andrzej Duda reprezintă ''visul polonez''.

La ceremonia desfăşurată în vestul Poloniei, ministrul norvegian al Energiei, Terje Aasland, a apreciat că inaugurarea acestui gazoduct marchează ''o etapă importantă pe calea independenţei Europei faţă de energia rusească'', în timp ce şefa guvernului danez, Mette Frederiksen, a spus că ''trebuie să facem tot posibilul pentru a elimina energia ca instrument de putere rusească''.

Puternic dependentă în trecut de gazul rusesc, Polonia încearcă de mulţi ani să reducă această dependenţă. Guvernul de la Varşovia a inaugurat în 2015 la Marea Baltică un terminal de gaze naturale lichefiate şi între timp a realizat mai multe interconectoare cu ţările vecine.

Citit 474 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Septembrie 2022 17:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.