Orașul strategic Liman, „complet eliberat” de sub ocupația rusească

Orașul strategic Liman, „complet eliberat” de sub ocupația rusească
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Victorie importantă a militarilor ucraineni


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, duminică, oraşul strategic Liman din estul ţării "complet eliberat" de sub controlul forţelor ruse, la o zi după ce Moscova a anunţat că trupele sale au decis să se retragă din bastionul lor din nordul regiunii Doneţk, transmite Reuters.

"Începând de la 12:30 (09,30 GMT), Liman este complet eliberat", a transmis Zelenski într-o înregistrare video scurtă, postată pe canalul său de Telegram.

Separat, serviciile de informaţii militare britanice au apreciat că, probabil, Rusia a suferit pierderi grele în timp ce forţele sale s-au retras din Liman, transmite dpa.

Oraşul Liman din regiunea Doneţk a fost "cel mai probabil apărat de elemente subdimensionate ale Districtelor Militare Vest şi Centru ale Rusiei, precum şi de contingente de rezervişti mobilizaţi voluntar", a transmis duminică Ministerul Apărării britanic în informarea sa zilnică.

"Forţa (rusă) a suferit probabil pierderi grele pe măsură ce s-a retras de-a lungul unicului drum de ieşire din oraş aflat încă sub controlul ruşilor", potrivit sursei citate.

Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, din sud-estul Ucrainei, a declarat că recucerirea oraşului Liman, din regiunea vecină Doneţk, este unul dintre factorii cruciali pentru recuperarea teritoriilor pierdute în Lugansk, a transmis duminică Reuters.

Provinciile Lugansk şi Doneţk formează regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde lupte grele între forţele ucrainene şi trupele de invazie ruse au loc de luni bune.

Recucerirea orașului Liman este o lovitură puternică și pentru președintele Vladimir Putin, care cu doar o zi înainte declara cu mare fast alipirea ”pentru totdeauna” la Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate.

La Moscova, tensiunile între susținătorii regimului Putin sunt tot mai mari. Liderul republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, a afirmat sâmbătă că Rusia ar trebui să ia în considerare utilizarea de ”arme nucleare de mică putere” în Ucraina, după retragerea ruşilor din oraşul strategic Liman, transmit Reuters şi AFP.

Într-un mesaj virulent, el a regretat că general-colonelul responsabil de operaţiunile din jurul Limanului, Aleksandr Lapin, ”nu le-a furnizat comunicaţiile, interacţiunea şi aprovizionarea cu muniţii necesare” soldaţilor implicaţi în apărarea acestui oraş, de unde ruşii s-au retras în beneficiul ucrainenilor.

Dinamica trupelor Kievului pe teren de la declanşarea contraofensivei la începutul lui septembrie a împins Rusia să anexeze de urgenţă patru regiuni ucrainene şi să decreteze mobilizarea a sute de mii de rezervişti civili.

Citit 572 ori Ultima modificare Duminică, 02 Octombrie 2022 18:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.