Reuniune a grupului de planificare nucleară din NATO

Reuniune a grupului de planificare nucleară din NATO
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Înaintea reuniunii de joi a miniştrilor Apărării din NATO, care urma să includă discuţii cu uşile închise în cadrul grupului de planificare nucleară, Statele Unite au promis din nou să apere "fiecare palmă" din teritoriul Alianţei, transmite Reuters.

Secretarul Apărării SUA, Lloyd Austin, a reafirmat angajamentul Washingtonului faţă de apărarea colectivă, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat de mai multe ori cu folosirea armamentului nuclear, în timp ce Rusia suferă înfrângeri în Ucraina.

"Suntem angajaţi să apărăm fiecare palmă din teritoriul NATO - dacă şi când se ajunge la asta", a spus Austin, înaintea întrunirii grupului de planificare nucleară, organul de cel mai înalt nivel al Alianţei pentru probleme nucleare, care răspunde de chestiunile politice legate de forţele nucleare. Site-ul de internet al NATO arată că politica nucleară este "revizuită continuu", "modificată şi adaptată conform noilor evoluţii".

Putin a escaladat retorica şi acţiunile militare din Ucraina, după ce trupele ruse au fost respinse în ultima lună pe mai multe fronturi. El a decretat mobilizarea parţială a rezerviştilor, rachetele ruseşti au lovit pe tot teritoriul ucrainean, iar Moscova a proclamat anexarea unor regiuni din Ucraina şi a ameninţat că le va apăra cu armamentul atomic.

Un oficial de rang înalt din NATO a afirmat joi, fără a da detalii, că o lovitură nucleară rusă în Ucraina "ar atrage aproape cu siguranţă un răspuns fizic din partea multor aliaţi şi posibil din partea NATO ca atare".

Citit 448 ori Ultima modificare Joi, 13 Octombrie 2022 16:27

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.