Republica Moldova vrea sistem de apărare antiaeriană

Republica Moldova vrea sistem de apărare antiaeriană
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Autorităţile de la Chişinău lucrează în prezent la modificarea legislaţiei naţionale, astfel încât aceasta să permită achiziţii multianuale în domeniul apărării pentru ca, ulterior, Republica Moldova să poată achiziţiona un sistem de apărare antiaeriană, a declarat marţi pentru IPN ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi.

Dotarea republicii cu un sistem antiaerian performant a apărut ca urgenţă pe agenda Chişinăului, după recenta survolare a spaţiului aerian al republicii a trei rachete de croazieră ruseşti, în drum spre ţinte în Ucraina.

Ministrul Apărării spune că în proiectul bugetului de stat pentru anul 2023 a fost majorat bugetul destinat apărării naţionale, dar, chiar şi aşa, Republica Moldova nu-şi permite un sistem de apărare antiaeriană. "Este un sistem foarte complicat şi costisitor. Este vorba de o achiziţie pe termen lung. În acest sens, lucrăm la armonizarea legislaţiei privind achiziţiile multianuale. Anterior, toate achiziţiile se făceau pe termen scurt şi într-un volum foarte mic. Nu se punea problema de rachete sau avioane. În acest sens, fără asistenţă din partea partenerilor străini ne va fi greu să obţinem această capabilitate", a subliniat Nosatîi.

La începutul lunii octombrie, titulara de la Apărare din Germania, Christine Lambrecht, a anunţat că ţara sa va oferi Republicii Moldova drone militare şi alte echipamente necesare armatei naţionale.

Citit 425 ori Ultima modificare Marți, 18 Octombrie 2022 16:12

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.