Rishi Sunak va deveni primul premier al Marii Britanii cu origini indiene

Rishi Sunak va deveni primul premier al Marii Britanii cu origini indiene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fostul ministru de Finanțe Rishi Sunak va fi următorul prim-ministru al Regatului Unit, după ce singurul său rival, Penny Mordaunt, s-a retras luni din competiția internă din Partidul Conservator.

Calea spre Downing Street s-a deschis pentru Rishi Sunak după ce Liz Truss a demisionat la capătul unui mandat de doar o lună și jumătate, marcat de haos.

Pe cale să devină primul prim-ministru al guvernului britanic cu origini indiene, Sunak a fost ministru de Finanțe și un apropiat al fostului premier Boris Johnson, înainte de a fi cel care a precipitat plecarea de la Downing Street a fostului lider britanic.

Luni dimineață, Sunak avea deja peste 160 de semnături ale parlamentarilor conservatori, fiind tot mai aproape de fotoliul de prim-ministru. Singura sa contracandidată, Penny Mordaunt, abia a ajuns la pragul de 100 de semnături, ceea ce anunța o victorie rapidă pentru fostul ministru de Finanțe. În aceste circumstanțe, Penny Mordaunt, a preferat să se retragă.

Această evoluție vine după ce, duminică, Boris Johnson a anunțat la rândul său că se retrage din cursa pentru a deveni prim-ministru. În aceste circumstanțe, Sunak a fost ales lider al Partidului Conservator și va fi viitorul prim-ministru al Regatului Unit.

Rishi Sunak a ieșit pe locul doi în ultima competiție pentru șefia partidului și guvernului britanic, fiind învins de Liz Truss la votul membrilor partidului, însă câștigând toate rundele de vot la nivel parlamentar.

Părinții lui Rishi Sunak au emigrat în Marea Britanie din Africa de est și au origini indiene. Fiul lor s-a născut în Southampton în 1980, acolo unde tatăl său lucra ca medic generalist și mama sa era farmacistă. Sunak a învățat la școala exclusivistă Winchester College, lucrând ca ospătar la un restaurant curry pe timp de vară, și apoi la Oxford unde a studiat filozofie, politică și economie.

Din 2001 până în 2004, Sunak a lucrat ca analist pentru Goldman Sachs și mai târziu a devenit partener în două fonduri de investiții. Sunak este considerat unul dintre cei mai bogați membri ai parlamentului, dar nu a specificat niciodată în mod public care este averea sa.

Din 2015, Sunak a devenit ministru în guvernul lui Theresa May înainte să ajungă secretar-șef al Trezoreriei odată cu venirea la putere a succesorului lui May, Boris Johnson.

Sunak a fost promovat pe postul de ministru de Finanțe în februarie 2020 și a fost, inițial, un aliat vocal al lui Johnson, însă când a demisionat a spus că simte că strategia sa pentru gestionarea economiei este „prea diferită [din punct de vedere] fundamental” față de cea a prim-ministrului.

Sunak a fost de partea conservatorilor care au dorit ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, declarând pentru Yorkshire Post că în acest fel Regatul unit va deveni „mai liber, mai drept și mai prosper”. 

Fostul ministru al Finanțelor a spus că regulile de imigrare au reprezentat un alt motiv pentru care s-a alăturat taberei „Leave”, adăugând că o strategie de imigrare bine aplicată poate fi în beneficiul țării, dar că acest lucru nu se poate realiza fără a deține controlul asupra granițelor Marii Britanii.

Citit 531 ori Ultima modificare Luni, 24 Octombrie 2022 17:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.