Holodomorul din epoca stalinistă, recunoscut drept genocid
Foto: Sz.E. Kely

Holodomorul din epoca stalinistă, recunoscut drept genocid
The National Museum "Holodomor victims Memorial"
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Adunarea Naţională a Franţei a recunoscut drept genocid Holodomorul, foametea provocată la începutul anilor 1930 în Ucraina de către autorităţile sovietice, care a ucis câteva milioane de persoane, un vot salutat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează AFP.

"Recunoştinţă faţă de deputaţii din Adunarea Naţională pentru această decizie istorică", a reacţionat Volodimir Zelenski, într-un tweet postat în franceză, la scurt timp după votul susținut în cursul zilei de marți.

Într-o rezoluţie adoptată aproape cu unanimitate (168 de voturi pentru şi 2 împotrivă), deputaţii francezi au îndemnat guvernul să recunoască, la rândul său, Holodomorul drept genocid, pentru a răspunde aşteptărilor Kievului cu privire la acest subiect dureros, reanimat după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei.

Holodomorul (exterminare prin foame) "este istoria unei barbarii organizate" şi "utilizarea foametei ca armă politică", a pledat prima semnatară a demersului, deputata Anne Genetet. Ea şi-a încheiat intervenţia cu un "Trăiască Ucraina liberă", în prezenţa ambasadorului Ucrainei în Franţa.

Textul a fost cosemnat de membrii a şapte dintre cele zece grupuri politice din Adunarea Naţională, exceptând grupurile Franţa Nesupusă (LFI, extrema stângă), comunist şi Adunarea Naţională (RN, extrema dreaptă). Deputaţii LFI nu au luat parte la vot, apreciind că există dubii cu privire la caracterul genocidar al acelor evenimente în ceea ce priveşte dreptul internaţional. "Nimeni nu poate nega realitatea crimei", însă "oare era vorba de exterminarea poporului ucrainean ca atare?", a întrebat deputatul LFI Bastien Lachaud. Comuniştii sunt singurii care au votat împotrivă, considerând că parlamentarii nu au legitimitatea de a se substitui istoricilor şi judecătorilor. "Refuzăm să contribuim la politizarea mizelor Memoriei şi Istoriei", a explicat deputatul Jean-Paul Lecoq.

Textul adoptat "recunoaşte oficial caracterul genocidar al foametei impuse şi planificate de către autorităţile sovietice faţă de populaţia ucraineană în 1932 şi 1933". El "condamnă" aceste acţiuni şi "îşi afirmă sprijinul pentru poporul ucrainean, în aspiraţia lui de a face să fie recunoscute crimele în masă comise la adresa sa de regimul sovietic".

Adunarea Naţională invită guvernul francez să adopte, la rândul său, această calificare de genocid şi îi cere să "încurajeze pe scena internaţională un acces liber la arhivele legate de Holodomor, în special în Federaţia Rusă", pentru a documenta faptele.

Supranumită "grânarul Europei" pentru fertilitatea pământului său de cernoziom, Ucraina a pierdut mai multe milioane de locuitori în timpul marii foamete din 1932-1933, pe fondul colectivizării terenurilor agricole, orchestrată, potrivit istoricilor, de Stalin, pentru a reprima orice aspiraţie spre independenţă a acestei ţări, pe atunci republică sovietică.

La mijlocul lui decembrie, Parlamentul European a calificat, la rândul său, Holodomorul drept genocid.

În ceea ce priveşte Rusia, ea refuză categoric această clasificare, invocând faptul că marea foamete din anii 1930 nu a făcut doar victime ucrainene, ci şi ruse, kazahe, precum şi în rândul altor popoare.

Citit 416 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Martie 2023 16:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.