Poziții divergente în privința „autonomiei strategice” europene

Poziții divergente în privința „autonomiei strategice” europene
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a susţinut marţi că Uniunea Europeană trebuie să devină independentă de Statele Unite şi să îşi dezvolte propria "gândire strategică", în timp ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că alianţa cu americanii este "fundamentul absolut" al securităţii europene, consemnează AFP.

Părerile divergente ale celor doi oficiali au fost formulate după ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat săptămâna trecută, în cursul unei vizite la Beijing, că Europa are nevoie de o "autonomie strategică", iar într-un interviu publicat duminică de cotidianul economic francez "Les Echo" a insistat că UE nu trebuie să se alinieze nici cu Statele Unite, nici cu China în problema Taiwanului, ci să formeze un "al treilea pol".

Macron a început marţi o vizită de stat de două zile în Olanda, unde se aşteaptă să îşi prezinte "viziunea" asupra suveranităţii şi securităţii europene din punct de vedere economic şi industrial.

Le Maire a exprimat o poziţie similară cu a preşedintelui: "suntem evident aliaţi ai Statelor Unite, avem în comun aceleaşi valori, avem în comun multe interese economice, însă dacă suntem aliaţii Statelor Unite, nu înseamnă că trebuie să fim împotriva Chinei". El a insistat că "nu trebuie să fim atraşi în această rivalitate între Statele Unite şi China, dorim să construim independenţa europeană, să întărim Europa".

Potrivit ministrului, atât Franţa, cât şi Uniunea Europeană optează pentru "calea dialogului", întrebând retoric dacă aceasta nu este "preferabilă unei logici a confruntării şi accelerării oricărui conflict".

Morawiecki, aflat începând de marţi într-o vizită de trei zile în SUA, a promis că alianţa cu SUA va fi "prima prioritate" a Poloniei în primul semestru din 2025, când va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. "Alianţa cu Statele Unite este fundamentul absolut al securităţii noastre, care se bazează pe doi piloni - cooperarea economică şi cea în domeniul Apărării", a spus el înainte de plecarea spre Washington, unde se va întâlni cu vicepreşedinta Kamala Harris. Şeful guvernului de la Varşovia a arătat că "unii lideri occidentali visează la o cooperare cu toată lumea, cu Rusia şi cu unele puteri din Extremul Orient".

Citit 429 ori Ultima modificare Marți, 11 Aprilie 2023 18:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.