O solicitare de rachete Patriot din partea Turciei va fi considerată "prioritară"

O solicitare de rachete Patriot din partea Turciei va fi considerată "prioritară"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O eventuală solicitare din partea Turciei de mobilizare a unor rachete de tip Patriot la frontiera turco-siriană va fi tratată ca "prioritară", a anunţat luni Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, relatează AFP.

"Turcia nu a depus o cerere oficială (în vederea amplasării de rachete), însă, dacă o face, acest lucru va fi considerat prioritar", a declarat Rasmussen în cadrul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Apărării, la Bruxelles. "Situaţia de-a lungul frontierei între Siria şi Turcia este un subiect de mare îngrijorare. Avem toate planurile necesare pentru a proteja Turcia, dacă va fi necesar, iar planurile vor fi ajustate cu scopul de a asigura o apărare şi o protecţie eficiente", a insistat secretarul general al NATO. "Dacă primim o cerere oficială din partea Turciei pentru a asigura o asemenea apărare şi protecţie eficiente, această cerere va fi considerată prioritară", a adăugat el.

Germania aşteaptă ca Turcia să facă luni o cerere oficială la NATO pentru amplasarea unor rachete Patriot la frontiera turco-siriană, a declarat anterior ministrul german al Apărării, Thomas de Maiziere. Germania va "evalua" cererea în manieră "deschisă şi solidară" cu Turcia, a adăugat el.

Rasmussen a anunţat deja săptămâna trecută că Alianţa este pregătită să furnizeze asistenţă Turciei, ţară membră NATO, în cazul în care conflictul din Siria se va apropia de teritoriul său.

Germania şi Olanda sunt două dintre principalele ţări europene ale NATO care dispun de rachete Patriot de apărare antiaerieană şi pe care le-au mobilizat deja în Turcia în 1991, în timpul războiului din Golf, apoi în 2003, în timpul războiului din Irak.

Citit 2113 ori Ultima modificare Luni, 19 Noiembrie 2012 15:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.