Au fost desecretizate dosarele privind asasinarea lui Kennedy

Au fost desecretizate dosarele privind asasinarea lui Kennedy
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

După o aşteptare de peste jumătate de secol, administraţia preşedintelui Donald Trump a dat publicităţii aproape 3.000 de dosare secrete despre asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, amânând totuşi cu şase luni dezvăluirea anumitor documente, considerate prea "sensibile", relatează AFP.

Conţinând zeci, chiar sute de mii de documente încă niciodată nepublicate, unele dintre aceste dosare datează din 1962, chiar înainte de moartea celui de-al 35-lea preşedinte al SUA. De pildă, cel conţinând un rezumat al unei reuniuni în care şeful CIA explică că serviciile sale studiază posibilităţile de a sabota piese aeronautice destinate a fi trimise din Canada în Cuba. Sau rapoarte ale şefilor FBI, interviuri cu martori veniţi să comunice piste poliţiei în zilele de după asasinat... Trierea amănunţită a acestei avalanşe de noi informaţii promite să-i preocupe îndelung pe cei pasionaţi.

"Americanii aşteaptă şi merită ca guvernul lor să le ofere un acces cât mai larg posibil" la aceste dosare, cu scopul de a fi "informaţi asupra tuturor aspectelor acestui eveniment decisiv", a scris Donald Trump, într-un comunicat.

Dar, "preşedintele a autorizat reţinerea temporară a unor informaţii care ar putea aduce atingere securităţii naţionale, menţinerii ordinii în afacerile externe", au precizat Arhivele naţionale americane. Cea mai mare parte dintre aceste cereri sunt venite din partea CIA şi FBI, poliţia federală americană, potrivit unor responsabili ai administraţiei Trump.

Preşedintele american le-a dat termen şase luni serviciilor de informaţii, până la 26 aprilie 2018, pentru a tria documentele considerate sensibile şi a le cenzura, în cazul în care este necesar, în părţile cele mai delicate. "Eu nu am de ales astăzi decât să accept să fie studiate mai degrabă decât să se permită o atingere potenţială, ireversibilă la adresa securităţii naţiunii noastre", a subliniat Donald Trump. "La capătul acestui termen, voi ordona publicarea tuturor informaţiilor în cazul cărora serviciile nu vor putea să demonstreze" că trebuie ţinute secrete, a spus preşedintele.

Cele mai multe dintre cele 2.800 de dosare pot fi descărcate de pe site-ul Arhivelor Naţionale. (www.archives.gov/research/jfk/2017-release). Pe de altă parte, amânarea publicării unor documente riscă să alimenteze fluxul nesfârşit de teorii ale conspiraţiei.

O comisie de anchetă lansată la câteva zile după moartea lui Kennedy a stabilit că "JFK" a fost ucis de fostul puşcaş marin trăgător de elită Lee Harvey Oswald, care ar fi acţionat singur. Această poziţie oficială nu a fost suficientă niciodată totuşi pentru a înăbuşi ipotezele asupra unui complot urzit împotriva celui de-al 35-lea preşedinte american, la Dallas, Texas. Sute de cărţi şi de filme au alimentat teza complotului, indicându-i pe adversarii din perioada Războiului rece, care erau URSS şi Cuba, mafia şi chiar pe vicepreşedintele Lyndon B. Johnson.

Citit 1701 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Octombrie 2017 01:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.