Miracolul Artei, al dăruirii şi mai multe mistere japoneze

Miracolul Artei, al dăruirii şi mai multe mistere japoneze
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

„Trajectory of Passion (Vox Maris)”, lucrarea de excepţie a plasticianului Roland Pangrati a fost, alături de alte obiecte de valoare, capul de afiş al licitaţiei organizată în scop de binefacere de redutabilele deja, în acest domeniu al generozităţii maxime, Cluburi Rotary din Galaţi. Roland Pangrati şi-a oferit lucrarea, pictată cu materiale speciale, aduse pe drum lung, tocmai din Japonia. Licitaţia a adjudecat tabloul „Trajectory of Passion (Vox Maris)”, la suma de 31.000 lei, opera de artă fiind achiziţionată de un gălăţean. Banii obţinuţi din vânzarea de artă sunt destinaţi achiziţionării de incubatoare pentru pruncii născuţi prematur. Totul s-a petrecut la Balul „O şansă la viaţă”, organizat vineri, 18 octombrie, de către Cluburile Rotary din Galaţi, care au contribuit, de asemenea, cu importante sume strânse din donaţii şi destinate tot achiziţionării salvatoarelor incubatoare. Demarat de cluburile Rotary din Galaţi şi de Asociaţia Culturală „Cavaleria”, proiectul înzestrează cu aceste incubatoare Secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ap. Andrei”.

La licitaţia, condusă chiar de către guvernatorul Districtului 2241 al Rotary Club, medicul Marian Neagoe, acesta, referindu-se la lucrarea lui Roland Pangrati, a spus: „Pentru colecţionari, această şansă nu se ratează!”. Am avut oportunitatea să discut după eveniment cu pictorul-donator, membru rotarian. Este fascinant să îl asculţi pe artistul  gălăţean care şi-a petrecut o vreme în Japonia, cercetând şi experimentând o artă atât de exotică, de neobişnuită şi gingaşă, veche de milenii, sub îndrumarea artistei Hiroko Narizuka, din Tokyo. Ea a fost şi curatoarea expoziţiei "ReSonance-Paintings, Roland Pangrati, 2019" deschisă de gălăţean, în luna mai, la Galeria „Mantu” şi cu care a fost prezent şi la Evenimentul European "Noaptea muzeelor 2019". Pline de filozofie din Ţara Soarelui-răsare au fost poemele cu care artista a însoţit atunci picturile gălăţeanului, realizate pe panouri mari, ca un brocart poetico-muzical, întrucât lucrările au beneficiat atunci şi de compoziţiile muzicale ale maestrului Dan Eugen Drăgoi, dirijor de orchestră.

Am aflat lucruri pline de mister din discuţia cu Roland Pangrati. Astfel, hârtia "washi", din fibre de kozo, dud japonez, nu se rupe nici daca este udă, are durabilitate mai mare de 1000 de ani şi face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Hârtia fermecată se maturizează şi devine mai albă după 300 de ani din momentul fabricării. Măcinarea răbdătoare, înceată, a pigmenţilor minerali naturali, amestecat în clei Nikawa, în care se pune şi puţină apă; proces în care culorile difuzează, sfărâmăturile din ce în ce mai mici lasă loc nuanţelor din ce în ce mai deschise, funcţie de timpul de difuzie. Procesul de fabricaţie al materiei prime cere multă răbdare şi experienţă, chiar dacă este destinat pictorului modern. Cinci ani se învaţă acest tip de pictură la Universitatea de Artă din Tokyo, iar occidentalii nu sunt tocmai la curent cu această tehnică. Culorile minerale fuzionează puţin între ele, în funcţie de cantitatea de apă şi nu vezi, precum în pictura occidentală, un singur loc din care vine lumina, ci totul devine difuz. Albul este realizat din scoica Gofun, bine măcinată – translucidă, în trei granulaţii diferite. În tablou apare un abur poetic, ceţos, sau o spuzire de stele, uneori uşor în relief. „Pensula trebuie să picteze ca şi cum ar picta singură”, dezvăluie artistul gălăţean. „Artistul occidental pictează încercând să facă natura să pară cât mai reală, artistul japonez pictează natura ca să se simtă reală, pictează sufletul apei, sufletul copacului...!”

Mai mulţi curatori japonezi se arăta deja interesaţi de prezenţa lucrărilor lui Roland Pangrati la cel mai mare Târg de Artă din Asia, "World Art Tokyo", care se va ţine în Japonia, în luna martie, 2020.

(P)

Citit 4619 ori Ultima modificare Marți, 05 Noiembrie 2019 16:18