Circa 10.000 de salariați, „uitați” la majorarea salariului minim

Circa 10.000 de salariați, „uitați” la majorarea salariului minim
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Proiectul legii privind majorarea salariului minim în industria alimentară şi agricultură, la 3.000 de lei brut, face o mare nedreptate în cazul a circa 10.000 de angajaţi din sectoarele apele minerale şi îmbutelierea altor ape, sucurilor din fructe şi legume, bere, precum şi din domeniul pisciculturii, deoarece aceştia nu vor beneficia de prevederile legislative, atenţionează reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară - Sindalimenta, într-un comunicat de presă transmis, luni, Agerpres.

"Impunerea unui salariu minim garantat în industria alimentară şi agricultură a fost una din măsurile solicitate de sindicatele şi patronatele din cele două sectoare. (...) Legea a trecut de Camera Deputaţilor, for decizional, urmând să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi publicată în Monitorul Oficial. Din păcate, în forma sa actuală, viitoarea lege face o mare nedreptate angajaţilor din sectoarele apele minerale şi îmbutelierea altor ape, sucurilor din fructe şi legume, bere, precum şi angajaţilor din domeniul pisciculturii, deoarece aceştia nu vor beneficia de prevederile sale", precizează sursa citată.

Sindicaliştii din industria alimentară susţin că "deocamdată, alegem să credem că este vorba doar despre o eroare şi cerem Guvernului o rezolvare rapidă, prin emiterea unei ordonanţe de urgenţă săptămâna viitoare, astfel încât şi angajaţii din sectoarele menţionate să beneficieze de majorarea salariului minim brut garantat, începând cu data de 1 mai".

"Problema este generată de faptul că sectorul Industria Alimentară a Băuturilor şi Tutunului înseamnă activitatea în două coduri CAEN: 10 şi 11. La codul CAEN 10 referitor la industria alimentară figurează prelucrarea mâncării, a produselor lactate, a uleiului, a produselor de brutărie, prelucrarea şi conservarea cărnii, a peştelui, crustaceelor şi moluştelor, precum şi fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor. Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor precizează că se vor mări salariile din industria alimentară, adică pentru angajaţii din domeniile incluse în codul CAEN 10. La codul CAEN 11 figurează, printre altele, producerea sucurilor din fructe şi legume, producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate (cod CAEN 1107) şi a berii (cod CAEN 1105). Cum proiectul nu face referire la aceste activităţi, angajaţii din aceste sectoare, deşi sunt asimilaţi industriei alimentare, nu pot beneficia de creşterea salariului. În mod inexplicabil, au fost excluşi şi angajaţii din domeniul pisciculturii, deşi figurează în codul CAEN 10", subliniază reprezentanţii Sindalimenta.

Citit 4227 ori Ultima modificare Luni, 18 Aprilie 2022 21:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.