Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
19 comentarii

* Criza de pe piaţa oţelului şi politicile energetice imprevizibile au afectat grav metalurgia gălăţeană * „Fără ajutorul la nivel de grup, nu am fi supravieţuit până acum”, declară directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo * Investiţii mai multe, angajaţi mai puţini


Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a înregistrat oficial al şaselea an consecutiv cu pierderi. Potrivit rapoartelor financiare ale companiei, în 2014 s-a înregistrat, la o cifră de afaceri de 3,59 miliarde de lei, o pierdere netă de 482,2 milioane de lei, adică aproximativ 110 milioane de euro. Un fapt pozitiv este, totuşi, că nivelul pierderilor a fost semnificativ mai mic faţă de cele din 2013, când combinatul a ieşit pe minus cu 741,6 milioane de lei, pentru a nu mai pomeni de reculul din 2009, când în urma căderii pieţelor pe fondul crizei economice s-au înregistrat pierderi de peste 1,41 miliarde de lei.

ArcelorMittal Galaţi a iniţiat în ultimii ani un amplu plan de redresare, însă efectele crizei pe piaţa oţelului sunt încă vizibile. Pe de o parte, au scăzut atât preţurile, cât şi consumul de oţel, iar pe de altă parte, la nivel local, combinatul gălăţean a resimţit efectele controversatelor politici energetice şi ale liberalizării pieţei gazelor naturale.

„Aproximativ 70 la sută din preţul oţelului este reprezentat de materii prime (minereu de fier, cocs, etc), iar energia înseamnă mai mult de o treime din costurile care se adaugă celor cu materiile prime. Creşterea imprevizibilă a facturii la energie a avut impact major asupra rezultatelor noastre financiare şi operaţionale. În fiecare an, începând cu 2009, am plătit facturi tot mai mari pentru energie şi pentru gaz. Singura soluţie a fost să investim pentru creşterea eficienţei energetice. Cu toate acestea, eforturile noastre au fost anulate de creşterea constantă a preţului energiei, atât din cauza certificatelor verzi, cât şi din cauza pseudo-liberalizării pieţei gazului. Din fericire, am observat o reechilibrare a pieţei de energie pentru industrie. Sperăm să fie un proces sustenabil", a declarat, pentru "Viaţa liberă", directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo.

Acesta a precizat că, fără sprijinul la nivel de grup, combinatul gălăţean pur şi simplu nu ar mai fi existat. Mai mult, în ciuda pierderilor, din 2009 şi până în prezent s-au investit la Galaţi în retehnologizare peste 300 milioane de euro, cel mai important pas fiind, desigur, modernizarea completă a Furnalului 5. În 2015, sunt planificate în combinat investiţii de încă 40 milioane de euro.

Unde îşi vinde combinatul marfa

Vânzările ArcelorMittal Galaţi au avut, în 2014, o valoare de peste 3,59 miliarde de lei, din care 1,64 miliarde de lei au fost vânzările pe piaţa internă, iar 1,94 miliarde de lei au fost vânzările pe piaţa externă. "Am continuat eforturile pentru a ne recâştiga clienţii, în special în România şi în Europa Centrală şi de Vest. De asemenea, ne concentrăm pe fabricarea de produse cu valoare adăugată mai mare, în special table groase. Ne-am îmbunătăţit nivelul serviciilor şi va trebui să continuăm să lucrăm în această direcţie", a arătat Bruno Ribo, precizând că, în actualele condiţii de piaţă, loializarea clienţilor prin calitatea produselor este un element-cheie pentru reuşita redresării economice.

Ca structură a exporturilor, ArcelorMittal Galaţi a avut anul trecut cele mai mari desfaceri în Orientul Mijlociu, cu vânzări de 757,8 milioane de lei, urmate de cele din ţările din Europa de Est (669,2 milioane de lei). Spre alte ţări din Europa au mai mers mărfuri în valoare de 516 milioane de lei. O parte relativ mică din vânzări (44,3 milioane de lei) a avut drept clienţi companii din Africa.

ArcelorMittal Galaţi mai are în pregătire un proiect important, respectiv instalarea unei noi linii de acoperire organică (tablă prevopsită), care are potenţialul de a lărgi semnificativ numărul de clienţi, pe o gamă de produse cu valoare adăugată mare.

Scădere a numărului de salariaţi

Unul dintre cele mai vizibile efecte atât ale crizei economice, cât şi ale introducerii unor tehnologii bazate pe automatizare este reducerea drastică a numărului de angajaţi de pe platforma siderurgică.

În ultimii zece ani, numărul de salariaţi ai ArcelorMittal a scăzut cu aproape 11.000 de persoane.

Anul trecut, numărul mediu de angajaţi a scăzut cu 362 de persoane, până la un total de 6.752 de persoane. Cei mai mulţi salariaţi au plecat prin schemele de prepensionare voluntară. ArcelorMittal Galaţi a făcut şi o serie de angajări, a redeschis Şcoala de Ucenici, dar trendul numărului de angajaţi din combinat va fi în continuare unul descrescător, în aceste zile fiind lansată o nouă schemă de prepensionare.

Semne bune, viitor încă incert

Potrivit conducerii ArcelorMittal Galaţi, un semnal pozitiv pentru viitorul combinatului este că, după 17 trimestre consecutive cu rezultate operaţionale (EBITDA) negative, din trimestrul al treilea al anului 2014 s-a trecut, în sfârşit, „pe plus”. „În acest moment, sperăm să încheiem cel de al patrulea trimestru consecutiv cu EBITDA pozitiv. Pe termen scurt, sperăm ca întregul an 2015 să fie pozitiv operaţional. Mai avem încă un pas de făcut. Pe scurt, astăzi, putem acoperi costurile de producţie, dar nu putem susţine din surse proprii investiţiile şi costul stocurilor de materii prime. Aceasta este provocarea pe care o avem în lunile şi în anii viitori”, ne-a declarat directorul general al ArceloMittal Galaţi, Bruno Ribo.

În acest an, este planificată o creştere a producţiei cu aproximativ 20 la sută, la aproximativ 2 milioane de tone de oţel, faţă de 1,6 - 1,7 milioane de tone, cât s-a înregistrat în ultimii ani. Acest lucru va însemna, desigur, îmbunătăţirea rezultatelor financiare ale ArcelorMittal Galaţi, însă nu se va putea spune că lupta pentru supravieţuirea combinatului s-a încheiat.

Infografie Ovidiu Amălinei

Citit 21981 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Mai 2015 02:33

19 comentarii

 • postat de ion Joi, 11 Februarie 2016 11:39 5.13.197.*** Link la comentariu
  0
  2

  si s-a inteleg ca in ancheta voastra de la ziar ati ajuns la concluzia ca a pierdut astia 110 mil de euro? Sau at-i scris doar ce vi s-a transmis de la combinat ceea ce nu mai inseamna ca acest articol este o ancheta a ziarului ci o transcriere a celor ce va bagat pe gat informatiile astea care mi se par dubioase si eronate intentionat pt ca conducerea combinatului sa semene mai mult cu o batranica imbracata prost care cerseste in piata din micro-21 si care nu are de unde...

  Raportează
 • postat de gogone Miercuri, 27 Ianuarie 2016 17:51 14.185.135.*** Link la comentariu
  0
  2

  Ca sa inteleg: francezul (GDF-ul) il jecmaneste pe alt francez (Arcelor) iar statul roman trebuie sa plateasca. Ba da prosti mai suntem daca cu gazul din pamantul nostru patim asa ceva .

  Raportează
 • postat de mai taie din ele dale dracu Miercuri, 30 Decembrie 2015 19:19 5.13.189.*** Link la comentariu
  0
  3

  scoate articolul asta ca imi vine sa vars de atatea minciuni

  Raportează
 • postat de eu Luni, 05 Octombrie 2015 08:36 78.96.252.*** Link la comentariu
  0
  8

  orcum pierderile sant suportate de angajati...bietii oameni ,,nimeni nu se intreaba cand le ea din salar 200 sau300 ron ce maninca omul asta timp de 15 zile,,si cum o sa faca fata la munca grea pe stomacul gol...nu auzim decat pierderi pierderi,,si salar taiat atit..nustiu cat o sa mai putem suporta..salariile sant tot mai mici,,facturi penalizari cumsa poata plati un muncitor cand toti banii se duc in pierderi asa cum spun cei alesi...

  Raportează
 • postat de pixi Marți, 30 Iunie 2015 10:10 89.136.235.*** Link la comentariu
  0
  16

  Bai, Ribo Bruno !!! Orice intreg poate fi impartit in mai multe parti, dar adunate dau intotdeauna maxim 100% !!!
  Daca 70% din pretul otelului reprezinta materiile prime si cel putin o treime (33%)-energia cum ajungi la 100%???
  Asta inseamna ca voi cheltuiti mai mult decat produceti,si vreti intotdeauna pomana de la stat.
  Nu uita ca firma asta la care lucrezi detine cele mai multe surse de materii prime (comparativ cu ceilalti producatori de otel din lume). Deci, voi va permiteti sa scoate bani dintr-un buzunar si sa-i mutati in altul cu 70% costuri (materii prime: carbune, feroaliaje, etc) si apoi sa cereti pomana de la stat pentru energie !!!
  N-am decat "2 cuvinte" pentru incompententa lui Bruno: "HU"-"O" !!!

  Raportează
 • postat de cici Luni, 22 Iunie 2015 09:05 89.47.214.*** Link la comentariu
  0
  15

  Ribo , nu mai manca c.a.c.a.t ca iti pute gura mincinosule

  Raportează
 • postat de TOP,TOP ,TOP, TOP , RUSINICAAAA Miercuri, 03 Iunie 2015 17:45 93.118.248.*** Link la comentariu
  0
  20

  astia sfideaza logica bunului simt, ce jigodeala de doi lei , ce sclifoseala icnita intr-o minciuna plictisitoare si care se tine ca raia de acest personaj Ribo Bruno , cat s-a scremut el ca un constipat , cat sa chinuit el sa compuna o minciuna ,baaaa ..aici nu este Franta,.. aici este Romania unde oamenii au un nas de miros minciunile de la trei poste,noi am trait in comunism stim ce este o minciuna dle Ribo...mai taie din ele dale dracu

  Raportează
 • postat de giu Marți, 02 Iunie 2015 15:56 194.102.189.*** Link la comentariu
  0
  24

  Astia ne-au luat de prosti. In America orice firma care era atatea ani pe minus era inchisa automat. Profitul combinatului este "exportat din facturi '' ca sa nu plateasca impozite statului roman.
  Au gasit astia aici un '' sat fara cainii''. Asa minciuni sfruntate numai cu tara asta este posibil ca-n alta parte li se lua gatul demult. Nu mai au pic de jena !!!!
  Spuneti-mi ce om normal tine o afacere timp de 6 ani aducand mereu bani de acasa :) :) :) :) :)

  Raportează
 • postat de ion Duminică, 31 Mai 2015 22:07 176.223.10.*** Link la comentariu
  0
  23

  de 6 ani?haide bre ca nu te mai crede nimeni , esti un mincinos dle Ribo Brunno , de 6 ani?las-o balta dle Ribo , esti un francez ordinar , un escroc fara rusine

  Raportează
 • postat de apocalipsa Sâmbătă, 30 Mai 2015 06:54 5.13.245.*** Link la comentariu
  0
  19

  stai ca trebuie sa se scumpeasca curentul anul asta, la seceta care este iminent urmeaza o scumpire

  si apoi nu stiti ce se intampla in sidex totul e spaga furt incompetenta adica nu totul 99%

  Raportează
 • postat de arisiul Vineri, 29 Mai 2015 14:38 5.13.255.*** Link la comentariu
  0
  13

  adica.dragi fraieri?mosia e grea are angarale multe.mergeti acasa si lasati invoielile asa cum sant ,ca sant bune.[Boierul iuga,viata la teara}cam ase e an de an politica arendasilor lui mittal .

  Raportează
 • postat de EU Vineri, 29 Mai 2015 12:33 5.13.169.*** Link la comentariu
  1
  22

  daca nu era pe profit era inchis de mult

  Raportează
 • postat de Angel Vineri, 29 Mai 2015 10:42 194.105.20.*** Link la comentariu
  0
  22

  Daca se numara cardurile de combustibil acordate de combinat pentru anumiti angajati (cu masina personala sau de la firma) si se inmultesc cu 300 lei/luna o sa dea o suma maricica ce ar trebui trecuta tot la pierderi ;)

  Raportează
 • postat de yo Vineri, 29 Mai 2015 10:34 5.13.235.*** Link la comentariu
  0
  16

  "in ultimii 10 ani nr. salariatilor a scazut cu 11.000", era greu de mentionat ca in ultimii 14 ani nr. salariatilor a scazut cu 21.750 de salariati?!!!

  Raportează
 • postat de yo Vineri, 29 Mai 2015 10:29 5.13.235.*** Link la comentariu
  0
  31

  indienii au venit in 2001, au gasit depozitele pline de tabla si au beneficiat de scutiri de la plata tva 5 ani, profitul din primii ani nu se contorizeaza ca sa aflam cat a fost "scorul" din contabilitatea proprie? Nu vorbim de cea reala ca aia e cunoscuta doar de ei!

  Raportează
 • postat de galatean Vineri, 29 Mai 2015 10:07 213.177.13.*** Link la comentariu
  0
  26

  de fapt (...) Ribo (...) de cand a venit e vesnic nemultumit de guvern si de autoritati. cred ca din salariul lui ar putea fi platiti lejer vreo 600 - 800 de muncitori.

  Raportează
 • postat de IC Vineri, 29 Mai 2015 07:01 5.13.163.*** Link la comentariu
  0
  19

  Ceva ma face sa cred ca bate vant de duca spre indieni ,francezi si ce or mai fie ei . Nimeni nu mentine in viata o afacere din care sa aiba aceste pierderi.Daca tot vor pleca si vor lasa in urma jale si prapad ,sa ne spuna si noua cum au ajuns in posesia combinatului ,cat si la cine au decartat ( pot sa o faca si acum ,nu-i niciodata prea tarziu sa-i luam de o.... ),

  Raportează
 • postat de Cred ca altceva se ascunde in spatele acestei concluzii Vineri, 29 Mai 2015 05:33 5.13.153.*** Link la comentariu
  0
  27

  Asta arata ca managementul e la pamant si toate programele anuntate cu surle si trambite, s-au dovedit a fi un fiasco,fara ca cineva sa plateasca pentru asta. Mariri salariale aproape de zero, mai toate progeniturile sefimii angajate pe niste salarii babane,o groaza de fosile retrase prin spatele cortinei,si ramase cu niste salarii uriase,birocratie si sedinte peste sedinte fara nici un rost,niste impotenti numiti manageri pe niste criterii aproape obscure,decizii gresite privind inchiderea unor obiective,tinerea unor trantori in talent pool,care nu stiu pe ce isi iau salariile duc la pierderi.Bine sunt poate si motive obiective,dar acum s-a ajuns la o treime din pierderile de dinainte de privatizare, care erau de 1 milion de dolari pe zi dar si jaful era in floare.O situatie,daca este reala,stanjenitoare si pentru cine simte pulsul a ceea ce este in combinat se pare fara iesire.Jenant si rusinos si daca e sa ne legam si de situatia privind securitatea muncii pe acest an,aproape de dezastru. Pacat.

  Raportează
 • postat de Silvia Vineri, 29 Mai 2015 02:25 130.226.70.*** Link la comentariu
  7
  14

  Orice om normal la cap din orasul asta stie cate musamalizari sunt si ce se urmareste de fapt. Haideti sa nu ne mai invartim dupa deget. Nu s-a vrut ca acesta sa mai fie profitabil. S-a exploatat tot ce s-a mai putut si s-a lasat la voia intamplarii. Decat sa facem niste reportaje degeaba, sa le dam satisfactie, nicidecum sa fim in slujba comunitatii, mai bine nu mai facem deloc, zic.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.