SPECIAL VL | Societăţile cu acţiuni la purtător. Patronii ”invizibili” ai Galaţiului

SPECIAL VL | Societăţile cu acţiuni la purtător. Patronii ”invizibili” ai Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Zeci de companii gălăţene fac parte din categoria societăţilor pe acţiuni la purtător, „specie” de companii ce permit, printre altele, ascunderea adevăratei identităţi a patronilor. Cele mai multe dintre firme fac parte din fostele filiere ale lui Cătălin Chelu, însă sunt şi alte companii ale căror proprietari „de facto” preferă să rămână în umbra afacerilor.

Controversele pe tema societăţilor cu acţiuni la purtător nu sunt tocmai o noutate. De-a lungul timpului au fost economişti care au avertizat că, deşi acţiunile la purtător permit o rapidă tranzacţionare a companiilor, ele se pot dovedi şi un paravan în spatele căruia se pot pune cale infracţiuni economico-financiare, se pot ascunde averi ilicite sau se poate interveni în achiziţiile publice.

Cazul Tel Drum, de care se leagă numele lui Liviu Dragnea, a pus şi mai mult gaz pe foc. Potrivit portalului „România Curată”, care citează date oficiale obţinute de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), prima societate cu acţiuni la purtător a fost înfiinţată în 1991 şi în prezent funcţionează 384 de astfel de societăţi.

Verificând această listă, se poate constata că, după Bucureşti, judeţul Galaţi se află printre judeţele „fruntaşe” în ceea ce priveşte societăţile „la purtător”. Mai exact, dacă în unele judeţe dacă găseşti două, trei astfel de societăţi, în Galaţi sunt nu mai puţin de 25 de firme ale căror patroni sunt „invizibili”. Pe de altă parte, acţiunile din trecut ale acestor societăţi au lăsat urme. De exemplu, dacă mergem pe urmele scandalurilor de la SIF-uri, a preluării unor societăţi precum Electroargeş, Argus sau Alprun, vom da de suveicile de firme controlate direct sau prin interpuşi de controversatul om de afaceri gălăţean Cătălin Chelu. După cum se ştie, acesta a murit, în condiţii nu foarte clare, în Iordania, în decembrie 2014, după ce a fugit din ţară pentru a scăpa de condamnarea la închisoare în dosarul „Mită la MAI”. În urmă a rămas, totuşi, un imperiu de zeci de milioane de euro, construit inclusiv cu ajutorul unor companii care în prezent figurează ca fiind societăţi pe acţiuni la purtător: Geochis SA, Prosanio SA, City Invest, Revan Com, Lineas Trade, Amicosottis SA, Epsomatic SA, Fimansat SA, Delmato Grup SA, Bran Oil SA, Libron Consulting SA, Zorder Big SA, Groval Trade SA, Cibrosat SA, Amirastar Trading SA, Alfaline SA, Scop Line SA, Debrocons SA, Amattis SA, Mattera Com SA. Toate au în comun domeniul de activitate „alte intermedieri financiare” şi, per total, zeci de dosare deschise pe rol la instanţele de judecată. Unele dintre ele sunt în stare „vegetativă”, chiar fără angajaţi şi mergând „pe minus”. Însă prin intermediul lor sunt şi în prezent controlate active la multe dintre societăţile din ţară vizate de Chelu. Şi, chiar dacă el nu mai este, în urmă a lăsat o mulţime de potenţiali moştenitori şi foşti parteneri în afaceri mai mult sau mai puţin controversate.

Printre firmele cu acţiuni la purtător se mai numără şi Lyra Tour SA, având ca domeniu de activitate „hoteluri şi alte facilităţi de cazare”. Potrivit informaţiilor pe care am reuşit să le obţinem, firma a apărut în urma unui proces de divizare a Vega Company. Lyra Tour a preluat afacerile cu Hotelul „Vega”. Conform Ministerului Finanţelor, pe 2016, compania, cu 59 de angajaţi, a raportat la o cifră de afaceri de 5,51 milioane de lei un profit net de 1,27 milioane de lei.

Pe lista firmelor gălăţene cu patroni "invizibili" se mai află Linedo SA, având ca domeniul de activitate „alte lucrări speciale de construcţii”. Cu doar un singur angajat, în 2016 firma a raportat pierderi de aproape 30.000 lei. Pe domeniul „construcţiilor hidrotehnice” se înscrie Arcif AG SA, care a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de 1,07 milioane lei, deşi n-a avut angajaţi, pentru ca în final să iasă „pe plus” cu 31.340 lei. În zona construcţiilor, respectiv „fabricarea de construcţii metalice”, activează şi Metaltrans SA. Anul trecut, cu şapte angajaţi, a avut o cifră de afaceri de 757.729 de lei, dar a terminat cu o pierdere de 236.103 de lei. Ultima firmă gălăţeană cu acţiuni la purtător este Duninvest Company SA, din domeniul „închirierii şi subînchirierii bunurilor imobiliare”. Pe 2016 a raportat la nouă angajaţi o cifră de afaceri de 552.949 lei şi un profit net de 36.775 lei.

Citit 29199 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Iulie 2017 13:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.