Investiții, lucrări și noi intervenții medicale la Spitalul Județean

Investiții, lucrări și noi intervenții medicale la Spitalul Județean
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

De aproape doi ani, pandemia ne-a schimbat viețile și a afectat inclusiv modul în care se derulează investițiile publice. Cu toate acestea, la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Ap. Andrei” continuă numeroase lucrări de modernizare, menite a aduce, fără discuție, plusvaloare în sănătatea gălățenilor și nu numai. Într-o recentă discuție cu președintele Consiliului Județean (CJ), Costel Fotea, acesta a reiterat faptul că, încă din anul 2016, investițiile în domeniul medical au devenit și rămân principala prioritate pentru instituție. În sprijinul celor de mai sus vin toate proiectele demarate în acest sens, unele deja finalizate, altele în curs, dar și cele aflate în faza de accesare a unor linii de finanțare.

Consolidare, eficiență energetică și dispariția aglomerației

Mai concret, la Spitalul Județean sunt deschise, în prezent, mai multe ”fronturi”. ”Fără consolidarea spitalului, activitatea nu ar mai fi putut continua, unitatea sanitară fiind în pericol de a-și pierde acreditarea. Prin Compania Națională de Investiții este în derulare un contract în valoare de 40 de milioane de lei pentru întărirea structurii de rezistență de la subsol și până la etajul 9, schimbarea tuturor conductelor de fluide medicale vechi de 50 de ani, dar și refacerea sistemului de încălzire. În al doilea rând, se lucrează la creșterea eficienței energetice, proiect cu finanțare europeană în valoare de aproape nouă milioane de euro. Vor fi schimbate toate geamurile, instalația de climatizare, lifturile din spital, iar pe acoperiș vor fi montate panouri fotovoltaice și eoliene, scopul fiind reducerea consumului de energie electrică și termică. La acest proiect se lucrează ceva mai greu pentru că în ultimii doi ani de pandemie au trebuit stabilite trei circuite distincte, unul fiind destinat exclusiv echipelor de muncitori”, a descris succint situația președintele CJ. O altă prioritate ce vizează modernizarea unității sanitare fanion a județului o reprezintă extinderea Ambulatoriului de Specialitate cu un corp nou de trei etaje și cu o suprafață de 1.500 de metri pătrați. Și această investiție este finanțată cu fonduri europene, în valoare de 2,5 milioane de euro, și presupune, în plus, funcționarea a 25 de cabinete medicale pentru diverse specialități, dotate cu noi echipamente medicale. ”Nu vreau să mai vedem aglomerație pe holurile spitalului, iar pacienții care ajung în această zonă trebuie să beneficieze de condiții optime”, a menționat Costel Fotea, precizând că această investiție se află, în prezent, la un stadiu de finalizare de circa 80 la sută.

Lucrări la Prosectură, UPU extins, heliportul în procedură de achiziție

Referitor la noul sediu al Prosecturii, discutăm de un proiect în derulare cu fonduri proprii ale CJ de aproximativ 20 de milioane lei. ”Vom muta activitatea de la subsol, iar acolo vor funcționa inclusiv un laborator de anatomie patologică și cel al Institutului de Medicină Legală”, a adăugat președintele CJ și a adus în discuție și finalizarea lucrărilor de extindere a Unității de Primiri Urgențe. ”Practic, s-a dublat suprafața, a fost dotată cu aparatură medicală, inclusiv computer tomograf, aparate de imagistică și incubatoare. Am beneficiat de o finanțare europeană de 1,5 milioane de euro, iar noi am suplimentat cu o autoutilitară pentru medici, cei care ajung primii la intervenții, valoarea acestei investiții fiind de 150.000 de euro, din fondurile proprii ale CJ”, a mai spus Costel Fotea. În continuare, extinderea parcării supraetajate, inclusiv cu heliport pentru elicopterul SMURD, rămâne pe lista de priorități, fiind, în prezent, din nou, în procedură de achiziție publică, așa după cum ați mai putut afla din paginile cotidianului nostru. Este un proiect ce va ajunge la circa 30 de milioane de lei din bugetul Consiliului Județean, fiind inclusă și sistematizarea pe verticală.

Intervenții medicale în premieră la Galați

În prezent, în ”scriptele” Secției de Oncologie de la Spitalul Județean sunt înregistrați circa 18-19.000 de bolnavi de cancer din Galați și din județele limitrofe. ”A trebuit să facem ceva, astfel încât acești oameni să nu mai fie nevoiți să meargă la București, Cluj sau la Iași. Am amenajat două buncăre subterane, iar la finele lui 2019 am adus primul accelerator liniar de particule. De atunci, au fost făcute peste 25.000 de ședințe de radioterapie, iar, de curând, a fost adus și cel de-al doilea accelerator și se lucrează la montarea sa. Tot în 2021 am achiziționat și un PET-CT, aparat care ajută la diagnosticarea cancerului în faze incipiente, dar este utilizat și după efectuarea ședințelor de radioterapie, lucru care situează Galațiul între primele 4-5 centre din țară. Astfel de aparate PET-CT sunt maximum 5-6 în România”, a precizat președintele CJ.

În paralel, tot în premieră pentru Galați, încă din anul 2020 a început montarea de stenturi și stimulatoare cardiace. Secția de cardiologie intervențională este aproape gata, pentru acest an a fost prevăzută în bugetul CJ suma de un milion de lei pentru achiziționarea de stenturi și stimulatoare, iar obiectivul este înființarea unei secții de chirurgie cardiacă în cadrul căreia să se poată face inclusiv operații pe cord. ”Sunt lucruri care se întâmplă și eu sper ca în acest an să atingem și acest obiectiv. Medicii nu sunt dumnezei, dar au făcut și minuni pentru unii pacienți”, a mai spus Costel Fotea, cu precizarea că, în ultimii doi ani, absolut toate secțiile Spitalului Județean au beneficiat de aparatură medicală nouă în valoare de 20 de milioane de euro.

Fonduri din PNRR, solicitate pentru un corp nou

Nu în ultimul rând, într-o viitoare ședință a CJ urmează a fi aprobați indicatorii tehnico-economici pentru construirea unei clădiri noi în curtea Spitalului Județean. ”Acolo vor funcționa secția de ATI cu 70 de paturi, 30 de săli de operație, secții de chirurgie, oncologie și neurologie. Această investiție care va însemna o construcție de peste 30.000 de metri pătrați, dotată cu aparatură medicală de ultimă generație și cu toate circuitele necesare va ajunge la circa 180 milioane de euro, bani care ar putea fi obținuți prin actualul PNRR. Solicitarea a fost deja transmisă de Consiliul Județean în acest sens”, a conchis președintele CJ. Și, am adăuga noi, dacă pentru municipiul Cluj se propune o finanțare de un miliard de euro pentru transportul subteran, ce-i drept, nu integral prin PNRR, s-ar putea găsi o cincime și pentru sănătatea gălățenilor.

Al doilea accelerator liniar de particule, la Galați

La Spitalul Județean “Sf. Apostol Andrei” a ajuns cel de-al doilea accelerator liniar de particule pentru tratarea cancerului, fiind în curs lucrări de montare a acestui echipament medical.

“La Galați se află unul dintre puținele centre medicale din țară dotate cu două acceleratoare liniare de particule pentru tratarea cancerului și singurul din această zonă a țării. În curând, vom inaugura și singurul centru din regiunea noastră de diagnosticare a tumorilor cu ajutorul unui PET-CT. De la punerea în funcțiune a primului accelerator liniar de particule, au fost tratați peste 1.800 de pacienți din toată regiunea, specialiștii afirmând că între 60 și 80% dintre cazurile de cancer sunt tratate cu ajutorul radioterapiei”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Noul accelerator liniar este produs în SUA, dotat cu un sistem suplimentar de imagistică și cu o tehnologie care permite verificarea planului de tratament și a dozelor de radiații înainte de realizarea procedurii medicale.

Valoarea sa, a tuturor accesoriilor și a lucrărilor de amenajare este de 2,1 milioane de dolari, fonduri prin Banca Mondială, în cadrul unui program derulat de Ministerul Sănătății.

Citit 8730 ori Ultima modificare Marți, 25 Ianuarie 2022 00:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.