"Fără măsuri rapide și decisive pe piața de energie, Uniunea Europeană va deveni slabă atât economic, cât și politic", a declarat europarlamentarul gălățean Dan Nica, în cadrul sesiunii Comisiei ITRE a Parlamentului European de joi, 20 februarie, la Bruxelles, în care s-a discutat despre fixarea priorităților pe care comisarul pentru Energie, Dan Jorgensen, ar trebui să le aibă în exercitarea mandatului său din Comisia Europeană.
Nivelul ridicat al facturilor la energie, necesitatea decuplării prețurilor la energie electrică de prețul gazelor naturale și aplicarea legislației REMIT (Regulamentul privind integritatea și transparența pieței angro de energie - n.r.) sunt cele trei mari probleme care afectează atât competitivitatea economiei europene, cât și nivelul de trai al populației, a subliniat europarlamentarul Dan Nica, în discuțiile cu comisarul Dan Jorgensen.
Mecanisme de stabilire a prețurilor
Șeful delegației S&D din Comisia ITRE a Parlamentului European a solicitat Comisiei Europene implementarea unui set de măsuri rapide și eficiente pentru reducerea prețurilor la energie, printre care revizuirea structurii de costuri în mixul energetic plătit de consumatori, dar și eliminarea anomaliei în urma căreia gazele naturale "închid" prețurile la energie electrică și astfel induc o volatilitate a prețurilor, inclusiv în sensul obținerii unor venituri speculative.
"Sunteți comisarul pentru Energie și avem mari speranțe că veți găsi o soluție la una dintre principalele cauze ale lipsei de competitivitate a industriei europene - energia. Oamenii care acasă plătesc facturi mari sunt nemulțumiți, și pe bună dreptate. Acum patru ani, în 2021, aveam o energie pe care o produceam din diverse surse. Dumneavoastră ați spus că, acum, pentru prima dată, regenerabilele au depășit producția energiei care folosește cărbunele, dar prețurile sunt de două ori mai mari. Ce s-a schimbat în această perioadă, încât noi avem prețuri la energia electrică de două ori mai mari? S-a schimbat ceva în această structură sau profiturile au devenit mai mari? Dacă elementul principal îl reprezintă creșterea profiturilor la un nivel fără precedent, nu este în regulă", a subliniat Dan Nica.
De asemenea, europarlamentarul a reamintit de cele aproape 390 de investigații de pe piața europeană de energie deschise în baza legislației REMIT în cazul unor companii care au încercat să manipuleze piața de energie sau să-și înșele clienții prin operațiuni de creștere nejustificată a facturilor și a solicitat o prezentare a rezultatelor acestor anchete și stabilirea modalităților de recuperare a prejudiciilor.
"Este foarte important să venim cu clarificări rapide privind piața de energie. Se arată acest lucru și în Raportul Draghi privind competitivitatea economiei europene, o spun și firmele din sectorul industrial, o spun și oamenii care ajung să plătească facturi ce depășesc orice limită acceptabilă. Fără măsuri rapide și decisive care să facă ordine pe piața energiei, Uniunea Europeană va deveni slabă atât economic, cât și politic. Știu că există provocări, dar și soluții", a mai arătat europarlamentarul român.
Comisia promite "mai multă strictețe"
Comisarul Dan Jorgensen a admis că toate aceste probleme sunt o realitate, iar soluționarea lor va fi printre prioritățile Comisiei Europene. Comisarul a arătat că există motive pentru a solicita un plus de transparență și un plus de control pe piața energiei, astfel încât flexibilitatea prețurilor și posibilitatea de a face profit să fie însoțite și de prețuri abordabile pentru companii și populație.
"Trebuie să fim, într-adevăr, mai riguroși în legătură cu sancțiunile în temeiul Regulamentului REMIT. 319 cazuri au fost deja instrumentate, nu toate sunt cazuri extrem de grave, dar cifra este mare... Cred că va trebui să dăm dovadă de și mai multă strictețe și sunt dispus să analizez toate posibilitățile de a adăuga mai multă strictețe în acest sector. Este probabil dificil pentru populație să înțeleagă de ce plătește atât de mult la factura la gaze, atâta vreme cât există companii care fac profituri de miliarde. Nu mă deranjează ca o companie ce activează pe piața liberă să facă bani, dar profiturile, în conformitate cu legislația noastră, trebuie să reflecte situația cererii și a ofertei. Trebuie să fim vigilenți, să ne asigurăm că prețurile reflectă acest principiu", a răspuns comisarul Dan Jorgensen.
Comisia Europeană urmează să-și prezinte în perioada următoare programul de creștere a competitivității economiei europene și planurile sectoriale pentru protejarea industriilor și segmentelor sociale vulnerabile.