MAGAZIN - Viaţa Liberă Galaţi

Scurtă incursiune în istoria şahului (I)

Scris de Sâmbătă, 05 Iulie 2025
Unde și când a încolțit germenele jocului de șah? Una din numeroasele legende spune că un împărat indian se plictisea, iar un supus al său, un înțelept al vremii pe nume Sissa, i-a oferit un joc compus dintr-o tablă cu 64 de pătrate cu piese din fildeș, albe și negre,…

Spielberg se opune folosirii inteligenței artificiale la filmări

Scris de Sâmbătă, 05 Iulie 2025
În anul 2001, când celebrul regizor Steven Spielberg își lansa filmul „A.I. Artificial Intelligence”, această tehnologie ținea mai degrabă de domeniul SF, un dispozitiv care spunea o poveste despre etica dezvoltării unor mașinării inteligente care învață să simtă. Acum, când inteligența artificială a devenit realitate la Hollywood, marele regizor american…

Doru Octavian Dumitru, din nou pe scena gălăţeană pe care a debutat

Scris de Sâmbătă, 05 Iulie 2025
„Globariciu” este cel mai nou one man show cu care Doru Octavian Dumitru ajunge și la Galați, pe 28 octombrie 2025, de la ora 19,00. Actorul de comedie va juca pe scena pe care a debutat, adică la Teatrul „Nae Leonard”. Biletele se vând deja cu prețul de 100 de…

Filmul zilei la tv

Scris de Sâmbătă, 05 Iulie 2025
„Ziua Independenței” SUA (1996), acţiune, SF, thrillerPro TV, sâmbătă, 5 iulie, ora 20.00Cu: Jeff Goldblum, Will Smith Titlu original: Independence DayUnul dintre cele mai mari succese de box-office din istoria cinematografiei, „Ziua Independenței” este un spectacol incredibil al unei invazii extraterestre asupra omenirii. Odată cu apariţia imenselor nave spaţiale, admiraţia…

Remember. Walter Gropius (1883-1969)

Scris de Sâmbătă, 05 Iulie 2025
Arhitectul și pedagogul german Walter Gropius s-a născut pe 18 mai 1883, la Berlin. Este considerat unul din marii arhitecți ai secolului al XX-lea. A trăit și creat în Germania, până în 1934, iar apoi în SUA. În 1919, a fondat Bauhaus, o școală de artă, design și arhitectură, activă…

Pandișpan cu căpșuni, o reţetă simplă cu multe moduri de preparare

Scris de Sâmbătă, 05 Iulie 2025
Pandișpanul este considerat una dintre primele prăjituri pentru care nu se folosește drojdie. Numele românesc vine din cuvântul grecesc „pandespáni”, la rândul său provenit din italianul "pan di Spagna" (literalmente „pâine de Spania”). Pandișpanul a cunoscut de-a lungul timpului multiple moduri de preparare: simplu, cu cacao, cu fructe, cu ciocolată…

„Frittata” persană kuku sabzi, cu multe verdeţuri

Scris de Sâmbătă, 05 Iulie 2025
Dacă s-ar face o paralelă între acest fel de mâncare vegetarian și drobul de Paște, pentru că amândouă sunt pregătite cu ouă și verdețuri proaspete, s-ar putea substitui cu succes drobul de miel. Motivația e perfect validă, mai ales că, fie Paște sau Crăciun, dimineață sau miezul nopții, majoritatea oamenilor…

Cariere. Nikolaus Berwanger, personalitate culturală a Banatului

Scris de Sâmbătă, 05 Iulie 2025
Scriitorul de limbă germană originar din România Nikolaus Berwanger s-a născut pe 5 iulie 1935, în cartierul timişorean Freidorf. Fost redactor-șef al cotidianului local ”Neue Banater Zeitung”, Berwanger a publicat numeroase volume de poezii în dialectul șvabilor bănățeni, considerându-se un continuator al scriitorului tradiționalist Adam Müller-Guttenbrunn. În 1976, a publicat…

Băuturi răcoritoare naturale preparate acasă

Scris de Sâmbătă, 05 Iulie 2025
Vara ne provoacă să ne hidratăm mai mult ca oricând, iar băuturile dulci din comerț, pline de zahăr și aditivi, nu sunt deloc o soluție. Din fericire, putem prepara acasă, simplu și rapid, răcoritoare naturale, sănătoase și delicioase, perfecte pentru zilele caniculare. O primă recomandare este limonada clasică, dar îmbogățită…

Remember. Sigismund Toduță (1908-1991)

Scris de Vineri, 04 Iulie 2025
Sigismund Toduță, compozitor, muzicolog, profesor de anvergură internațională, s-a născut pe 17 mai 1908, la Simeria, judeţul Hunedoara. A studiat la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din Cluj, urmând, apoi, specializări de compoziție și pian la Roma, la Academia Santa Cecilia, și la Pontificio Istituto di Musica Sacra, pentru…

Vin Diesel a anunțat finalul seriei „Fast & Furious”

Scris de Vineri, 04 Iulie 2025
Vin Diesel a stârnit emoție printre fanii francizei „Fast & Furious”, după ce a făcut un anunț inedit pe scena festivalului "Fuel Fest" din Pomona, California. Potrivit Film Now, actorul a confirmat că finalul seriei va ajunge în cinematografe în aprilie 2027 și a dezvăluit cele trei condiții esențiale pe…

Cariere. Alexandru Marghiloman, ultimul conservator

Scris de Vineri, 04 Iulie 2025
Politicianul Alexandru Marghiloman s-a născut pe 27 ianuarie 1854, la Buzău. A urmat studii la Colegiul ”Sfântul Sava” din București, apoi Facultatea de Drept la Înalta Școală de Științe Politice din Paris. După absolvire, în 1879, Alexandru Marghiloman a fost procuror, apoi judecător la Tribunalul Ilfov. În 1881, a demisionat…

Remember. Brian Jones (1942-1969)

Scris de Joi, 03 Iulie 2025
Brian Jones, chitarist și fondator al trupei The Rolling Stones, s-a născut pe 28 februarie 1942, la Cheltenham, Anglia. A început să cânte la chitară la 13 ani. A urmat cursurile unei şcoli de băieţi şi a fost un elev foarte bun, având cele mai mari note din şcoală. Se…

O stea pentru Bill Murray, pe Aleea Celebrităților din Sibiu

Scris de Joi, 03 Iulie 2025
Sibienii au avut parte de o întâlnire memorabilă cu marele actor Bill Murray, grație unui eveniment care atrage un număr mare de turiști și iubitori de artă în fiecare an: Festivalul Internațional de Teatru. Legendarul actor american, cunoscut pentru umorul său și care a fost recompensat cu un Glob de…

Cariere. Fizicianul Florin Ciorăscu, victimă a cutremurului din 1977

Scris de Joi, 03 Iulie 2025
Fizicianul Florin Ciorăscu s-a născut pe 3 iulie 1914, la Bârlad. A absolvit Facultatea de Fizică a Universității „Al. I. Cuza” din Iași (1936) și Facultatea de Electrotehnică din cadrul Institutului Politehnic din Iași (1938). În perioada 1950-1957, a condus Laboratorul de electricitate din cadrul Institutului de Fizică din București.…

Remember. Romulus Vuia (1887-1963)

Scris de Miercuri, 02 Iulie 2025
Etnofolcloristul Romulus Vuia s-a născut pe 28 ianuarie 1887, la Comloșu Mare, judeţul Timiș. A fost întemeietorul și primul director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei și al Societății de etnografie din Cluj (1923). I se datorează şi Muzeul în aer liber de la Hoia. A fost creatorul etnografiei ca disciplină…

Cariere. Pierre Cardin, lider incontestabil al modei

Scris de Miercuri, 02 Iulie 2025
Creatorul de modă francez Pierre Cardin s-a născut pe 2 iulie 1922, la San Biaggio di Callatla, lângă Veneţia. În 1945, familia sa s-a stabilit la Paris. A urmat studii de arhitectură şi a început să colaboreze cu designeri ca Paquin şi Schiaparelli. A colaborat cu Jean Cocteau şi Christian…

Remember. Marlon Brando (1924-2004)

Scris de Marți, 01 Iulie 2025
Actorul și regizorul american Marlon Brando s-a născut pe 3 aprilie 1924, la Omaha, statul Nebraska. A crescut în Illinois şi a lucrat în restaurante, după ce a fost dat afară de la o academie militară, pentru ca ulterior tatăl său să-i finanţeze studiile. S-a mutat la New York, unde…

Cariere. Leon Dănăilă, neurochirurgul genial

Scris de Marți, 01 Iulie 2025
Academicianul Leon Dănăilă s-a născut pe 1 iulie 1933, la Darabani, judeţul Botoșani, într-o familie foarte modestă. A urmat Liceul „Grigore Ghica” din Dorohoi, apoi Facultatea de Medicină din Iași. După absolvire, a lucrat doi ani ca medic stagiar la Spitalul din Comănești și apoi un an la Circumscripția sanitară…

Rețelele sociale, teren de joacă riscant pentru copii

Scris de Luni, 30 Iunie 2025
Majoritatea copiilor din România consideră internetul un loc sigur, dar realitatea din mediul virtual indică pericole frecvente. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, desfășurat între 11 februarie și 14 martie, pe un eșantion de 1.351 de elevi cu vârste…

Remember. Simone Veil, prima femeie șefă peste magistrații Franței

Scris de Luni, 30 Iunie 2025
Politiciana franceză Simone Veil s-a născută pe 13 iulie 1927, la Nisa într-o familie de evrei. A fost o figură emblematică a politicii europene, în 1979 a fost aleasă președinte al Parlamentului European, fiind prima femeie care a ocupat o funcție înaltă în instituțiile UE. Simone Veil a ocupat, totodată,…

Paul D. Constantinescu, un vizionar al timpului său

Scris de Luni, 30 Iunie 2025
Compozitorul Paul Constantinescu s-a născut pe 30 iunie 1909, la Ploieşti, într-o familie de intelectuali. A fost considerat de muzicologi unul dintre cei mai reprezentativi compozitori după George Enescu. A urmat Conservatorul din Bucureşti, avându-i profesori pe Mihail Jora, Constantin Brăiloiu şi Dimitrie Cuclin. Între 1933-1935 şi-a perfecţionat studiile muzicale…

Socata cu miere sau cu zahăr, flori de soc și lămâie

Scris de Duminică, 29 Iunie 2025
Socata (numită și suc de soc) este o băutură răcoritoare tradițională făcută prin fermentarea florilor de soc negru, zahăr, lămâie și apă. În funcție de data înfloririi plantei, socata se face și se bea în perioada mai-iunie. Socul este benefic în diferite afecțiuni și poate fi folosit pentru sirop, ceai,…

Cate Blanchett, o zi cu Prințul William

Scris de Duminică, 29 Iunie 2025
Prințul William și-a petrecut o întreagă după-amiază cu actrița Cate Blanchett, care a avut onoarea de a-l seconda la un eveniment. Cei doi s-au întâlnit în Norwich, în estul Angliei, pentru a vedea culisele Colorfix, o companie care dezvoltă vopsele durabile pentru îmbrăcăminte. În 2023, compania a fost unul dintre…
Pagina 1 din 274