Firmele gălăţene, datoare cu 82 milioane euro!

Firmele gălăţene, datoare cu 82 milioane euro!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Acesta este cuantumul restanţelor acumulate la bugetul general consolidat * Topul restanţierilor este condus, cu 4,6 milioane lei, de firma OWI Rominvest, intrată în insolvenţă * Afaceri dubioase încheiate cu „găuri” la bugetul de stat * Criza face, la rândul ei, victime în mediul de afaceri *

Prin neachitarea obligaţiilor la bugetul de stat, firmele gălăţene au ajuns să acumuleze datorii de sute de milioane de lei. Astfel, potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi, în primele opt luni ale anului au fost emise peste 46.700 somaţii de plată, pentru o sumă totală de 352,62 milioane lei, adică echivalentul a 82,65 milioane euro! În cele din urmă, în aceste luni au fost recuperate de la restanţieri peste 131,4 milioane lei.

Afaceri la bani mărunţi

În topul datornicilor la DGFP Galaţi figurează 12 firme care au reuşit „performanţa” de a acumula restanţe la bugetul general consolidat de peste 800.000 lei (8 miliarde lei vechi - n.r.) şi care acum se află în procedura de executare silită.

De departe, „recordul” este deţinut de firma OWI Rominvest SRL, intrată în insolvenţă, cu datorii de 5,2 milioane lei. Societatea este, de altfel, un client mai vechi al inspectorilor fiscali. OWI Rominvest SRL a fost implicată într-o serie de afaceri dubioase.

Foarte mediatizată în 2005-2006 a fost cea în care omul de afaceri Nicolai Boghici îi acuza pe administratorii OWI Rominvest, Mihai Selim şi Mihaela Angheluţă, că i-au tras „o ţeapă” de 1,6 milioane euro în urma unor tranzacţii cu produse petroliere. În afaceri cu combustibili era implicată şi Motor Oil SRL, care a reuşit cu datorii de 3,85 milioane lei să ocupe poziţia a doua în topul datornicilor gălăţeni. Una din afacerile care au făcut-o cunoscută este din ianuarie a.c., când împingătorul „Giurgiu 9”, aparţinând firmei, a fost surprins în timp ce făcea contrabandă în porturile dunărene cu motorină navală adusă din Ucraina.

Patronul SC Motor Oil SRL, Răzvan Iorga, s-a ales de pe urma acestei tărăşenii cu un dosar penal „cât casa”, fiind acuzat de evaziune fiscală, fals în înscrisuri şi contrabandă, astfel că, pe lângă ce are de achitat la bugetul de stat, s-ar putea să plătească şi cu câţiva ani de libertate.

Pe locul 3 în topul datornicilor se află ICMRS SA, care are de achitat la bugetul general consolidat 3,75 milioane lei. Societatea ar fi meritat, poate, o soartă mai bună, se pare însă că dependenţa de comenzile venite din partea combinatului siderurgic ArcelorMittal i-a fost fatală. Criza economică nu a făcut decât să-i îngreuneze situaţia. În acest an, sute de angajaţi ai ICMRS şi-au pierdut locurile de muncă, iar semne de redresare par să nu existe.

Socoteli încurcate

Zona agro-alimentară este din plin reprezentată la capitolul datorii. Se regăsesc inclusiv nume grele, precum cel al firmei de panificaţie Galmopan, cu datorii de peste trei milioane lei (locul cinci) sau cel al Agromec Berheci, cu datorii 1,5 milioane lei (locul nouă).

Printre restanţieri se mai numără însă şi Top Fish Food SRL, specializată în industrializarea şi prelucrarea produselor din carne, cu datorii de 1,87 milioane lei (locul 8) şi Agrotec Tecuci, societate aflată demult în suferinţă şi care acum are datorii de 912.000 lei (locul 11).

Un loc special în topul datornicilor îl are Romnef SRL, cu datorii de 2,53 milioane lei (locul 6), societate care sub bagheta controversatului om de afaceri Neculai Prună a jucat un rol important în punerea pe chituci a societăţii Agrovin Iveşti.

Restanţe în serie

Topul datornicilor este completat de firmele din zona industrială şi comercială. Gasequip SRL, specializată în comerţul cu ridicata a combustibililor, a acumulat restanţe de 3,75 milioane lei fiind al patrulea mare datornic aflat în evidenţa DGFP Galaţi.

Pe lista neagră se mai află şi Tubmeto SRL, cu datorii de 1,42 milioane lei (locul 10), firmă ce se ocupă cu demontarea, dezasamblarea maşinilor şi echipamentelor scoase din uz, şi care, potrivit rezultatelor unor controale ale inspectorilor fiscale, a fost implicată la un moment dat într-o serie de rambursări ilegale de TVA.

Pe lista neagră a mai intrat şi o firmă altădată prosperă - CCC Blue Telecom SA (fosta Cony Sat SA Galaţi), firmă de televiziune prin cablu, ce s-a ales cu datorii la bugetul de stat de 2,21 milioane lei (locul 7). Lista societăţilor cu restanţe mari este încheiată de firma tecuceană Alpecat SRL, de la care sunt de recuperat 838.000 lei.

În cazul datornicilor amintiţi mai sus s-a trecut la aplicarea măsurii de executare silită. Dar trebuie precizat că „lista negră” a DGFP Galaţi este mult mai lungă. În acest context, e suficient să amintim că, în primele opt luni ale anului, s-au instituit 199 de sechestre asupra bunurilor mobile şi imobile ale debitorilor, precum şi 11.355 de popriri asupra disponibilităţilor bancare.

Citit 2437 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.