Patronatul IMM-urilor: „Salariul minim nu poate depăşi 650 lei”

Patronatul IMM-urilor: „Salariul minim nu poate depăşi 650 lei”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Creşterile salariale nesusţinute de creşterea productivităţii ar fi picătura care ar umple paharul unei economii aflate în suferinţă, susţine CNIPMMR *

Salariul minim pe economie nu poate depăşi 650 lei, consideră patronatele gălăţene.

„Acesta este singurul nivel realist, dacă e să ne gândim la productivitate. Acum sunt revendicări prin care se solicită salariu minim şi de 740 lei şi chiar mai mult! Chiar şi guvernul avansa o cifră de 705 lei în condiţiile în care stabilirea salariilor este o chestiune ce ar trebui stabilită între patronate şi sindicate, nu prin hotărâri de guvern. În opinia noastră, o creştere necontrolată a salariului minim ar fi o catastrofă pentru economie”, a declarat Marian Filimon, vicepreşedintele CNIPMMR.

„Aici trebuie înţeles că nu este vorba de cea mai mică sumă pe care o plătesc angajatorii, oricum ea este în general peste salariul minim, ci de salariul minim ca indicator în calcularea altor salarii, potrivit grilelor de salarizare dintr-un domeniu sau altul. Pentru că, odată cu salariul minim, cresc toate salariile din economie”.

„Şi sunt multe firme care nu pot suporta asemenea cheltuieli. S-ar ajunge fie la falimentul unor societăţi, fie la reduceri de personal, pentru a mai echilibra, pe cât posibil din cheltuieli”.

„Dar nici personalul nu poate fi redus oricum şi oricând, pentru că asta ar afecta activitatea firmei. Şi astfel, odată cu creşterea salariului minim ne-am plasa într-un context extrem de complicat”, a precizat Filimon.

Reprezentantul patronatelor a mai amintit şi faptul că salariul minim stă la baza punctajelor din sistemul bugetar de salarizare. Creşterea salariului minim ar avea ca efect creşterea salariilor bugetarilor şi, automat, o mai mare presiune pe bugetul de stat, în condiţiile în care acesta oricum este foarte afectate de criza economică.

„Când nu sunt bani la bugetul de stat, unde se transmite presiunea pentru a face rost de alte fonduri? Spre mediul productiv privat, pentru că acesta este, în esenţă, cel ce asigură fondurile pentru tot ce înseamnă sectoarele bugetare”, a mai arătat vicepreşedintele CNIPMMR.

În opinia acestuia, presiunile bugetare i-ar putea determina pe guvernanţi să impună noi taxe şi impozite, în condiţiile în care în alte ţări se încearcă oferirea de cât mai multe facilităţi mediului economic.

„Nu putem ieşi din criză, nu putem creşte salariile, dacă mediul economic nu se relansează. Deocamdată suntem departe de momentul în care să putem spune că ne-am revenit”.

„Creşteri salariale care să nu aibă susţinere în productivitate ar fi picătura care ar umple paharul unei economii aflate în suferinţă”, a mai declarat reprezentantul patronatelor.

Citit 1657 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.