* După devizul prezentat de viceprimarul PSD, se poate trage concluzia că reproşul PDL era eronat: nu s-au cheltuit 13 miliarde de lei vechi, ci … peste 14!
Cam aşa s-ar putea traduce, în două cuvinte, replica pe care i-a dat-o, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, viceprimarul social democrat Nicuşor Ciumacenco, consilierului local democrat liberal Mihai Alin, care reproşa, în urmă cu o săptămână, faptul că avaria de la Elice a costat 13 miliarde de lei vechi, „în condiţiile în care a fost licitată la 6 miliarde de lei vechi”.
Miercuri, viceprimarul Ciumacenco a spus că „reabilitarea zonei calamitate de la Elice, executată de firma de construcţii Vîlceana SA Galaţi, s-a încheiat şi a costat aproximativ 1,2 milioane de lei, fără TVA. Lucrările nu au presupus doar umplerea unei gropi cu pământ, cum în mod eronat au susţinut reprezentanţii unor partide politice”.
„De fapt, a avut loc o intervenţie complexă, care a avut drept scop şi reabilitarea reţelei de apă şi canalizare din zonă, reţea veche de peste 50 de ani. Astfel, pentru a nu rămâne fără apă curentă câteva mii de gălăţeni, a fost montată provizoriu o conductă din oţel, în lungime de 150 de metri”.
„Vechea reţea de apă a fost înlocuită, pe o distanţă de 132 de metri, cu conductă din fontă ductilă. Pe traseu au fost montate mai multe vane, piese de legătură, compensatoare şi robinete, fiind construit şi un cămin de vizitare. A fost reparat colectorul de canalizare, s-a refăcut infrastructura drumului pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, după care întreaga zonă a fost asfaltată”.
Vicele nu a fost în măsură să spună dacă, într-adevăr, s-a stabilit o sumă iniţială a lucrării, sumă care ar fi fost, ulterior, suplimentată, aşa cum a reproşat consilierul Mihai Alin, însă a spus că „s-a dovedit a fi o lucrare mult mai complicată decât se credea iniţial”.
Pe de altă parte însă, replica viceprimarului demonstrează că, într-adevăr, consilierul PDL nu a avut dreptate, căci o lucrare de 12 miliarde de lei vechi fără TVA înseamnă 14,28 miliarde lei vechi (cu un TVA de 19 la sută) şi 14,88 miliarde de lei vechi (cu un TVA de 24 la sută). Adică, Mihai Alin a reclamat costurile mari, de 13 miliarde, când, de fapt… sunt peste 14!
Foto arhivă: Bogdan Codrescu