Meniurile restaurantelor vor deveni... manuale de utilizare. Ghid ANPC

Meniurile restaurantelor vor deveni... manuale de utilizare. Ghid ANPC
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a elaborat recent un ghid pentru industria din domeniul alimentației publice, cu precizări legate de cadrul legal privind furnizarea de informaţii la comercializarea produselor finite/mâncărurilor. Este vorba despre lămuriri suplimentare legate de intrarea în vigoare, la data de 15 martie, a unui ordin al instituției ce pune în practică o serie de reglementări europene în materie.

La modul concret, acest ordin se adresează unităților de alimentație publică, precum braserii, pizzerii, berării, baruri, cafenele, restaurante (clasice, specializate, cantine-restaurant, cu autoservire etc), fast-food, inclusiv drive-thru, unități tip bufet, rotiserii, cofetării, patiserii, ceainării, terase/grădini de vară, inclusiv unități de organizare a evenimentelor, fără a se limita doar la acestea.

Astfel, în meniurile pe care le vor prezenta clienților, toate aceste unități de restaurație colective, așa cum au fost denumite de ANPC, vor trebui să prezinte o serie de informații suplimentare, precum: denumirea produsului, urmată de cantitatea netă și prețul aferent, toate ingredientele, în ordinea descrescătoare a cantității (exemplu: cremă vegetală si nu denumirea comercială), declarația nutrițională, cu mențiunea că topping-urile sunt ingrediente și vor fi înscrise, aditivii alimentari cu numele categoriei (exemplu: acidifiant), inclusiv denumirea specifică (exemplu: acid citric), iar alergenii vor fi marcați distinct, fie prin scriere bold, italic, fie subliniați. În plus, va fi adăugat oricare dintre ingredientele sare, zahăr sau grăsimi, chiar dacă sunt într-o cantitate foarte mică, în raport cu porția sau cu produsul.

Ca să fie și mai clar, specialiștii ANPC oferă, în același ghid, un exemplu practic de descriere a unui produs. Astfel, pentru o salată Caesar, se va înscrie lista ingredientelor în ordinea descrescătoare a ponderii lor în momentul introducerii în preparare: salată...g, crutoane (făină de grâu, ...), carne de pasăre/...g, parmezan (conține: lapte), gălbenuș de ou, muștar (se menționează aditivii cu denumirea categoriei), ulei de măsline (se va înscrie denumirea corectă, respectiv ulei extravirgin de măsline/ulei virgin de măsline/ulei din turte de măsline), anchois (conține: pește), usturoi, sos Worcester (se înscriu aditivii din lista proprie de ingrediente și componentele cu efecte alergene), oţet din vin, sare, piper etc.

Ghidul, împreună cu ordinul ANPC la care facem referire, pot fi consultate în detaliu pe site-ul instituției, la adresa: https://anpc.ro/ghid-ordin-201-19-04-2022/.

Citit 1545 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Februarie 2023 07:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.