* Dacă nu faci 8000 de kilograme de porumb boabe la hectar, faliment scrie pe tine!
Pentru a vedea cum stau lucrurile în 2009, la capitolul „costuri la hectar”, vom estima (recunoaştem, ne-au ajutat la estimare o serie de fermieri cu experienţă) preţul lucrărilor şi inputurilor folosite pentru a cultiva un hectar de porumb, în condiţii medii.
Arătura din toamnă este în jur de 300 de lei hectarul. Dintre lucrările de primăvară, adăugăm discuitul, la un preţ de 220 de lei (pentru două execuţii), respectiv semănatul şi erbicidatul, fiecare ridicându-se la circa 80 de lei, ceea ce ne indică un subtotal de 160 de lei. Inputurile utilizate se contabilizează după cum urmează: sămânţa 440 de lei, erbicidele 385 de lei, îngrăşămintele 680 de lei (fertilizare bază plus foliară).
Apoi adăugăm fertilizarea (44 de lei) şi erbicidarea (66 de lei). Urmează prăşitul, la 176 de lei, respectiv erbicidarea în vegetaţie, la 66 de lei lucrarea, plus 40 de lei erbicidul. Ultima operaţiune, recoltarea, mai uşurează buzunarul fermierului de încă 330 de lei.
Una peste alta, adunând toate costurile ajungem la suma de circa 3.000 de lei. Ceea ce înseamnă că, pentru producerea unui hectar de porumb, faţă de anul trecut, fermierii cheltuie mai mult cu mai mult de 15 la sută.
Întrebarea este cât de rentabilă rămâne în 2009 cultura porumbului? Cert este că, la preţul de 0,35 lei kilogramul, pentru a ieşi „pe plus”, ori măcar să-şi scoată investiţia, un agricultor trebuie să obţină o recoltă de cel puţin 8.000-9.000 kg de porumb la hectar!!! (9000 x 0,35 = 3150 lei).
Dacă vom avea parte de un an cu vreme capricioasă şi recolte slabe, la aceleaşi preţuri foarte mici de vânzare, fermierii vor lucra, din nou, în pierdere. Oricum, chiar şi la o producţie de 9.000 kg pe hectar, după cum lesne se poate observa, profitul net al agricultorilor este foarte mic.
„În actualele condiţii, porumbul mai este atractiv doar pentru agricultura de subzistenţă, pentru fermele zootehnice şi pentru fermierii care fac agricultură de performanţă. Marea masă a agricultorilor ar putea pierde bani mulţi cu porumbul”, este de părere inginerul Petre Grigore.
Explicaţie foto: Anul ăsta, porumbul ar putea aduce pierderi