Plecări voluntare la ArcelorMittal Galaţi - Autodisponibilizările împart Combinatul în două
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Plecări voluntare la ArcelorMittal Galaţi - Autodisponibilizările împart Combinatul în două
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anunţul celor de la ArcelorMittal legat de deschiderea unei noi scheme de plecări voluntare a fost o veste aşteptată de către unii dintre siderurgişti * Cei mai mulţi sunt însă preocupaţi de păstrarea locurilor de muncă şi cred că slujbele sunt mult mai importante decât alegerea unor plăţi compensatorii şi părăsirea platformei siderurgice


 Unii dintre salariaţii ArcelorMittal Galaţi cu care am discutat au opinat că acest nou val de plecări compensate de primirea unor sume de bani este un lucru atractiv doar pentru muncitorii care se apropie de vârsta de pensionare. "Am auzit de plecări. Nu am studiat încă oferta asta, doar ce am auzit de pe la colegi. Pe mine nu mă prea tentează, pentru că nu mă apropii încă de pensie. Nu aş renunţa la locul de muncă pentru că am acasă un copil, o soţie care nu lucrează. Aşa pot să iau bani acum, dar să-i cheltuiesc. Ce să fac până la pensionare? Nu mă tentează. Lucrez de 30 de ani în Combinat. Am fost şi la furnale, iar acum lucrez la UPDS, la suflante", ne-a spus Deliver Lucian. El a mai spus că a avut colegi care au ales să plece la precedentele scheme, dar că au fost favorizaţi doar cei care se apropiau de pensionare. Ceilalţi se află acum în situaţii nu tocmai fericite. Alţi salariaţi ai combinatului siderurgic susţin că păstrarea locului de muncă este lucrul pentru care trebuie să lupte, cu atât mai mult cu cât majoritatea îşi întreţin familiile cu salariile primite de la ArcelorMittal Galaţi. "Nu este un lucru bun pentru angajaţi. Asta e părerea mea. Noi lucrăm de ani de zile, avem familii, copii, rate la bănci şi nu mi-aş da locul de muncă niciodată. E mai importantă siguranţa locului de muncă decât nişte salarii compensatorii. Banii se duc şi familia rămâne fără nimic", a spus Bălan Costinel. Noua schemă nu reprezintă un semn bun pentru mulţi dintre angajaţi. Oamenii cred că, după ce acest nou val de plecări se va încheia, eforturile vor fi considerabil mai mari pentru cei care vor rămâne la lucru. "Dacă bagă noua ordonanţă, o să rămânem un muncitor la cinci posturi. Am auzit de noua schemă, dar deocamdată eu nu cred că mă pot încadra şi nici nu pot să spun că îmi doresc să plec. Vreau să rămân", spune Dumitrache Vasile. Am întâlnit şi oameni mulţumiţi de această decizie, care aşteptau, de fapt, o nouă schemă de plecări voluntare, în speranţa că ar putea beneficia de plăţile compensatorii. "Sunt de acord cu plecările astea şi cred că a fost o decizie binevenită. Mă apropii de vârsta de pensionare şi speram să mai bage o ordonanţă. Nu mi-am făcut planuri cu banii ăştia, dar am copii şi îi pot ajuta acum. Am înţeles că oferta este asemănătoare şi mă bucur de treaba asta", ne-a declarat un siderurgist care ne-a spus că lucrează de 33 de ani aici. El ne-a mai mărturisit că unii dintre colegii săi sunt îngrijoraţi, nu sunt siguri de locurile de muncă, iar atunci când se lansează scheme de plecări voluntare oamenii nu ştiu dacă postul pe care lucrează azi va mai exista şi mâine. "Schema asta e o dovadă că nimic nu-i sigur. Nu că ar fi vorba despre închiderea Combinatului, dar este o reaşezare a lucrurilor şi nu este neapărat bine pentru toţi", ne-a mai spus muncitorul, care nu a dorit să-şi spună numele.

Câţi bani vor primi siderurgiştii care pleacă

Schema propusă de către companie pentru cel de-al 12-lea val de autodisponibinibilizări de la privatizarea Sidex şi până în prezent are o caracteristică specială. Dacă până acum plăţile compensatorii au fost mai atractive de la o schemă la alta, aceasta este prima care propune formule cu puţin mai mici decât cea precedentă. Astfel, salariaţii cu o vechime în muncă de până în 5 ani vor primi 6 salarii compensatorii şi o sumă fixă de 15.000 de lei. Cei care au lucrat între 5 şi 10 ani vor încasa 7 salarii şi o sumă fixă care poate fi cuprinsă între 25.000 şi 30.000 de lei, în funcţie de cheltuielile cu costurile salariale ale companiei pentru angajatul care doreşte să plece. Salariaţii care au lucrat la combinat între 10 şi 15 ani vor încasa 9 salarii, cei cu o vechime între 15 şi 20 de ani - 12 salarii, muncitorii cu vechime între 20 şi 25 de ani - 16 salarii, între 25 şi 30 de ani - 18 salarii, iar cei cu peste 30 de ani - 21 de salarii. Pentru toate aceste categorii, suma fixă compensatorie va fi între 25.000 şi 30.000 de lei, pe baza aceluiaşi criteriu legat de cheltuielile cu salariul ale companiei.

Citit 4786 ori Ultima modificare Duminică, 29 Iulie 2012 22:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.