Bate vânt rece prin cămările noastre
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Bate vânt rece prin cămările noastre
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Toamna e în toi, dar preţurile fructelor şi legumelor de sezon nu sunt tocmai mici, în hala de verdeţuri a Pieţei Centrale. Cei mai ieftini struguri pe care i-am văzut ieri, pe tarabe, se dădeau cu 5 lei. Ciorchinii cei mai scumpi ajungeau şi la 7,5 lei kilogramul. Aproape ca în perioada de iarnă, când mâncăm mai mult rodul viilor din Italia şi din Chile. Până şi rodiile de 6,5 lei kilogramul sunt mai ieftine decât strugurii, deşi, din câte ştim, nu prea cresc prin zona noastră. De kilogramul de mere vă mai puteţi apropia. Am găsit un comerciant care vindea Ionatan cu 1,8 lei, chiar dacă, pe cele mai multe dintre tarabe, preţurile de ordine pentru mere sunt 2 lei, 2,5 lei şi 3 lei. Perele sunt şi mai scumpe. Ieri la prânz, un singur pieţar le dădea cu 3 lei. Ceilalţi nu voiau să lase din cei 4 sau 5 lei ceruţi pe kilogram, sub nicio formă.
Între legume, castravetele este rege, vânzându-se şi cu 3 lei kilogramul, în plin sezon de murături. Varza albă se dă cu 1,5 lei sau chiar cu 1 leu, iar cea roşie, mai scumpă, cu 2,5 lei kilogramul. Murături cu 1 leu n-am găsit, încă, dar pe tarabe erau din belşug din cele de 1,5 lei şi 2 lei. Ardeii kapia se vând cam cu 2 lei, iar cei graşi cu preţuri cuprinse între 2 lei şi 3 lei. Vinete nu veţi cumpăra cu mai puţin de 2 lei. Păstăile pe care gospodarii le vând prin judeţ cu 2,5 lei kilogramul, ajung în piaţă cu 6 lei sau chiar 7 lei. Conopida pare să fie singura legumă care s-a ieftinit cu vreo 20 de bani în ultima săptămână, ajungând acum la doar 80 de bani kilogramul, pe alocuri. Dovleceii sunt 3 lei, morcovul 1,5 lei, iar hreanul s-a scumpit din nou şi se vinde cu 10 lei. Cartofi mai găsiţi la 1,3 lei sau 1,5 lei kilogramul, iar pe usturoi trebuie să plătiţi 12 lei.
Din păcate, piaţa părea ieri, destul de săracă. Şi când comercianţii au puţină marfă, e vai şi amar de buzunarele noastre!

Citit 1915 ori Ultima modificare Vineri, 19 Octombrie 2012 22:58

8 comentarii

 • postat de Mache
  Luni, 22 Octombrie 2012 09:54
  Se vede ca autorul articolului nu prea se pricepe la gospodarie. La aceasta ora muraturile aproape ca s-au facut, a mai ramas numai de pus varza. strugurii s-au cules de mult, vinul a inceput sa se limpezeasca, strugurii care sunt acum pe piata au fost culesi in urma cu 2-3 saptamani si depozitati iar depozitarea costa. In plin sezon strugurii se vindeau cu 2-4 lei. Articol scris sa umple pagina de ziar.
  0
  0
  Raportează
 • postat de NOI Despre Ceilalti
  Duminică, 21 Octombrie 2012 19:29
  X multumesc pt aprecieri, Cum se zice daca nu vine muntele la Baiazid ... Daca producatorii nu vin incearca sa te duci personal la producatori, Barcea, Matca, you name it. Vei ramane surprins caci ei dau mai scump la origine decat in piata. Vrei mai ieftin, tre sa iei bulk si presupun ca nu-ti convine. Aici intra comerciantul care are bani , talent de negociere si infrastructura necesara sa vi le serveasca direct la taraba. Si asta costa. PS. Virgula o pun acolo unde vreau.
  0
  0
  Raportează
 • postat de x
  Duminică, 21 Octombrie 2012 19:11
  Pentru "NOI" (adica VOI !):
  1. Eu sint x, nu X.
  2. "america" se scrie corect America.
  3. Intre subiect si predicat nu se pune virgula: "... producatorul, produce ...".
  4. Diviziunea sociala a muncii e una; UN SIR prea lung de intermediari e alta.
  Un COMERT (ca asta e subiectul nostru) inseamna reguli respectate, nu import la pret subevaluat, netaxat la vama, si 5-6 intermediari, "buni" doar pentru a ridica pretul marfii.
  Producatorul nostru local nu este lasat sa intre in si pe piata.
  ACESTE lucruri le'am criticat eu.
  Voi, acesti "NOI", presupun ca sinteti cei ce urca preturile nejustificat, interpunindu-va prea multi pe lantul producator-cumparator.
  Eu am luat eu atitudine impotriva voastra si a celor ce ar trebui sa vegheze la un comert normal.
  0
  0
  Raportează
 • postat de NOI
  Duminică, 21 Octombrie 2012 03:25
  X a descoperit america. Comunistii numeau asta diviziunea sociala a muncii. Deci producatorul, produce iar comerciantul vinde, Mai fratilor sunteti pe putin 200 de ani in urma si tare greu va mai miscati. Cu asemenea conceptie despre viata nu veti evolua prea mult nici in urmatorul secol.
  0
  0
  Raportează
 • postat de x
  Sâmbătă, 20 Octombrie 2012 23:10
  Peste 90% din vinzatori sint INTERMEDIARI.
  Iau din stinga si vind in dreapta, cu un anume adaus.
  Pe unii i-am vazut des in Piata de Legume-Fructe de pe Calea Prutului, cumparind de acolo saci cu orice, dupa care exact acele produse erau expuse pe tarabele din Piata Centrala (inclusiv persoana din poza; de pe Calea Prutului cumpara sotul ei).
  Altii sint aprovizionati de patroni, la rindul lor intermediari CU BANI, fiecare avind mai multi angajati-vinzatori, aparent-concurenti la diferite tarabe; in realitate sint aceleasi produse din aceleasi surse.
  Se stie tot adevarul, dar administratorii pietii si edilii orasului tin cu oricine, dar mai putin cu platitorii de taxe si impozite, adica marea masa a alegatorilor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Irina
  Sâmbătă, 20 Octombrie 2012 19:39
  Sa scoata intermediarii din piete si vom avea camarile pline, va asigur!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Anda
  Sâmbătă, 20 Octombrie 2012 14:21
  Preturile mi se par f mici toamna asta, 2 lei vinetele, 2 lei ardeii, 80bani conopida... Nu stiu de ce spuneti ca sunt scumpe, cam cat ati vrea sa fie? :)
  0
  0
  Raportează
 • postat de Anul ăsta nu pun nimic, prefer să cheltui cu țârâita de la supermarket.
  Sâmbătă, 20 Octombrie 2012 12:25
  Da, anul ăsta nu pun nimic, cămara mea fiind acum la supermarket pentru că proviziile de iarnă nu-și mai au rostul prin prețurile absurd de mari ce depășesc bunul simț. Prefer să cumpăr mai puțin din supermarket decât să investesc în cămară o sumă așa de mare dintr-o singură mișcare. Banii sunt mai scumpi azi, nu-i pot risipi.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.