Cum face un gălăţean BANI FRUMOŞI din flori (FOTO)
Foto: Foto: Gabriel Kolbay

Cum face un gălăţean BANI FRUMOŞI din flori (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* După ce a lucrat ani buni ca horticultor în Italia, Florentina Pălăşanu a revenit în Galaţi şi a creat una dintre cele mai mari afaceri cu flori din judeţ


Dacă e greu să produci legume în seră, cu atât mai mare este migala atunci când vine vorba despre producţie de flori perene. Evident, cine s-ar încumeta să înceapă o astfel de afacere, are nevoie de mai mult decât de simplă hărnicie şi răbdare. Îi trebuie priceperea – chiar ştiinţa, uneori – de a face plantele să rodească sănătos, frumos, luxuriant, colorat şi parfumat, dacă specia permite acest lucru.

Indiferent de preferinţele într-ale soiurilor, un lucru e sigur: clientul unei sere cu flori vrea să cumpere o plantă rezistentă, frumoasă, durabilă, cât mai uşor de îngrijit şi, bineînţeles, ieftină, dacă se poate. Iar toate aceste exigenţe, la un loc, sunt greu de satisfăcut.

„Horticultură ştim, horticultură facem!”

După ce a acumulat experienţă din belşug, lucrând ca horticultor în Italia, Florentina Pălăşanu din comuna Vănători a ajuns la concluzia că de flori multicolore şi crescute ca la carte ar avea nevoie şi gălăţenii. În 2003, a dat startul afacerii de la Vânători. Structurile metalice şi din consumabile folosite în construcţia şi funcţionarea halei de flori – cum ar fi scheletul metalic şi folia – sunt importate din Italia. Şi parte din pământul horticol folosit este adus tot din străinătate.

"Nu este neapărat mai bun decât al nostru, dar cu siguranţă este mai ieftin, ceea ce e important pentru noi, producătorii", ne spune Florentina Pălăşanu. 

Producţia a început cu o pepinieră şi s-a tot dezvoltat. Recent, întreprinderea individuală a accesat şi fonduri europene, pe care le-a investit în evoluţie.

Decoruri şi plante ornamentale

Ca să-şi completeze gama de produse, soţii Pălăşanu au adus la vânzare, în faţa serei de flori pe care au construit-o în satul costi,  la Vânători, şi elemente decorative pentru grădini şi spaţii verzi. Vorbim, spre exemplu, despre pietre de diverse tipuri, dar şi despre copaci ornamentali şi gard viu de diverse feluri.

Unii dintre ei ni s-au părut foarte scumpi, ajungând chiar pe la 250 de lei copacul pitic.

"Preţul lor este, într-adevăr, mai ridicat din pricina faptului că pe unii îi importăm direct din Italia. Apoi, chiar şi cei pe care îi facem aici costă, din cauză că în creştem vreme de circa cinci ani de zile, până să fie pregătiţi să îi poată lua clientul acasă şi să prezinte siguranţa că se vor prinde, odată mutaţi şi vor creşte aşa cum trebuie. Or pregătirea lor în tot acest timp înseamnă costuri destul de ridicate şi pentru noi", ne spune administratoarea afacerii. 

Avem flori, dar... ce facem cu ele?

Pe lângă florile pe care le vinde, administratoarea serei le poate oferi clienţilor şi consiliere. Puteţi, afla, deci cum să îngrijiţi plantele pe care le cumpăraţi, dar şi cum să vă amenajaţi o grădină, de la modul în care se plantează, se alternează şi se îngrijesc plantele până la felul în care se poziţionează sursele de lumină artificială. 

Câţi bani ies

În anul 2008, cifra de afaceri era de 731.854 lei, profitul net de 28.637 lei, iar numărul mediu de angajaţi era de doar trei persoane, potrivit Finanţelor Publice. În 2009, cifra de afaceri e de 583.630 lei, profitul de 10.475 lei, iar numărul de angajaţi rămăsese neschimbat. Anul următor, s-au făcut afaceri de 549.946 lei, cu profit de 6.335 lei şi un număr de patru angajaţi. În 2011, creşte cifra de afaceri la 778.672 lei, profitul la 18.906 lei, iar numărul angajaţilor a ajuns la nouă. Creşterea continuă în 2012, când cifra de afaceri ajunge la 1.815.917, profitul la 174.277 lei, iar numărul de angajaţi la 18 persoane. În cursul anului 2013, cifra de afaceri a fost de 609.694 lei, profitul de doar 6620 lei, iar numărul de angajaţi a fost de 20 de persoane, se mai arată în documentele de la Finanţe.

CITEŞTE ŞI:

Pensiunea de lux din județul Galați, RAIUL vânătorilor şi al turiștilor cu bani (FOTO/ VIDEO)

SUCCESUL ÎN AFACERI/ Cum să produci cărnuri alese pe BANI EUROPENI (GALERIE FOTO)

Gălăţenii vor produce MOBILĂ pentru Ikea (FOTO/ VIDEO)

 

Citit 12884 ori Ultima modificare Duminică, 29 Iunie 2014 23:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.