* Interviu cu Aurel Zamfir, directorul Sucursalei Teritoriale Moldova Sud a ANIF *
Vrem, nu vrem, în judeţul Galaţi este secetă cumplită. Sunt regiuni întinse unde nu a mai căzut niciun strop de ploaie de peste patru luni de zile, iar culturile agricole sunt în mare suferinţă. În ciuda acestei realităţi triste, în judeţul nostru se irigă cu pipeta.
Potrivit datelor furnizate de Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) - sucursala teritorială Moldova Sud, la Galaţi se irigă efectiv numai 6.620 de hectare, adică te miri ce şi mai nimic. Care este situaţia din teren ne explică Aurel Zamfir, directorul general al amintitei sucursale.
- Domnule Zamfir, cine e vinovat că nu se irigă la Galaţi?
- În niciun caz noi, ANIF! Potrivit legislaţiei în vigoare, obligaţia noastră este să asigurăm apa în canale şi în aval de staţiile de punere sub presiune, cu condiţia ca Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI - n.r.) să ceară apă şi să ude măcar 20 la sută din suprafaţa arondată la aceste staţii. Dacă OUAI-urile nu vin cu o comandă fermă, nu putem să ne permite să cheltuim banii statului pentru a duce în canale apă pe care nu o foloseşte nimeni.
- S-a cerut apă?
- Dacă este să ne referim la partea de contracte, stăm destul de bine: s-a contractat circa 98 la sută din suprafaţa amenajată în sistemul Galaţi nord (Nicoreşti-Tecuci) şi circa 70 la sută din suprafaţa amenajată în partea de sud a judeţului. Grav este că, de fapt nu se irigă, deşi există condiţii să se facă acest lucru: noi dăm apă, iar în judeţ este secetă. Deci vinovaţii trebuie căutaţi la celălalt capăt al ţevii.
- De ce credeţi că nu irigă fermierii?
- Sunt numeroase explicaţii pentru acest fenomen păgubos. În primul rând, trebuie să remarc o gravă lipsă de echipamente de udare, care trebuie rezolvată cumva. Fermierii şi OUAI-urile ar trebui să investească în acest domeniu, probabil şi cu sprijinul statului. În al doilea rând, consider că managementul la nivelul unor OUAI-uri este extrem de defectuos.
Sunt astfel de organizaţii care au primt subvenţii foarte mari pentru repararea sistemului de irigaţii - sistemul, de la SPP-uri, inclusiv, este al lor, nu al nostru! - dar, deşi banii s-au încasat, lucrările nu s-au făcut şi, de fapt, ei n-au cum să irige. De aceea, pentru a-i păcăli pe fermierii arondaţi, dau vina pe ANIF.
- Ştiţi cumva cine gestionează această subvenţie şi ce sumă s-a plătit?
- Este de competenţa Direcţiei Agricole, dar ştiu că s-au cheltuit undeva în jur de 220 de miliarde de lei.
- Spuneţi-ne câteva localităţi unde nu se irigă deloc deşi au apă la dispoziţie.
- Sunt foarte multe. O să vă spun doar din cele cu suprafeţe amenajte mari: Schela, Cuza-Vodă, Pechea, Costache Negri, Tudor Vladimirescu, Cudalbi, Lieşti, Iveşti, Smârdan, Comeşti, Movileni, Condre, Drăgăneşti, Independenţa. Şi mai sunt şi altele.
- Cum este posibil ca în pradisul legumelor, care e Cosmeşti-Movileni să nu se irige nimic?
- Duceţi-vă în teren să vedeţi că sistemul nu este reparat decât în mică parte. Cum să irige, dacă n-au investit banii primiţi de la stat?
- Credeţi că se întâmplă ceva necurat în OUAI-uri?
- Nu este de competenţa mea să mă pronunţ. Alte instituţii sunt responsabile de aceste organizaţii, dar părerea mea sinceră este că trebuie făcute nişte controale.