Se schimbă LEGEA: Noi reguli pentru finanţarea SRL-D, în discuţie

Se schimbă LEGEA: Noi reguli pentru finanţarea SRL-D, în discuţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cine face planul de afaceri mai bun, ia bani * Evaluarea ar face-o reprezentanţii Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din teritoriu, nu Ministerul Economiei, ca până acum


Se schimbă legea prin care gălăţenii dornici să intre în afaceri deschizându-şi o societate cu răspundere limitată debutant (SRL-D) vor primi bani. Pe site-ul Departamentului pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism (AIPPIMM), adică pe www.aippimm.ro, e postat un proiect de lege care ar urma să modifice modifice prevederile HG nr. 96/2011 privind aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 6/2011 referitoare la programul SRL-D. Mai exact, noua legea nouă spune că vor exista norme stricte privind solicitarea on-line a alocaţiei financiare neramburabile (AFN) pentru SRL-D. Se introduc şi câteva criterii noi criterii de evaluare a planurilor de afaceri. Proiectul a fost abia lansat în dezbatere publică, aşa că s-ar putea să mai treacă o vreme până îl vedem aplicat.

Planuri, sesiune şi reguli

Potrivit legislaţiei actuale, cine vrea AFN pentru SRL-D trebuie să solicite banii în regim de sesiune continuă. Finanţarea se face, însă, doar în limita unui buget prestabilit. Proiectul de lege lansat în dezbatere publică prevede nu o sesiune continuă, ci sesiuni limitate, de câte 15 zile. Fiecare întreprinzător va primi un user şi o parolă, pe care le va folosi ca să se înscrie în program pe baza unui plan de afaceri ce va fi încărcat pe www.aippimm.ro. În baza respectivului plan de afaceri se va întocmi un top al solicitanţilor. Vor primi bani, în limita bugetului, autorii celor mai bune planuri de afaceri. Înscrierile se vor putea face începând cu ora 10.00 a primei zile a sesiunii şi până la ora 20,00 a ultimei zile.

Cum se vor evaluează planurile de afaceri

Se introduc noi domenii în care vom putea lucra prin intermediul unui SRL-D. Este vorba despre IT şi tursim. Planurile de afaceri din IT vor primi 30 de puncte la evaluare, iar cele din turism, 20 de puncte. Iată domeniile şi punctajele aferente, potrivit legislaţiei actuale: producţie (20 de puncte), servicii (15 puncte) şi comerţ şi alte servicii (10 puncte). Întreprinzătorii care au urmat un curs de business urmează să primească 10 puncte la evaluare, iar cei care nu au o astfel de calificare, doar cinci puncte. Există şi posibilitatea ca antreprenorii care sunt şomeri sau care au absolvit în acel an o formă de învăţământ să primească punte în plus. Potrivit prevederilor noii legi, nu se mai ţine cont dacă SRL-D e deschis în oraş sau la ţară.

Citit 2730 ori Ultima modificare Duminică, 08 Februarie 2015 16:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.