Efectele legii dării în plată/ De ce salariu ai nevoie pentru un credit ipotecar

Efectele legii dării în plată/ De ce salariu ai nevoie pentru un credit ipotecar
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Ca urmare a promulgării legii dării în plată de către Klaus Iohannis şi a faptului că ea a intrat în vigoare începând de pe 13 mai, mai multe bănci din România au decis majorarea avansului la credite ipotecare în jurul a 35 de procente, fapt care înseamnă că pentru contractarea unui astfel de credit veţi avea nevoie de salarii mai mari decât până acum. Şi perioada pe care poate fi contractat un astfel de credit s-a modificat, de la 30 la 25 de ani, iar una dintre consecinţele acestui lucru este mărirea dobânzilor. La toate aceste modificări se adaugă vechile norme de creditare ale fiecărei bănci, aprobate de BNR în funcţie de anumite criterii. Astfel, la unele bănci gradul maxim de îndatorare, indiferent de numărul creditelor contractate este de 40-50-55 la sută şi în cazuri extreme de rare de 60 la sută. Gradul maxim de îndatorare înseamnă că toate datoriile adunate ale clientului împrumutat (inclusiv coşul zilnic şi ratele la credit) nu au cum să depăşească procentele de mai sus, pentru ca individului să îi rămână bani şi pentru nevoile zilnice.

Astfel, luând în calcul suma maximă pentru creditare, 65.000 de euro, la care se adaugă avansul situat între 25 şi 35 la sută, veniturile necesare unei familii formate din trei membri variază de la 5.500 de lei net pe lună până la 7.800 de lei. 

Conform unui studiu făcut de un broker de credite, pentru un credit de 193.000 de lei, aplicantul trebuie să asigure un avans de minim 102.000 de lei, bani care se adaugă sumei pe care o acordă banca pentru achiziţia unui imobil. Rata lunară la un astfel de credit ipotecar pe 25 de ani este de 1.413 lei, iar venitul net necesar pe familie este de 7.800 de lei pe lună. 

Ce se întâmplă cu preţul apartamentelor

În urmă cu o lună, Banca Naţională a României a avansat o teorie conform căreia preţul apartamentelor ar putea înregistra o scădere de zece procente, ca urmare a promulgării legii dării în plată. Cu toate astea, pentru moment, preţul este în creştere, dat fiind că numărul cererilor pentru Prima Casă a crescut, în urma speculaţiilor că programul ar putea fi închis. Astfel, dacă în luna martie a anului trecut numărul de cereri către Fondul de Garantare a fost de 3.752, în martie anul acesta aproape că s-a dublat, ajungând la 7.806. Trendul a continuat şi pentru luna aprilie, atunci când Fondul a primit 6.270 de cereri, faţă de 3.673 în aprilie 2015. 

În Galaţi, un apartament costă între 20.000 de euro, într-un cartier situat la marginea oraşului, şi 150.000 de euro, dacă vorbim de blocurile noi şi zonele mai importante ale urbei. Acestea sunt, însă, preţurile cerute de proprietari, iar din discuţiile avute cu reprezentanţi ai băncilor din Galaţi pe tema "Prima Casă", putem deduce uşor că evaluatorii nu se apropie de preţul vânzătorului, dacă imobilul nu este cu adevărat special. 

Citit 7012 ori Ultima modificare Duminică, 15 Mai 2016 17:56

5 comentarii

 • postat de Aad
  Vineri, 20 Mai 2016 19:29
  70.25.40.***
  Am uitat sa precizez si nu puteam sa ma abtin...
  Exista in Canada o "foame" a bancilor dupa clienti. Cum au si companiile de asigurare sau alte servicii. Bancile incearca sa-si fure clientii, atunci cand vine termenul de renegociere a imprumutului pentru cei cu dobanda fixa la termen (termenul de 3 ani, 5 ani etc.: chiar daca imprumutul este pe 30 de ani), sa transferi ipoteca de la o banca la alta nu e asa de greu si mai poti avea si alte avantaje. Bancile sunt dispuse sa-ti plateasca penalitatile catre cealalta banca, daca prin contract ai avut asa ceva.
  Un alt aspect al imprumutului ipotecar este plata in avans. Sunt banci care nu permit asta. Adica sa dai mai mult decat ai rata (cum ai ales: saptamanal, la 2 saptamani sau lunar). Pentru ca te pierd de client mai repede. Si tu nu mai platesti dobanda la suma pe care o rambursezi, nu? Insa exista banci care permit o rambursare accelerata, sume in plus pe an intre 15.000$ si 45.000$ pe an pentru un imprumut de 300.000$ de exemplu.
  Ina cel mai important lucru este acela ca exista o Autoritate a pietelor financiare care supravegheaza CONTRACTELE care se incheie intre banca si client (nu fiecare contract in parte, sunt tipizate in ceea ce priveste conditiile imprumutului). Nu are voie banca sa faca ce contract vrea ea cu un client care este agricultor sau sofer si care nu pricepe nimic din termenii specifici, iar apoi sa ia pielea dupa el pentru ca "ai semnat, dracu te-a luat!!".
  Nu va faceti griji, piatza se va stabiliza si nu va muri nici o banca din asta. Ba chiar vor prospera.
  1
  0
  Raportează
 • postat de Costi
  Vineri, 20 Mai 2016 14:43
  95.77.96.***
  Voi n-ai inteles nimic. Mugur Isarescu nu se plange ca aia care erau executati, acum vor da casa bancii, ci ca aia care pana acum si-au platit ratele, vor hotara ca e mai avantajos sa nu le mai plateasca. Si sunt foarte multi. Saptamana asta a fost avalansa de clienti la cabinetele de avocatura. Daca va luati salariul pe card, sa nu va mirati cand mergeti la banca dupa salariu si va da un WC si o chiveta folosite, dintr-un apartament primit 'in plata', in loc de cash.

  In 2008 toate femeile de servici si alte 'personalitati' importante isi luau pe credit cu buletinul apartamente `decat` in centrul oraselor, `pe barosaneala`, indatorandu-se pana la 80% din salariu. Iartati-ma, dar nu voi putea niciodata sa plang de mila grandomanilor prosti.
  1
  2
  Raportează
 • postat de Aad
  Joi, 19 Mai 2016 18:45
  70.25.40.***
  Oameni buni!
  Banca traieste din credit, din imprumuturile pe care le face clientilor sai. Persoane fizice sau juridice (companii). O investitie intr-un fond special (cam tot un fel de credit) a depunerilor unor clienti poate aduce profit bancii dar e cu un grad mai mare de risc. Dar profitul principal este creditul pur, dobanzile percepute la credit.
  In Canada (si cred ca i in SUA) exact asa se procedeaza. Imprumutul acopera valoarea imobilului. Exista o asigurare (a bancii, la o agentie specializata) pe suma imprumutata. Dobanzile variaza (fixa, pe 5 ani, de exemplu) de la 2,5% la 3,8%. Cu cat termenul de rambursare creste, dobanda e mai mica (banca are venitul asigurat pe termen mai lung). Avantaje pentru anumite ordine profesionale. Daca nu vrei sa-ti cauti singur credit, apelezi o firma specializata, e gratuit, tu nu platesti nimic (Multi-Pret, de ex.) iar agentul financiar cautea cel mai avantajos credit. El e platit de banca iar agentul imobiliar de catre vanzatorul imobilului (cam 2%).
  Cand nu mai poti rambursa creditul (diverse motive) si nici nu ai asigurare (invaliditate temporara, asigurari de viatza pe ipoteca, asigurare de pierdere temporara a serviciului) atunci ai un timp sa-ti vinzi casa iar plata e suspendata pe aceasta perioada. Daca nu ai reusit sa o vinzi si sa returnezi bancii datoria (casa degradata pentru pretul cerut, conditii economice neprielnice) atunci banca organizeaza o licitatie sa-si recupereze suma restanta (sau o parte a ei, exista asigurari pe anumite procente din suma). Si nu se plange nimeni ca economia se duce de rapa si sistemul se prabuseste. Asta se poate intampla doar in capul unui mugure isaresc. Ce ma mira este ca nu a iesit "in fatza" nici un economist-finantist sa-i dea peste cap teoria. Cu masina sau frigiderul e alt mecanism, nu magazinul crediteaza ci tot o banca (chiar daca este a magazinului) si exista si aici un mecanismde rezolvare. Daca nu si nu, iti declari falimentul personal si suporti consecintele. Ce-i asa o tragedie sa vezi ce se mai face si prin alte tari unde lucrurile merg de pe cand nici in stadiul de proiect nu era domnul Mugur. Mai sa fie!
  1
  1
  Raportează
 • postat de banca si ciocoiii
  Miercuri, 18 Mai 2016 15:35
  86.124.205.***
  Sincer sa fiu sunt chirias si asa cred ca voi fi multi ani dar nu ma framanta cat de putin asta pentru ca ne place sau nu si piata imobiliara de la noi din romania se va alinia cu cea din vest. Nu spus ca se va intampla in 2-5 ani dar de va intampla.
  Astfel ca piata imobilelor in chirie se va stabiliza si maturiza . Preturi bombastice pe care propietarii sa le ceara multa vreme nu vor mai dura. E simplu in esenta BNR la brat cu Statul au luat hotarara de a infiinta programul Prima Casa . Program care ne putem da seama pana si din plafonul sau si din cea ce cumpara oamenii ca a fost gandit pentru a stabiliza piata de la acel moment care era in picaj si pentru a nu se ajunge la situatii in care bancile sa trebuiasca sa moara a aparut ca o floare acest program. Vorba lunga saracia omului ideia e ca preturile inca sunt sus artificial din nevoia bancilor de a nu marca pierderi dar acest program exact asta face le forteaza sa marcheze pierderile .
  1
  3
  Raportează
 • postat de mda
  Marți, 17 Mai 2016 10:24
  109.103.162.***
  asa cum bancile cu creditele lor au dus la cresterea aberanta a preturilor, acum se va realiza contrariul.
  0
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.