Efectele legii dării în plată/ De ce salariu ai nevoie pentru un credit ipotecar

Efectele legii dării în plată/ De ce salariu ai nevoie pentru un credit ipotecar
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Ca urmare a promulgării legii dării în plată de către Klaus Iohannis şi a faptului că ea a intrat în vigoare începând de pe 13 mai, mai multe bănci din România au decis majorarea avansului la credite ipotecare în jurul a 35 de procente, fapt care înseamnă că pentru contractarea unui astfel de credit veţi avea nevoie de salarii mai mari decât până acum. Şi perioada pe care poate fi contractat un astfel de credit s-a modificat, de la 30 la 25 de ani, iar una dintre consecinţele acestui lucru este mărirea dobânzilor. La toate aceste modificări se adaugă vechile norme de creditare ale fiecărei bănci, aprobate de BNR în funcţie de anumite criterii. Astfel, la unele bănci gradul maxim de îndatorare, indiferent de numărul creditelor contractate este de 40-50-55 la sută şi în cazuri extreme de rare de 60 la sută. Gradul maxim de îndatorare înseamnă că toate datoriile adunate ale clientului împrumutat (inclusiv coşul zilnic şi ratele la credit) nu au cum să depăşească procentele de mai sus, pentru ca individului să îi rămână bani şi pentru nevoile zilnice.

Astfel, luând în calcul suma maximă pentru creditare, 65.000 de euro, la care se adaugă avansul situat între 25 şi 35 la sută, veniturile necesare unei familii formate din trei membri variază de la 5.500 de lei net pe lună până la 7.800 de lei. 

Conform unui studiu făcut de un broker de credite, pentru un credit de 193.000 de lei, aplicantul trebuie să asigure un avans de minim 102.000 de lei, bani care se adaugă sumei pe care o acordă banca pentru achiziţia unui imobil. Rata lunară la un astfel de credit ipotecar pe 25 de ani este de 1.413 lei, iar venitul net necesar pe familie este de 7.800 de lei pe lună. 

Ce se întâmplă cu preţul apartamentelor

În urmă cu o lună, Banca Naţională a României a avansat o teorie conform căreia preţul apartamentelor ar putea înregistra o scădere de zece procente, ca urmare a promulgării legii dării în plată. Cu toate astea, pentru moment, preţul este în creştere, dat fiind că numărul cererilor pentru Prima Casă a crescut, în urma speculaţiilor că programul ar putea fi închis. Astfel, dacă în luna martie a anului trecut numărul de cereri către Fondul de Garantare a fost de 3.752, în martie anul acesta aproape că s-a dublat, ajungând la 7.806. Trendul a continuat şi pentru luna aprilie, atunci când Fondul a primit 6.270 de cereri, faţă de 3.673 în aprilie 2015. 

În Galaţi, un apartament costă între 20.000 de euro, într-un cartier situat la marginea oraşului, şi 150.000 de euro, dacă vorbim de blocurile noi şi zonele mai importante ale urbei. Acestea sunt, însă, preţurile cerute de proprietari, iar din discuţiile avute cu reprezentanţi ai băncilor din Galaţi pe tema "Prima Casă", putem deduce uşor că evaluatorii nu se apropie de preţul vânzătorului, dacă imobilul nu este cu adevărat special. 

Citit 7101 ori Ultima modificare Duminică, 15 Mai 2016 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.