Situaţie dificilă pentru fermierii gălăţeni/ APIA amână din nou plata subvenţiilor, posibil până în octombrie

Situaţie dificilă pentru fermierii gălăţeni/ APIA amână din nou plata subvenţiilor, posibil până în octombrie
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

După ce termenul de finalizare a plăţii subvenţiilor către agricultori de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) a fost mutat aproape din săptămână în săptămână, recenta declaraţie a comisarului european pentru agricultură, Phil Hogan, a venit ca o lovitură pentru fermierii români. Conform spuselor acestuia, plata subvenţiilor ar putea fi făcută tocmai pe 15 octombrie, chiar dacă termenul limită actual este de 30 iunie, dată la care ar trebuie finalizate toate plăţile. Astfel, nu ar mai fi aplicate reducerile pentru întârzierea plăţilor pentru statul membru în cauză. În mod normal, reducerile ar fi de 10 la sută la plăţile efectuate în luna iulie, 25 la sută la plăţile efectuate în luna august şi 45 la sută pentru plăţile efectuate în luna septembrie. "Este o măsură excepţională, care reflectă dificultăţile pe care unele agenţii de plăţi le au în primul an de plăţi realizate în cadrul noii Politici Agricole Comune - PAC. Măsura reprezintă un nivel fără precedent de flexibilitate din partea Comisiei Europene şi, pe baza nivelurilor actuale ale plăţilor, ar putea genera economii de milioane de euro pentru acele state membre şi fermierilor din aceste ţări. În baza angajamentului pe care l-am avut cu un număr de state membre, eu sunt mulţumit că această măsură îndeplineşte în totalitate nevoile acestora, oferind maximul de flexibilitate la care este dispusă Comisia Europeană şi care asigură rambursarea integrală a valorii plăţilor", a spus comisarul Hogan pe 8 iunie.  

De altfel, termenul final a tot fost mutat. Prima dată, plata subvenţiilor trebuia încheiată pe 15 mai, dar, pentru că nu s-au putut efectua aceste plăţi în timp util, Comisia Europeană pentru Agricultură a decis prelungirea termenului pentru încă o lună. Statul român a emis un ordin prin care termenul de depunere a cererilor de plată era prelungit până la 31 mai, însă nici acesta nu a fost respectat, actualmente până în 10 iunie, cu posibilitatea de a depune cererile şi în următoarele 25 de zile, cu penalizare. Astfel, pentru fiecare zi de întârziere după 10 iunie, fermierii care îşi depun cererile de plată vor fi penalizaţi cu 1 la sută. 

Fermierii, o parte dintre ei chiar din Galaţi, sunt, însă, nemulţumiţi, că termenul final de plată este mutat şi spun că au, din aceste cauze, pierderi substanţiale. Practic, fermierii sunt în mare întârziere cu plata furnizorilor de inputuri, a leasing-urilor, a datoriilor către bănci şi a salariilor, iar banii din subvenţii sunt esenţiali pentru acoperirea acestora. O altă nemulţumire este cea legată de faptul că plăţile s-au făcut până acum la fermierii cu suprafeţe mici de teren agricol, acolo unde subvenţiile erau şi ele mici. Totul a culminat cu protestele de săptămâna trecută de la Bucureşti, unde ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că de săptămâna aceasta vor începe şi plăţile subvenţiilor pe zootehnie. "În altă ordine de idei, la cei care primesc fonduri pentru animale vestea bună este că vor fi sume foarte mari. De exemplu, o să depăşească 1.000 euro la vaca de carne, o să depăşească 800 de euro la vaca de lapte. Sunt sume foarte bune. În cazul ovinelor, subvenţia totală este de 10 euro pe cap de oaie", a declarat Achim Irimescu. 

Până acum, APIA a autorizat la plată 800.000 de fermieri, iar suma virată în conturile acestora depăşeşte 1,2 miliarde de euro.

Citit 3716 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.