Fermierii au IRIGAT doar trei la sută din câmpuri

Fermierii au IRIGAT doar trei la sută din câmpuri
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ca şi în anii trecuţi, în ciuda secetei, fermierii gălăţeni n-au irigat masiv. În acest an, potrivit filialei gălăţene a Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), până la data de 1 august, s-a aplicat udarea I pe 9.209 hectare de teren arabil. Procentual, înseamnă că s-a udat doar 3,18 la sută din suprafaţa arabilă a judeţului.

Amenajate pentru irigaţii sunt 136.995 de hectare, dar numai pe treptele inferioare de pompare a apei le este fermierilor rentabil să ude. Or, asta înseamnă că, anual, se udă cam 15.000 de hectare.

Fermierii au renunţat să mai irige după eliminarea, în 2009, a subvenţiei la energie. Mai exact, din datele ANIF Galaţi, în anul 2009, când încă se dădeau subvenţii, se irigaseră în Galaţi 83.998 de hectare. Comparativ, în 2010, se mai irigaseră, la nivel de judeţ, doar 10.665 de hectare.

Citit 1811 ori Ultima modificare Marți, 09 August 2016 01:19

1 comentariu

 • postat de MIHAI STROILA
  Marți, 09 August 2016 21:24
  92.82.217.***
  Nu se iriga...! ,,...fermierii galateni n-au irigat masiv,,. Citesc, rad, sufar, dar sper.Sa ai apa langa tine sa mai ai si o amenajare de IRIGATII chiar si cu oarece modernizare, sa te ,, organizezi,, intr-o FEDERATIE imensa- cea mei mare din tara- si sa nu stii ce sa faci cu ele, e de judecata mintii in vacanta. ,, Fermierii,, galateni - nu toti, sigur-, bizuindu-se pe pamantul roditor al acestor tinuturi, sunt nepasatori fata de orice perspectiva ,, industriala,,, multumindu-se cu recolte de tot rasul, care asigura precar subzistenta. Eu constat ca arta IRIGARII si meseria AGRICULTURII IRIGATE nu sunt exercitate decat de straini si de foarta, foarte putini fermieri adevarati care nu stau numai si numai in banii pe calamitati sau pe. subventii. NU ma grabesc sa judec. Constat doar ca merita atentia, ba chiar oarecare motiv de plangere. Nu pot aprecia gradul de vinovatie. Nu e treaba mea, n-am competente si date necesare ca sa-i scuz sau sa-i apar pe cei care cred ca AGRICULTURA aici, la noi, se poate face fara IRIGATII. Multi fermieri, din pacate, si de neinteles ANIF-ul, nu sunt atrasi sa cunoasca realitatea- ca fara apa AGRICULTURA PERFORMANTA, cu productii SIGURE si STABILE nu este posibila- pentru ca ei continua sa creada in vechile paragdime ale existentei, care-i scuteste de responsabilitatea de a se cunoaste pe sine si a-si asuma circumstantele starii.
  Poti sa fi inteligent, si sa nu stii ce sa faci cu inteligenta ta, poti sa o folosesti gresit, pe scurt poti fi inteligent intr-o maniera prosteasca. Inteligent si stupid cand este vorba si de AGRICULTURA si IRIGATII, de ANIF. Conducatori, directori numiti- profesionisti sau amatori, cu ceva carte sau habarnisti, dusi bine cu pluta, ,,conduc,, -iata!- besmetic, isteric, mitocaneste, fara pic de stradanie de a nu evita orice urma de decenta si noblete, dar sarguinciosi in atingerea culmilor de manipulare si trivialitate sa nu zic nesimtire.. Toate scursurile au ajuns ,, vedete,,, toti derbnedeii au ajuns sPECIALISTI in pamant si apa si chiar sa ,,conduca,, structuri al ACTIVITATII de IRIGATII, de IMBUNATATIRI FUNCIARE. IRIGATIILE sunt sufocate de proasta cunoastere, de proasta crestere, de incultura profesionala de specialitate. Prostia in AGRICULTURA IRIGATA, in ANIF si-a facut vant, a luat viteza, iar nepriceperea are puterea. Competenta, implicarea, determinarea si onestitatea au incetat de mult sa mai fie criterii credibile.
  Tu vorbesti?- vor zice cativa postaci. Tu nu bombani de pe margine? De ce nu te implici Sau mai rau: tu ce mare branza ai facut cand erai in sistem. Raspunsul meu e simplu: m-am implicat destul ( cu oarece rezultate, dar si cu nereusite), nu am stat pe margine si am facut doar ce m-am priceput, ce am invatat in scoala si in peste 35 de ani de experienta in SPECIALITATE, ce am putut. Nu am facut totusi, nefacute.
  Aud ca la ANIF Galati,un director a iesit la pensie si in locul lui a fost numita fica lui venetica, habarnista si fara merite in activitatea de IMBUNATATIRI FUNCIARE. Un coleg spunea ca este tehnocrata. Mi-e mila si sa cred, dar nici sa trec peste nu ma indur.
  0
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.