Ce ne aduce CREȘTEREA SALARIULUI minim
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”, Bogdan Codrescu

Ce ne aduce CREȘTEREA SALARIULUI minim
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Celor care trăiesc de pe urma lui, mărirea salariului minim brut le va face bine, în primă fază. Pe termen lung, însă, le-ar putea dăuna. Motivele: salariaţii slab calificaţi şi prost plătiţi sunt primii cărora patronii le diminuează norma de lucru şi primii pe care îi dau afară. Iar într-o economie vlăguită, nu-i tocmai de dorit să fii cel care bate din poartă în poartă, oferindu-ţi forţa de muncă. Majorarea salarială promisă de PSD în campania electorală pentru parlamentare şi votată de Guvernul Grindeanu le va aduce gălăţenilor care trăiesc din minimul pe economie circa 120 de lei în plus, pe lună. E un calcul generic, dar, în privinţa banilor în mână, cam asta va fi suma. Şi nu-s puţini bani, pentru cine nu-i are.

Nimeni nu spune că oamenii la care vor ajunge aceşti bani nu meritau o viaţă un pic mai bună sau că n-aveau nevoie de mărire. Problema e că decizia statului de majorare a salariilor cade greu pe umerii multor angajatori, posibil nepregătiţi să plătească circa 250 lei în plus pentru fiecare angajat cu salariul minim. Poate şi mai mult, în condiţiile în care şi alţi angajaţii cu salarii mai mari ar putea cere majorări echivalente cu cele ale colegilor mai prost plătiţi. I-ar dacă n-are bani de dat, angajatorul va încerca să supravieţuiască aşa cum va putea. Unii s-ar putea să le scadă normele de lucru ale angajaţilor (pe hârtie, nu musai şi în fapt) ca să îi plătească mai puţin. Alţii s-ar putea să dea şi afară, ca apoi să folosească oamenii “la negru”, scăpând astfel de plata taxelor. Discuţia despre “statul bun” şi “angajatorul rău” nu îşi are rostul decât în sfera politicului. În economie, actorii implicaţi ştiu că acestea sunt pericole reale şi că angajatul slab calificat şi plătit cu salariul minim va fi într-o situaţie şi mai delicată atunci când patronul nu va mai avea cu ce să îi plătească leafa de 1.046 lei decât este acum când ia 925 lei, în mână, lunar.

Creşterea salariului minim este necesară, în condiţiile în care, în întreaga UE, doar bulgarii aveau, în vară, salarii minime mai mici decât noi, potrivit datelor Eurostat. Doar că majorarea aceasta trebuie operată atunci când economia o poate suporta, ca să fie sustenabilă.

Citit 7645 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2017 20:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.