La ce RECOLTE se aşteaptă fermierii gălăţeni

La ce RECOLTE se aşteaptă fermierii gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Vremea le-a dat de furca şi în acest an fermierilor gălăţeni, aşa că recoltele s-ar putea să fie sub aşteptări şi la cereale, dar şi la plante tehnice. Acestea sunt primele date comunicate către Direcţia Agricolă şi Dezvoltare Rurală (DADR).

Greutăţile cultivatorilor de păioase au început încă din toamnă. A plouat nedorit de mult în epoca optimă de semănat a grâului, adică în septembrie şi prima parte din octombrie, iar fermierii au fost nevoiţi să semene în noiembrie şi decembrie. În consecinţă, parte dintre suprafeţele cultivate cu grâu n-au fost pregătite pentru iernat şi au mai suferit şi de pe urma gerurilor. Apoi, în primăvară, iarăşi a plouat şi au fost băltiri. De aceea, acum, în câmp - pe suprafeţe mari de teren, care arată ca nişte petice sterpe în lanuri - plantele sunt foarte rare. Per total, din primele estimări ale Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, producţia medie la nivel de judeţ, la grâu, va fi de doar circa 3,5 tone la hectar. E mai puţin decât anul trecut, când producţia ajunsese la 4,1 tone la hectare.

În toamnă s-a semănat grâu pe 45.437 de hectare, iar în primăvară, pe alte 1.453 de hectare.

Rămâne de văzut ce preţuri vor obţine fermierii pe tona de grâu. Încă de la începutul acestui an, marii traderi anunţau că, la nivel mondial, există o abundenţă de grâu şi că preţurile vor trebui să mai scadă, ca volumul de vânzări să nu se reducă dramatic. Totuşi, regula pieţei spune că, de obicei, când producţia e mică, preţul creşte.

Problemele nu sunt numai ale culturii de grâu, ci ale tuturor culturilor de păioase. Ba, pagube s-ar putea înregistra şi la porumb, de vreme ce băltirile din primăvară au afectat şi această cultură. Unii au întors rapiţa, iar alţii îşi freacă mâinile de bucurie. Gălăţenii au intrat în iarnă cu 22.747 de hectare de rapiţă semănată. Cam 2.000 de hectare de cultură s-au întors, în primăvară. Cu alte cuvinte, terenul pe care se cultivase rapiţă a fost pregătit, din nou, şi s-a semănat altă cultură. Dintre cei care n-au renunţat la rapiţă, unii se aşteaptă la producţii mai mici, în vreme ce alţii au raportat către DADR că ar putea recolta şi patru tone la hectar. Asta, în condiţiile în care anul trecut, producţia medie, la nivel de judeţ, a fost de 3,2 tone la hectar.

Date precise vom afla, însă, odată cu începerea recoltatului. Până la acest moment, doar câţiva fermieri din zona Tecuciului au început să recolteze orz.

Din cauza vremii, producţiile la cereale şi plante tehnice, cel puţin pe alocuri, va fi diminuată în acest an, la Galaţi.

 

Citit 3978 ori Ultima modificare Duminică, 18 Iunie 2017 17:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.