Aproape 3.800 de firme gălăţene puse pe chituci!

Aproape 3.800 de firme gălăţene puse pe chituci!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fuga de „taxa lui Pogea” îi aduce în continuare pe micii întreprinzători la ghişeele Registrului Comerţului * Numai în luna august, peste 360 de firme au fost trase pe linie moartă * Patronatele gălăţene apreciază că, până la sfârşitul anului, tăvălugul va mai înghiţi încă alte câteva sute de firme *

Mediul economic gălăţean este departe de a da semne că a scăpat de efectul „taxei lui Pogea”, referitoare la impozitul forfetar. Astfel, pe fondul agravant al crizei economice, în luna august, la încă 278 de firme s-au încurcat într-atât socotelile încât patronii au decis să le suspende activitatea, reiese din datele furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Cu noul pluton de firme puse pe chituci, numărul firmelor ce şi-au suspendat activitatea în primele opt luni ale anului ajunge la 2.928, un record demn de cele mai negre coşmaruri ale întreprinzătorilor.

Spre comparaţie, e suficient să amintim că, în aceeaşi perioadă a anului trecut, doar 304 firme şi-au suspendat activitatea, astfel că avem o creştere a acestui indicator cu peste 863 la sută!

La nivel naţional situaţia este şi mai albastră. În perioada ianuarie - august 2009 s-a ajuns la peste 105.500 de suspendări, faţă de 8.240 anul trecut, ceea ce înseamnă o creştere de peste 1.180 la sută!

Afaceri cu tentă de… verde de Paris

În opinia patronatelor, „taxa lui Pogea” a fost pentru mediul de afaceri la fel de bună ca verdele de Paris… „În mod evident, acest impozit nu şi-a demonstrat viabilitatea. Ba, din contra, a avut efecte distructive, într-o perioadă în care IMM-urile şi aşa se confruntau cu destule probleme din cauza crizei economice. Dar şi mai rău, aceste taxe au descurajat spiritul antreprenorial, mai puţini fiind cei dispuşi să încerce să-şi deschidă o afacere în condiţiile în care ştiu că, din start, vor avea nişte taxe de plătit la stat, fie că au sau nu profit”, a declarat Marian Filimon, vicepreşedintele CNIPMMR.

În luna august s-au înregistrat şi 88 de radieri voluntare, ceea ce ridică numărul firmelor care, în primele opt luni ale anului, şi-au încetat activitatea prin această procedură la 565, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Dacă mai luăm în calcul şi faptul că, în perioada ianuarie - august, la Galaţi au fost înregistrate şi 377 de dizolvări voluntare, atunci numărul total al firmelor care, într-un mod sau altul şi-au încetat activitatea a ajuns la 3.782!

În opinia patronatelor, tăvălugul nu se va opri aici şi, până la sfârşitul anului, alte câteva sute de firme ar putea fi trecute pe linie moartă.

Societăţi de subzistenţă

Patronatele gălăţene infirmă faptul că, din firmele care au dispărut de pe piaţă, majoritatea oricum nu desfăşurau o activitate economică, aşa cum se susţine în unele cercuri guvernamentale.

„Cam 80 la sută din firmele în discuţie au dispărut nu pentru că nu aveau activitate, ci din cauza acestor taxe. Erau în general societăţi comerciale cu doi, trei salariaţi, afaceri mici, dar la care erau cărţi de muncă şi se plăteau dările la stat pe salarii, iar bugetul tot câştiga ceva de pe urma lor. Şi din operaţiuni, câte se făceau, statul tot câştiga ceva din TVA. Şi chiar dacă era un profit mic sau chiar deloc, erau nişte societăţi de subzistenţă şi din cât scoteau - 10, 20 de milioane, se asigurau nişte locuri de muncă”, a arătat reprezentantul patronatelor gălăţene.

Filimon nu a exclus varianta ca mulţi dintre întreprinzători să-şi fi suspendat sau dizolvat în mod oficial firmele, dar în fapt încă să mai lucreze la negru.

Se pare că şi la nivel guvernamental s-a ajuns la concluzia că impozitul forfetar este departe de a-şi atinge scopurile propuse. Oficial, s-a promis dacă nu eliminarea totală a acestor taxe, cel puţin păstrarea lor doar pentru 2-3 domenii mai greu controlabile. Ce-i drept, o promisiune asemănătoare avea ca termen chiar luna septembrie.

Patronatele sunt de părere că, la o adică, eliminarea, fie şi în ianuarie 2010, a impozitului forfetar ar fi mai bună decât niciodată. Rămâne însă de văzut câte firme vor mai apuca să se bucure de o asemenea măsură.

Până una alta, la sfârşitul lunii august, la Galaţi mai erau activi 21.678 de agenţi economici, din care 5.997 erau persoane fizice autorizate şi 15.681 erau persoane juridice.

Citit 1105 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.