Marii politicieni din micile orașe

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Recentele alegeri pentru Primăria din Târgu Bujor ne-au arătat încă o dată, dacă mai era nevoie, că interesul public și nevoile oamenilor rămân lozinci bune de vehiculat în campania electorală și cam atât. Aplicabilitatea principiilor bunei guvernări dispare imediat ce politicienii se văd cu sacii în car și nu doar pe malul Chinejei, ci mai peste tot pe meleagurile mioritice. Veți spune că ar trebui să le acordăm un răgaz câștigătorilor pentru a-și pune în practică promisiunile anterioare. Din păcate, afișarea unei astfel de doze de optimism ar fi contrafactuală. Cei însărcinați de comunitate, prin vot, să vegheze la bunul mers al lucrurilor, nu vin de nicăieri, ca feți frumoși pe cal alb. Ei sunt oameni ai locului, care, într-un fel sau altul, au gestionat și până acum aspectele de zi cu zi ale unui oraș fără gaze, medici specialiști și cu locuințe pentru tineri nerecepționate nici în prezent. Altfel, după ce din Târgu Bujor au dispărut 1.700 de locuitori în mai puțin de două decenii, alaiurile de lideri de partide care s-au perindat pe străzile, dar și ulițele din oraș, au oferit senzația unei viitoare dezvoltări. Am prefera să ne menținem scepticismul, atât timp cât partidele din România au ca principal scop câștigarea și apoi menținerea puterii, deghizate doar în reprezentante ale poporului.

În plus, energiile nebănuite declanșate și consumate în perioadele de campanie electorală ar putea fi utilizate mult mai util pe timpul mandatului. Aflat în focul luptei pentru voturi, politicianul român se transformă. Nu mai are nevoie de apă, de mâncare, doarme pe sponci, este omniprezent în comunitate și în mediul on-line, țese și concepe de zor alianțe care să-i asigure succesul final, indiferent de mijloace. Este și normal, pentru că ulterior, vreme de patru ani, are tot timpul să se odihnească pe banii alegătorilor.

Un bun exemplu în acest sens vine chiar dintr-un orășel-dormitor de lângă București. La Bragadiru, lupta electorală de la finele săptămânii trecute s-a dus între candidata unei alianțe USR-PLUS și PMP și reprezentantul PNL. Social-democrații, fără candidat propriu, și-au manifestat, la nivel declarativ, susținerea pentru prima, pentru ca, în realitate, să-l ajute, efectiv, pe cel desemnat de liberali. Finalul a fost apoteotic, în contextul în care victoria a revenit PNL, iar alianța a precizat că va depune plângere penală împotriva membrilor Biroului Electoral Județean Ilfov.

Citit 1208 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Iunie 2021 23:11

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.