Pariurile, la Hilton

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Poate nu ştiaţi, şi eu abia am aflat, că statul intenţionează să impoziteze cu 25 la sută câştigurile obţinute de organizatorii jocurilor de noroc. Este, observaţi, acelaşi procent cu care vor fi diminuate salariile bugetarilor.

Un sfert de câştig ridicat de stat din afacerile cu norocul românului întreprinzător care pariază, îşi riscă banul din buzunar şi liniştea cu nevasta,  e o gravă lovitură sub centură, nu credeţi?

Aşa că  Asociaţia Organizatorilor de Pariuri din România reacţionează şi ea, ca tot poporul lovit de criză, şi promite măsuri de protest radicale, anunţând chiar că agenţiile de pariuri vor face şi vor drege.

Evident, respectivul anunţ, cu toate detaliile necesare se va face printr-o conferinţă de presă la Hotelul Hilton, din capitală. Obrazul subţire cu cheltuială se ţine.

Şi Confederaţiile Patronale vor sprijini demersul urgent şi serios al organizatorilor legali de pariuri, cu motivaţia că statul nu face altceva decât să încurajeze pariurile ilegale.

De aici înainte, dezbaterile despre corupţie, afaceri subterane şi bani negri nu pot decât să înceapă. Lucrările oricum au început demult. Să le mai dăm un os de ros telespectatorilor care compătimesc seară de seară cu cei striviţi sub papucul crizei.

Vai de viaţa lor de demnitari care trebuie să cotizeze la fondul Solidaritatea, de patroni înrudiţi cu politicienii care nu mai pot lucra pe faţă cu statul, de aleşi care trebuie să-şi lase afacerile pe mâna cine ştie cui pentru a-şi păstra neatins de presă obrazul de oameni politici responsabili.

Era firesc să li se adauge şi această activitate vitală pentru economia românească, pariurile, legale, impozitate cât erau, dar binevenite în perioadele de recesiune, când tot necăjitul se roagă dimineaţa la Dumnezeu să-i dea norocul de a primi bani din cer la vremea înserării.

Ce mai contează că pensiile vor fi mai mici cu 15 la sută, că salariile bugetarilor o să scadă şi ele cu un sfert, că privaţii mor chiar dacă nu se predau etc, atâta vreme cât roata norocului încă se mai învârte.

Treaba asta cu jocurile de noroc nu moare de grija câştigătorilor, atâta vreme cât aceştia oricum erau impozitaţi din gros. E vorba despre afaceri care se clatină, care treceau drept activităţi comerciale, că nu degeaba se cheamă cazinourile „casion”, mizând pe o legislaţie care a pus pe acelaşi plan fiscal producţia cu prostirea naivilor.

Iar când e vorba de buzunarul patronilor, noi devenim mai catolici decât papa şi cunoaştem o grămadă de exemple din toate ţările aşa-zis civilizate.  Aşa că ne revoltăm conştiincios că tot e vremea mitingurilor, demonstraţiilor, declaraţiilor acide şi grevelor.

Grevă nu au cum face organizatorii de pariuri, că ar trebui să iasă muşterii lor în stradă, iar o astfel de deconspirare ar genera reacţii similare celor de la marşurile homosexualilor.

Aşa că fac conferinţe de presă, ameninţă pe cine ştiu dumnealor – există lume bună băgată până în gât în jocurile astea – şi mută atenţia de la sărăcia lucie a românilor care nu mai joacă nici iadeş de frică să nu rămână fără bani de pâine. Ca de obicei, ţara arde şi baba se piaptănă public.

Pe când o conferinţă de presă a vânzătorilor de produse de lux, supăraţi că guvernul ar putea să reintroducă accizele la maşinile Bentley, ceasurile cu diamant şi zgarda din platină pentru căţei?

Citit 792 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.