O numire care durează (cam) prea mult

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

În ultima vreme, presa a semnalat numiri cel puțin ciudate, ca să nu le spunem controversate, în funcții publice de conducere de la nivel central și nu este cazul să mai intrăm în amănunte. La Galați, însă, o altă decizie se lasă, cel puțin pentru moment, așteptată, fiind vorba, ați ghicit, de nominalizarea oficială a unui nou prefect.

Dacă dăm timpul înapoi, ar fi vorba despre al patrulea ocupant al celei mai înalte funcții de reprezentare a Guvernului în puțin peste doi ani. În decembrie 2019, liberalii au decis ca juristul buzoian Gabriel Avrămescu să preia ”frâiele” în strada Domnească nr. 56. În scurt timp, acesta s-a lovit de nenorocirile pandemiei și a ”rezistat” doar până a fost atras de mrejele întoarcerii acasă, premiul fiind câștigarea unui fotoliu de parlamentar la alegerile din decembrie 2020. Nici următorul prefect, Eugen Hristache, nu a avut o viață foarte lungă, din moment ce, în urmă cu un an, funcția a revenit USR. Aceștia au propus, surprinzător sau nu, un fost liberal, iar Gabriel Panaitescu a ”navigat” prin pandemie și ceva inundații până în toamna anului trecut. Spargerea coaliției de guvernare de centru-dreapta a adus după sine demiterea tuturor prefecților useriști, iar fostul premier Florin Cîțu declara, chiar la Galați, că nu este, momentan, nevoie de prefect pentru că subprefecții se descurcă foarte bine. Zis și făcut. Chiar înainte de valul pandemic cu numărul 4, liberalul Paul Cristea primea delegarea atribuțiilor de prefect, iar lucrurile nu s-au modificat, în mare, nici până astăzi.

Intrând în detalii, acolo unde se ascunde știți cine, Paul Cristea a demisionat recent din PNL, nemulțumit de faptul că unicul fotoliu de subprefect ce revine liberalilor va fi ocupat de altcineva. Totuși, el va asigura continuitatea până când, de această dată, PSD va nominaliza un nou prefect. Probabil, acest lucru se va petrece cât de curând, existând deja zvonuri cu privire la persoana aleasă de social-democrați, una, deocamdată, fără carnet de membru de partid.

Între timp, peste noi a venit al cincilea val al pandemiei, iar prefect poate fi numit chiar și cineva care nu a absolvit programe de formare specializată, cu condiția ca în maximum un an să facă acest lucru. Un vechi proverb românesc spune că ”graba strică treaba”. Totuși, cu Omicron, scumpiri și nemulțumiri sindicale în clocot, am putea să ne mișcăm și noi mai natural.

Citit 1934 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Ianuarie 2022 00:29

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.