Milimetrul mic face miliardul mare

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Credeaţi că s-au terminat metodele de furat? Ba uite că nu! De ceva timp am o pasiune un pic mai ciudată: iau la bani mărunţi licitaţiile de achiziţii de bunuri şi servicii în care sunt implicate instituţiile publice gălăţene.

O bună bucată de vreme am „disecat” devize şi calculaţii de preţ. Ia să vedem noi cât costă kilul de cuie, litrul de vopsea, metrul cub de cherestea! Recunosc, n-am găsit multe abateri spectaculoase, însă nu pentru că n-aş fi fost suficient de insistent în investigaţie, ci pentru că - să o spunem pe şleau - pe tărâmul acesta, al construcţiilor, se fură chinezeşte, cu picătura. Dar la final se adună. Şi ce se adună!

Spre exemplu, lipsa a doi milimetri din grosimea unui strat de asfalt în suprafaţă de câteva mii de metri pătraţi nu se bagă seamă, dar contează. Să zicem că se asfaltează o/un stradă/drum de 500 de metri lungime şi 6 metri lăţime, adică de 3.000 de metri pătraţi. Doi milimetri lipsă la grosimea stratului pare un fleac. Însă înseamnă - n-o să vă vină să credeţi! - 60 de metri cubi de asfalt. Respectiv, circa 70 de tone. Cum preţul mediu al unei tone de asfalt de calitate medie este de 80 de euro (cu tot cu TVA), aflăm că din buzunarul contribuabilului dispar, din condei, cam 5.600 de euro. Cu manopera plătită pentru asfaltul fictiv se ajunge pe la 8.000 de euro. Simplu, curat, eficient, insesizabil. Imaginaţi-vă ce înseamnă 1 sau 2 centimetri mai puţin (practică, de altfel, obişnuită) şi înmulţiţi şi cu numărul de străzi şi drumuri asfaltate anual în judeţul nostru. O să obţineţi o sumă ameţitoare, ce bate spre 6-7 milioane de euro. Pe an şi doar în judeţul Galaţi!
Însă subţiatul asfaltului e doar o latură a controversatei afaceri cu drumurile noastre cele găurite. Un ban bun şi nemuncit iese şi din plombare. Care plombare se studiază, se planifică şi se plăteşte, însă de făcut se face doar din doi în doi. Mergeţi de la Galaţi la vama Oancea sau de la Vânători la Târgu Bujor şi o să înţelegeţi ce vă spun. Pe acele drumuri s-a plătit plombarea (başca faptul că au luat unii bani pentru a număra gropile, ca să se ştie cât va costa lucrarea). Voi vedeţi vreo plombare?! Eu nu!

Şi dacă ar fi doar hoţiile de la drumuri şi străzi, ar mai fi cum ar mai fi. Alarmant este că octopodul şi-a întins tentaculele şi în alte zone, care până acum păreau în afara controlului politic şi a suspiciunilor de corupţie. Mai nou, a intrat în acţiune metoda „pe bucăţi, băieţi, pe bucăţi”. Aceasta constă în fărâmiţarea contractelor de achiziţie publică până la valori care nu mai necesită licitaţie. Deci se poate face negociere cu încredinţare directă către un singur ofertant, ales „pe sprânceană” de către şeful instituţiei contractante.

Metoda este aplicată la scară largă în instituţiile medicale gălăţene care, în ultimele trei luni, au făcut achiziţii de sute de mii de euro (medicamente, dispozitive medicale şi lucrări de construcţie) fără să mai organizeze vreo licitaţie. Cu alte cuvinte, autorităţile gălăţene preferă să cumpere scump ceea ce ar putea cumpăra ieftin, în vreme ce pacienţii sunt nevoiţi să îndure condiţiile groaznice din spitale (că, deh, nu sunt bani…) şi trebuie să aducă de acasă aspirina şi bandajul.

Cu riscul de a cădea în retorism, nu pot să nu mă întreb - că altceva nu pot face, din păcate - oare procurorii gălăţeni şi inspectorii Curţii de Conturi ce părere au despre aceste afaceri necurate?

Citit 2376 ori Ultima modificare Marți, 18 Iunie 2013 09:03

8 comentarii

 • postat de adrian
  Luni, 01 Iulie 2013 06:47
  referitor la "Milimetrul mic face miliardul mare"
  2milimetri = 0,002 metri - asa e la matematica
  3000metri patrati x 0,002 metri grosimea lipsa = 6 metri cubi si nu 60 metri cubi
  -------
  o avea bacul luat cel care scris articolul ?
  0
  1
  Raportează
 • postat de un idiot care plateste taxe
  Marți, 18 Iunie 2013 20:12
  Unchiul SAM a rezolvat relativ simplu - cu organisme existente si destul de bine platite de populatie : FISC-ul.

  Bine, bine, ai furat. Intr-un an ai avut salariu de 4000 euroi. Dar ai facut o viloaie si ai cumparat a masina noua cracanata. De unde? Cat impozit ai platit pentru ele? Ia plateste matale impozitul, CAS-eul si TVA-ul din diferenta nejustificata.

  Iar procurorii au prapadit acu' un an o biblie la Suraia si o mai cauta si azi. La cei 10-12 cati au fost acolo, a 175 milioane vechi pe luna, s-a cheltuit ceva la camanda politica ca nu s-a gasit nimic serios care sa mearga la Tribunal. Va dati seama ce valoare enorma are o biblie la Procuratura ca trei oameni cu 175 mil/luna si doi soferi cu 35 milioane pe luna o cauta de un an?
  0
  0
  Raportează
 • postat de iulian
  Marți, 18 Iunie 2013 18:27
  In exemplul de 3000 de metri patrati am retinut idea, dar ati gresit la calculul matematic cu un "0" - e vorba de 6 metri cubi la 2 milimetri !
  0
  0
  Raportează
 • postat de ionel a petrei
  Marți, 18 Iunie 2013 18:07
  astea sint stiute de mult. prin anii 80' un sef de santier a fost trimis la canal pentru ca fura materiale de constructie din scaderea inaltimii unui apartament cu citiva centrimetrii. asta nu e ceva nou. se practica in constructie furtul de materiale de muuuuuuuuuulti ani. e curent si la moda si acum. in lucrarile din bani publici, cei ce sint stabiliti prin serviciu sa urmareasca lucrarile, executia si" lucrari ascunse", nu au curaj sa o faca. de ce? ghici ghicitoarea mea".lucrari ascunse" sint cele care se executa la un anumit timp de executare a proiectului si care la finalizare nu se mai vad pentru ca fac parte din structura de interior si deci nu e vizibila la receptia finala.. aia saracii ce nu curaj sa verifice la singe o lucrare o fac pentru pastrarea unui salariu de functionar public. nu sint de condamnat. de condamnat sint cei ce au puterea sa arunce un om pe strada doar ca vrea sa-si faca meseria onest si nu-I pe felia ideii de tovarasie si lupta ideologica bugetara, "totul in slujba partidelor ce ne hranesc". motive de a zbura din institutii bugetare se gasesc imediat si nimeni nu te apara. doar nu om fi toti membrii de partide la putere, atunci cine ar mai si munci?i..
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cu stima @Manaila.
  Marți, 18 Iunie 2013 14:17
  Daca stam stramb sa judecam drept vom descoperi"orgoliul ' functionarului otoman deprins cu spertul calculat "la milimetru" Ce ar fi sa se controleze toate gainariile "nemteste" ,poate castigam si noi ceva,macar reducerea taxelor care cresc continuu de la an la an. Din "economii" sa mai facem puscarii,daca altfel nu se poate..
  0
  0
  Raportează
 • postat de manaila
  Marți, 18 Iunie 2013 13:40
  Este foarte greu sa multumesti oamenii. Fiecare are necazul lui si isi revarsa oful pe cei care conduc. Ai n-ai vina ,sa raspunzi. Cei de la judet or fi avand vina lor dar nu conduc singuri ci cu ajutorul a sute de angajati. Ganditi-va cate orgolii sunt acolo...dorinta de urcare in ierarhie calcand peste cei care nu demult le erau prieteni, intentia de iesi in fata sefului ca fiind singurul detinator al competentelor, plasarea esecului personal pe umerii altora , un intreg paienjenis caruia trebuie sa-i faca fata un conducator, fie el Stan,Popa, Vlaicu, Hamza, Bacalbasa sau Bogdan .
  Stati stramb si judecati drept!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Noi furăm cu picătura la apă, ei cu bascula-picătura. Ghici cine-i mai câștigat?
  Marți, 18 Iunie 2013 08:36
  Bine Costel, vioi, vioi...bravo, alt articol bun. Așa-i nimic de adăugat,poate că așa am ajuns să ne furăm reciproc, picătura cu apa în cadă ca să nu ''simtă'' apometrul pentru a aduna apă pentru WC, firmele de construcții fură și ei prin metoda picătura, la scară mai mare, cu complicitaea autorităților locale ce închid ochii, dar nu degeaba că nu sunt fraieri, doar firmele au ''abonament'' la contracte ''dedicație'' cu Primăria Galați în lipsa licitațiilor. Și uite așa după 23 de ani, de voie de nevoie, cultura hoției a ajuns sport național în România, iar Primăria Galați se ''asortează'' noului curent în moda existenței noastre, furtul pe toate nivelele.
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Marți, 18 Iunie 2013 08:08
  Daca s-ar verifica toate licitatiile organizate cu autoritatile publice si s-ar putea castiga banii furati prin aceste licitatii , Galatiul ar avea fonduri sa faca orice. Asta a fost mana cereasca a autoritatilor , hotiile din banii publici adica din banii nostri. Cat timp nu o sa fie trasi la raspundere fenomenul va continua .
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.