Blestemul urmaşilor

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu mai este nici un secret că USD (alianţa formată din PSD, PC şi UNPR) a triumfat la alegerile tocmai încheiate. E o victorie netă, de necontestat, iar partidele care formează alianţa merită felicitate. Au fost, în ochii electoratului, cei mai buni, iar distanţa faţă de următoarea grupare politică este atât de mare (mai mult decât dublu!) încât nu mai rămâne loc de explicaţii docte sau acuzaţii mai mult sau mai puţin fondate.

Rezultatul nu trebuie perceput însă ca o victorie a stângii, chiar dacă mai mulţi comentatori au încercat să acrediteze asta. Să fim serioşi: USD a scos sub 40 la sută din voturile valabil exprimate, ceea ce înseamnă că peste 60 la sută dintre românii au preferat restul ofertelor politice. Iar acest 60 şi ceva la sută este împărţit de grupări în mod evident de dreapta, acest curent politic fiind, de fapt, cel care a câştigat alegerile. Cu alte cuvinte, România se înscrie în trendul european al „de-socializării”, la fel ca toate democraţiile puternice de pe bătrânul continent.

Problema democraţiei noastre este că stânga, deşi nu deţine majoritatea, domină net eşicherul politic. Şi poate face acest lucru doar pentru că dreapta se dovedeşte incapabilă să aibă o viziune unitară. Din păcate, lupta pentru ciolan din sânul dreptei româneşti au pulverizat adepţii acestei ideologii (implicit şi electoratul) în cinci-şase tabere dominate doar de orgolii. În esenţă, discursul Forţei Civice este acelaşi cu cel al PMP, care la rândul lui este foarte apropiat de cel al naţional-liberalilor, dar şi de cel al democrat-liberalilor. De fapt, aceşti oameni vorbesc aceeaşi limbă, însă sunt despărţiţi de graniţe artificiale, create de lideri care au ca sigur scop succesul personal.

Problema dreptei româneşti nu este electoratul. Acesta există, e viu şi e dispus să ofere peste 60 la sută din voturile valabil exprimate. Problema dreptei autohtone este că are lideri egoişti, fără orizont şi dispuşi să sacrifice partidul, electoratul şi chiar ţara pentru a nu-şi pierde ei sceptrele de şefi. Este un adevăr trist.

Poate că vă întrebaţi de ce insist atât de mult pe situaţia din interiorul dreptei româneşti. Vă asigur că în spatele acestei pledoarii nu există nici un interes personal. Uitaţi-vă la ceea ce se întâmplă în Europa! Vremea politicilor economice şi sociale de stânga a apus. Criza economică ne-a arătat tuturor că nu putem să asigurăm un nivel decent de viaţă locuitorilor unei ţări doar prin ajutoare sociale şi prin suprataxarea activităţilor economice şi a proprietăţilor.

Epoca socialismului cu faţă umană a murit. Majoritatea statelor europene se axează acum pe strategii de dreapta, care presupun dezvoltarea de afaceri şi crearea de locuri de muncă. De asta are nevoie şi România, căci nu vom progresa în veci dacă ţinem trei milioane de asistaţi social şi pierdem, lună de lună, câte 10.000 de locuri de muncă prin închiderea de afaceri care nu mai fac faţă fiscalităţii excesive.

Alegerile astea au trecut. Sunt istorie. Vin însă, în toamnă, altele. Unele de care depinde ceva mai mult viitorul. Rămâne de văzut dacă partidele de dreapta vor avea înţelepciunea să se gândească mai mult la soarta ţării şi mai puţin la orgoliile propriilor lideri. Altfel, vom prelungi agonia acestui popor până vor ajunge să ne blesteme urmaşii pentru moştenirea crâncenă pe care le-o lăsăm…

Citit 1169 ori Ultima modificare Luni, 26 Mai 2014 15:56

5 comentarii

 • postat de SAHISTUL KASPAROV
  Marți, 27 Mai 2014 14:44
  5.13.211.***
  liberalul stan marius intrchipeaza exact , inceputul fericirii de dreapta!! IN ORASUL GALATI!!, asa cum a intuchipat-o 10 an si gasca lui basescu!! faceti o antiteza si convigiti-va! pana si echipa de fotbal si clubul l-a vandut pe nimic!!!!!!!si pana la urma se defiinteaza acest simbol al orasului!! cetatenii care nu au iesit la vot si-a dat seama si sunt convinsi ,ca ciuma basista este la fel ca ciuma rosie !! adica se rotesc tot ei intre ei!!cu deosebirea enorma ca ciuma basista de dreapta a indatorat tarisoara ani de zile, si conturile inclusiv averiile basiste sunt mult mai mari!!
  haideti sa fim impartiali si decenti ca oameni indiferent de optiunile ficaruia sa analizam fericirea adusa de basescu romanilor in acesti 1o ani de zile!! comparativ....
  2
  2
  Raportează
 • postat de Vladimir Ilici Lenin
  Marți, 27 Mai 2014 10:54
  86.124.200.***
  @ GRAUR

  Se vede clar că eşti extremist de stânga (se simte demagogia specifică nostalgicilor comunişti)

  În plus, baţi câmpii pentru că:
  - Europa nu este controlată de fascişti (ideea este vehiculată de neo-comunişti, pentru a speria populaţia şi a câştiga procente prin vot negativ la adversarii lor)
  - funcţionarea unui stat trebuie să se bazeze pe activitate economică, nu pe ajutoare sociale plătite din împrumuturi la FMI
  - Europa n-a funcţionat 50 de ani pe bază de ajutoare sociale, ci pe bază de performanţă industrială şi tehnologică
  - SUA nu a suprataxat niciodată activitatea economică, ci profitul, ceea ce-i altă mâncare de peşte.

  Vorba comentatorului "Iosif Stalin": mergi la bibliotecă, studiază şi abia apoi poţi încerca să emiţi concluzii.
  1
  6
  Raportează
 • postat de Shakespeare
  Marți, 27 Mai 2014 10:42
  5.13.237.***
  D-le Crangan....nu tin cu ciuma roshie......dar si voua ( ca si tu esti liberal prin adoptie...vezi-ti stapinul) liberalilor, mai ales primarul stan pe care la-ti pupat......pe ...obraz.....v-a intors lumea, spatele.......dovada ca si ale voastre intererse sunt....la fel ca ale neocomunistilor........parcuri facute la sume mari(10% spaga), iluminatul de sarbatori la fel, meciuri de box si alte spectacole....de unde unshii isi trag dreptul.........iar pentru cei carora le-a demolat chioscuril;e le-a promis constructii civilizate unde sa-si desfashoare activitatea...a mai facut ceva ?...ciuciu...povesti....promosiuni......unde-s numiti pe functii golani.....numai golaneli se fac.
  2
  5
  Raportează
 • postat de Iosif Stalin
  Marți, 27 Mai 2014 09:13
  89.136.240.***
  @Garaur: ce spui este atat de eronat incat ar trebui sa stai 10 ani la biblioteca sa te documentezi.
  4
  3
  Raportează
 • postat de Graur
  Marți, 27 Mai 2014 00:52
  89.136.2.***
  "Epoca socialismului cu faţă umană a murit. Majoritatea statelor europene se axează acum pe strategii de dreapta, care presupun dezvoltarea de afaceri şi crearea de locuri de muncă. De asta are nevoie şi România"

  Ce dra-?
  Alo !
  Europa se indreapta spre FASCISM ( tot miscare de "dreapta" ). Sunteti batuti in cap??
  "Asta are nevoie Romania" ??
  Sa le traga un sut intre picioare saracilor si sa ii pupe-n cur pe toti imbuibatii care isi bat joc de angajati si dau salariul minim pentru 16 ore lucrate!?

  Hai SICTIR !

  Daca PSD-ul ar fi fost un adevarat partid de stanga ( nu o mascarada ) atunci mi-as fi dorit sa iasa cu 99% , javrelor !
  Auzi la ei:

  "Criza economică ne-a arătat tuturor că nu putem să asigurăm un nivel decent de viaţă locuitorilor unei ţări doar prin ajutoare sociale şi prin suprataxarea activităţilor economice şi a proprietăţilor."
  Europa a functionat asa 50 de ANI fara sa se intample nimic.
  Criza se datoreaza INTOCMAI pentru ca restrictiile asupra bancilor au fost indepartate, nu din cauza lor !!

  Uitati-va la SUA care din 1950 pana in 1980 a avut o economie top model - PUTERNIC TAXAND firmele private! ( vorbim aici de 91% taxa pe profit !! )
  Dp 1980 au scazut taxele ( si le-au crescut pe populatie ) si acum sunt la pamant.

  Documentati-va, nu scrieti bazaconii !
  2
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.