Şapte piei şi-o ţeapă adâncă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Recunosc, am păcătuit! De mai multă vreme, trăiesc cu gândul duşmănos că băncile româneşti sunt lacome. Că jupoaie şapte piei de pe cel aflat în nevoie. Că activitatea de creditare este, în ţara noastră, o splendidă camătă. Şi uite că am avut dreptate!

Cu câteva zeci de ore în urmă, Banca Centrală Europeană (BCE) a dat publicităţii un studiu privind dobânzile şi marjele de profit practicate de băncile din UE. Conform acestui studiu, bancherii români se lăfăiesc în cea mai mare diferenţă (medie) dintre dobânda plătită la depozite şi dobânda încasată la credite. Mai precis, la noi diferenţa este de 3,9 puncte procentuale, în vreme ce în toată Europa media este de 1,9 puncte procentuale. Asta înseamnă că românii sunt cei mai fraieri europeni când vine vorba despre relaţia lor cu băncile, fie că relaţia se materializează ca economii în conturi, fie că se activează sub formă de credite. Enervantă situaţie, nu?

Dar să nu cădem în teorii anarhiste. Evident, o bancă trebuie să încerce să ia bani ieftin (plătind dobânzi mici) şi să facă tot posibilul pentru a da bani scump (percepând dobânzi mari). E normal să se facă profit dintr-o astfel de îndeletnicire. Problema este că mecanismul merge perfect – adică într-un echilibru de tip win-win –doar într-o piaţă concurenţială. Ceea ce nu prea e cazul în România. La noi, înţelegerile cartelare sunt la ordinea zilei (pe fondul unei suspecte apatii a BNR), iar efectul e vizibil: românii sunt cei mai jumuliţi europeni când vine vorba de dobânzi. O spune Banca Centrală Europeană, nu eu.

De obicei, autorităţile de reglementare bancară intervin ori de câte ori ceva nu merge cum trebuie în piaţa de profil. Au fost, în trecut, situaţii de acest gen în Franţa şi Italia, acolo unde o serie de instituţii bancare au fost sancţionate drastic (cu amenzi de ordinul sutelor de milioane de euro) pentru şemecheriile neconcurenţiale. Însă la noi e pace şi prietenie. În toată Europa, creditele în euro poartă dobânzi de doar 2,5-4,5 la sută pe an, dar în România nu scapi sub DAE de 6,5 la sută (cam dublu, deci) nici dacă eşti un geniu al negocierii.

Să fie chiar aşa de lacomi bancherii români? Să fie chiar atât de indiferentă BNR? La prima vedere aşa pare. Însă dacă studiem puţin statisticile BCE, descoperim că problemele sunt mult mai adânci. Procentul de credite neperformante a ajuns în România la 22 la sută din volumul total. Peste dublu faţă de media europeană.

Asta înseamnă că băncile noastre au dat credite la modul neprofesionist, fără să facă o analiză corectă, acceptând riscuri extrem de mari. Evident, ca să nu iasă în pierdere au mărit dobânzile, aşa că rezultatul final le-a ieşit pe plus. Dar totul e doar o iluzie. În esenţă, clienţii oneşti au plătit borcanele sparte ţepari şi de nepriceperea(?) bancherilor în a analiza riscul, iar maniera asta de business nu se mai înscrie în cercul normalităţii, ci este cămătărie în forma ei cea mai pură...

Dacă stau bine să mă gândesc, tocmai după acest scenariu s-a declanşat şi criza mondială actuală, cu mica diferenţă că, în cazul băncilor americane care au stat la originea dezastrului, marja de dobândă nu a mai reuşit la un moment dat să acopere pierderile. Însă nu-i bai. La cum merg lucrurile acum în România, pragul de insolvabilitate a sistemului nu-i foarte departe. Şi-atunci să te ţii balamuc!

Citit 1225 ori Ultima modificare Joi, 12 Iunie 2014 17:30

6 comentarii

 • postat de Alexander leg a V a Macedonica
  Vineri, 13 Iunie 2014 18:06
  92.80.170.***
  Problema este ca in Romania bancile sunt in cea mai mare parte in proprietatea strainilor. Privatizarea bancilor romanesti s-a facut in ideea ca noii actionari sa vina cu aport de capital din afara . Actualmente se constata ca tot capitalul adus la privatizare a fost repatriat si-a fost scos din Romania ca si profitul obtinut iar astazi bancile lucreaza numai cu banii proveniti din depunerile romanilor ! Sa ne spuna d-l [ savant, ? ] Isarescu care este situatia ! A fost distrusa toata economia romaneasca iar bancile autohtone au fost privatizate fara niciun aport de capital strain care sa mai existe astazi in tara ! Iar guvernarea Basesco-Boc a imprumutat sume de ordinul miliardelor de euro pentru salvarea bancilor straine dela faliment [ mult peste ce-a imprumutat N. Ceausescu numai ca baniiau fost utilizati pentru dezvoltare industriei si agriculturii ! ] Nu ne ramane decat sa spunem : " Mari farsori,mari gugumani !
  0
  4
  Raportează
 • postat de Dan D
  Vineri, 13 Iunie 2014 16:49
  188.26.124.***
  Din Hot News.ro : “Jiang Jianqing conduce cea mai mare banca din lume. Presedintele Bancii Industriale si Comerciale a Chinei, Jiang are un venit net de 235.000 de dolari pe an. Aceasta suma reprezinta doar 2 % din cei 19.9 milioane de dolari primiti de catre Jamie Dimon, directorul executiv al celei de-a 4-a cea mai mare banca din lume, JP Morgan Chase & Co. Jiang este cu mult mai putin platit fata de toti ceilalti bancherii europeni, care mai toti incaseaza venituri de milioane de euro pe an.”
  Unii carcotasi vor spune probabil ca in China nu este democratie (la noi exista oare? Sau daca exista, ce a adus bun?) dar sa nu uitam ca acolo se merge pe conceptul „o tara – doua sisteme”, ca acolo coruptia si hotia sunt extrem de aspru pedepsite. An de an, vedem ca mai intra cate un chinez in topul miliardarilor, deci asazisii delatori ai sistemului lor, sa o lase mai moale. In alta ordine de idei, sa fim realisti, cu 235.000 de dolari pe an, se poate trai foarte, foarte bine oriunde in lume. Dar, lacomia si nesimtirea unora este fara margini. In realitate, aceasta criza actuala nu a fost generata decat de banci si de lacomia fara margini a acestor camatari cu acte in regula.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Marius S.
  Vineri, 13 Iunie 2014 12:25
  84.125.103.***
  Pentru Mihai:pot sa iti dau exemplul meu un Spania banca Santander: e adevarat ca la contul curent unde se transfera salariul nu primesc dobanda in schimb ñu exista nici un fel de taxe nici pentru transferuri nici ca sa scoti o chitanta la bancomat nici pentru intretinerea contului nici pentru inlocuirea cardului cand expira,nici pentru retragere de numerar,pentru nimic.Se poate verifica.Pentru depozite sub 20000€ e adevarat ca dobanda e mica ,in jur de 1,5%.Cred ca numai in Romania e posibil sa depui o suma intr-un depozit si cand acesta ajunge la termen sa scoti mai putin decat ai depus pentru ca comisioanele depasesc dobanda.Vina apartine BNR (Isarescu) care nu a vrut sau nu a stiut sa reglementeze acest lucru.Motivele nu le discut.Restul sunt povesti.Parerea mea.
  0
  5
  Raportează
 • postat de mihai
  Vineri, 13 Iunie 2014 11:10
  89.141.40.***
  Pe jumate adevarat sau mai putin, diferenta de dobanda incasata nu se refera la creditele oferite la populatie ci la diferenta de dobanda la imprumuturile facute de la banca central europeana si dobanzile obtinute de la creditele oferite de banca si nu neaparat cu populatia. Sa se retina, in tari din europa occidentala la depozitele curente nu se plateste dobanda, mai exact, cel ce are un cont bancar unde i se transfera salariul si unde-i unica sa economie nu primeste dobanda, ba mai mult plateste pentru intretinerea contului. Pentru un imprumut personal(fara prea multa justificare pt ce-ti trebuie banii si sume mai mici) si-n romania si afara platesti peste 10% dobanda in conditiile de un euribor de 0,5%. Abia pentru imprumuturile pentru case dobanzile percepute sunt intre 3-6% functie de tara. Cei de mirare ca dobanzile sunt asa mari o banca functioneaza dupa criterii de adevarata inginerie economica si toti salariatii lor sunt in general bine platiti iar directorii generali si anumiti economisti cheie au salarii si de 10 milioane de euro anual, nu ma refer in romania
  4
  0
  Raportează
 • postat de Anca
  Vineri, 13 Iunie 2014 06:23
  89.137.226.***
  Chiar există, în România, „autorităţi de reglementare bancară”? Nu mai crede nimeni, de mult.
  0
  9
  Raportează
 • postat de bank
  Vineri, 13 Iunie 2014 02:07
  5.13.195.***
  La ce banca ai vazut tu la credite, 6,5 DAE ? poate vrei sa zici 10- 12 %, mai scad la cele cu ipoteca, pe termen lung.
  Iar bancile au o mare problema care se va acutiza,pe care BCE a prevazut-o, si sa nu uitam de dobanda negativa, va inchipuiti? sa depui 100 si sa iti dea 99 inapoi dupa un an?
  In capitalismul nostru, haiducesc, banca, te ajuta ca sa te jefuiasca, bancile vor avea lichiditati, pe care nu vor avea unde sa le plaseze.
  Pe mine ma anunta o banca ca pot lua maine 40 000, asta a fost prin mai, iar acum ultima oferta pana in aug, e de 60 000, ups, mi-a crescut mie veniturile si eu nu stiu? si in plus am inebunit ? DAE 11,73?
  Profitul e una ,japca e alta, transmiterea neperformantei pe creditorii , buni platnici. ee, aici e a doua problema, ups ca s-a prins Romanul,
  0
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.