Alegeri pe final la Universitatea „Dunărea de Jos”: marţi senatul, miercuri rectorul

Alegeri pe final la Universitatea „Dunărea de Jos”: marţi senatul, miercuri rectorul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Noul senat al Universităţii „Dunărea de Jos” este aproape constituit. Vineri au avut loc alegeri pentru desemnarea cadrelor didactice care vor face parte din această structură, în timp ce studenţii au fost desemnaţi sâmbătă. Pentru alegerea cadrelor didactice s-au prezentat la urne puţin peste jumătate din numărul celor cu drept de vot: 321 de persoane dintr-un total de 624 de cadre didactice cu drept de vot (51,4 la sută). Dintre cei prezenţi la vot, 82 la sută s-au declarat de acord cu componenţa senatului propusă de departamentele din cadrul facultăţilor, doar 18 la sută fiind împotrivă. Şedinţa de constituire a forului suprem din universitate are loc marţi, cu doar o zi înaintea alegerilor generale pentru funcţia de rector. La scrutinul de miercuri s-au înscris patru cadre didactice (în ordine alfabetică): prof. dr. Iulian Bârsan, prof. dr. Lucian Georgescu, prof. dr. Nicolae Ioana, prof. dr. Mirela Praisler. Dacă niciunul dintre candidaţi nu obţine jumătate plus unul din numărul total al voturilor valabil exprimate vom avea un nou tur de scrutin, în care vor intra numai primii doi candidaţi. Dacă va fi cazul, acest scrutin va avea loc vineri.
Alegerile la Universitatea „Dunărea de Jos” a fost decalate cu o săptămână în urma unor verificări ale corpului de control al ministrului Educaţiei, care au relevat o serie de nereguli la constituirea senatului. Pentru a nu risca o invalidare a alegerilor, conducerea universităţii a decis să reia întregul proces electoral de la zero.

Citit 9271 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Februarie 2012 12:34

89 comentarii

 • postat de Puiu
  Miercuri, 01 Februarie 2012 12:45
  Eu nu inteleg de ce toata lumea este impotriva dlui barsan care este o persoana pozitiva si nu il vede nimeni pe georgescu care a anuntat deja ca vrea sa uneasca 3 fcultati ca sa o puna pe prietena lui doamna Iticiescu decan peste cea mai mare facultate. Astea de ce nu le vedeti domnilor care il criticati pe barsan! Stiti ca proiectele pe fonduri structurale nu au absolut nici o pondere la clasificari si promavari? Stiti cati bani au castigat georgescu si iticescu in ultimii ani pe spatele doctoranzilor si al conducatorilor care nu au primit nici un ban. Vorbiti de clientela portocalie dar de clientela lui georgescu de ce nu spune nimeni nimic
  0
  0
  Raportează
 • postat de Platon
  Marți, 31 Ianuarie 2012 20:40
  Motto: Universitatea din Galati s-a dezvoltat prin valoarea, devotamentul si efortul oamenilor de scoala.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Platon
  Marți, 31 Ianuarie 2012 20:23
  Moto: Universitatea din Galati s-a dezvoltat prin valoarea, devotamentul si efortul oamenilor de scoala.
  Universitarii galateni au asteptari mari de la viitorul rector, oricine ar fi acela. In fond, este un act de curaj sa candidezi la functia suprema in universitate. Sunt convins ca toti cei patru profesori au intentii bune si merita admiratia si sustinerea noastra. Nu va fi usor sa navigam in apele tulburi ale crizei, intr-un oras care prin reprezentantii sai nu a facut mai nimic pentru Universitate. In alte locuri, universitatea se bucura de respectul si sustinerea urbei. Ce am citit la ziar in aceste zile ? Un dialog al insolentei si al tupeului ridicat la rangul de opinie… Dragi concetateni, comentatori ai alegerilor, ati intrecut cu mult masura si v-ati aratat adevaratul chip: nu credeti in valori, nu aveti respect, nu judecati drept, ganditi si actionati gresit. Am fost pusi in fata unui exercitiu de opinie, e drept anonim, un experiment esuat, prin care ati reusit sa asterneti o umbra de neincredere nemeritata asupra institutiei Universitatii. Si in ce scop ? Promovarea unor interese de grup ? Posibil, dar riscant. Daca ati ales sa subminati prestigiul Universitatii pentru interese personale, ati facut cea mai proasta alegere. Daca vom continua sa gandim si sa actionam in stil bizantin, nu vom ajunge niciodata in rand cu statele civilizate. Unii spun ca istoria ne-a fost vitrega, dar este evident ca ne autodistrugem pe toate caile: prin rautate, nepasare, lacomie si mai ales incultura. Probabil ca orasul nu merita o Universitate de prestigiu, desi o are.
  AVETI GRIJA DE SCOALA, dragi concetateni ! Nu rapiti tinerilor sansa la educatie !
  Traiti cu spiritul si veti fi fericiti !
  Succes in alegeri tuturor candidatilor !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mira pentru Mirabela
  Luni, 30 Ianuarie 2012 17:48
  Cred ca ti-ai pregatit textele din Caragiale, etc, pentru noul articol (esti foarte bine informata). Nu uita sa pregatesti si CV-urile prietenilor tai, poate se gaseste cineva sa le citeasca si sa se minuneze.
  0
  0
  Raportează
 • postat de administrator piata pentru Mirabela
  Luni, 30 Ianuarie 2012 17:44
  Draguta, ai o taraba in piata, rezervata special pentru produse made in Cudalbi (adica facut la Cudalbi, pentru a intelege cei fara notiuni de engleza).
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mirabela
  Luni, 30 Ianuarie 2012 17:28
  bre tante mira, n-o sa-ti raspunza niciunul ca ii doare drept la borul palariei de textele matale ca doar nu le scrie in fisa postului sa citeasca nici maculatura nici leteratura, vezi ca esti in urma si s-a publicat un articol nou la zear la ora saptispici punnt si poti sa te desfasori, mai da cu opy paste din alea vechi, supcesuri
  0
  0
  Raportează
 • postat de un ignorant pentru cercul literar
  Luni, 30 Ianuarie 2012 17:26
  Ati avut momente cand ati confundat CV-ul lui Lungu cu opera lui Caragiale, sunteti chiar atat de obsedata sa-l vedeti prorector?
  0
  0
  Raportează
 • postat de mira
  Luni, 30 Ianuarie 2012 17:17
  Sunteti doar o persoana care posteaza literatura pentru a distrage atentia de la lucrurile importante - dorinta PDListilor de a pune mana pe conducerea univ...probabil sunteti unul dintre sustinatorii grupului Barsan-Alexe-Lungu, care nu gaseste argumente prin care sa raspunda la intrebarile noastre - ce va recomanda sa ne conduceti? Vreti sa uitam tot circul facut de Alexe fiindca se apropie ziua in care sa ne dam votul? Cititi articolele din urma si veti gasi cine a inceput totul .
  0
  0
  Raportează
 • postat de pentru Postacii stresati
  Luni, 30 Ianuarie 2012 15:45
  Ignorantilor, n-ati observat ca literatura va raspunde la provocari !? N-ati observat ca pana cand nu ati iesit sa atacati nimeni nu a comentat?
  0
  0
  Raportează
 • postat de pentru Postacii stresati
  Luni, 30 Ianuarie 2012 15:41
  Ignorantilor, n-ati observat ca literatura va raspunde la provocari !?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Manzu presedinte de senat sau prorector
  Luni, 30 Ianuarie 2012 15:15
  PDL, PDL, PDL, ...barsan si cu alexe, gasca portocalie ...si alte cuvinte cheie repetate la nesfarsit. Domnu Georgescu am auzit ca ati promis ca nu schimbati nici scretara nici alte functii cheie prin universitate....Nu pot sa cred asa ceva .....Plus Manzu presedinte de senat sau prorector......
  0
  0
  Raportează
 • postat de observator
  Luni, 30 Ianuarie 2012 15:09
  Cum de ati uitat sa spuneti ceva si de Ioana...sau nu-l luati in considerare ca potential rector?!
  L-ati spalat bine de pacate pe Barsan, si ni-l prezentati ca pe un candidat apolitic. Un prunc neprihanit !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de analiza
  Luni, 30 Ianuarie 2012 14:53
  Manzu - partide APR consilier judetean, PSD consilier judetean (era rector), apoi cadnditat la senat din partea PSD (era rector), apoi consilier local si sef la comisia buget Finante (era rector) , apoi Presedinte la consiliu de administratie al Societatii Nationale de Radiotelecomunicatii (propus de PSD - era rector) , apoi Presedinte al organizatiei municipale al UNPR (inca e rector)

  Barsan - membru PDL si candidat la Senat din partea PDL in 2008. din 2009 nu mai este membru de partid

  Praisler - membru UNPR dar uita sa o spuna - sustinuta in candudatura de Manzu

  Georgescu - sustine ca este apolitic si ca nu are nici o treba cu politica. Dar e sutinut in campanie de o parte a PSD si UNPR.

  Nu sunt toti o apa si un pamant. Eu cred ca sunt niste oameni care pot lasa politica la poarta universitatii. Toti 3, ca manzu nu a facut asta niciodata.
  0
  0
  Raportează
 • postat de pentru cine se crede Psiholog
  Luni, 30 Ianuarie 2012 14:22
  revin cu textul: stresati sunteti voi cei care din lipsa de imaginatie postati literatura. Cred ca de fapt ti-ai facut un autoportret!
  0
  0
  Raportează
 • postat de critic pentru cenaclul portocaliu
  Luni, 30 Ianuarie 2012 14:14
  Observ o mica pauza privind literatura. Pofta buna pentru stimabilii colegi activi in cenaclul portocaliu! Va recomand un gratar de somon, este exact culoarea preferata! Nu uitati, multa lamaie!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Psihologul
  Luni, 30 Ianuarie 2012 14:08
  Portretul postacului stresat:
  - posteaza si la orele 1, 3, 4, 5, 6 dimineata;
  - posteaza in rafale, la intervale de timp cuprinse intre1- 10 minute;
  - repeta obsesiv aceleasi idei, folosind aceleasi cuvinte;
  - are un vocabular limitat;
  - face greseli de scriere;
  - e singur si trist;
  - nu traieste satisfactii in plan familial (nu are familie, sau daca are una nu se simte confortabil in familie);
  - nu se simte valorizat;
  - este ori supraponderal ori anorexic, stresul generandu-i tulburari de nutritie;
  - are o sanatate subreda;
  - interactioneaza cu ceilalti de pe pozitia dictatorului;
  - este frustrat;
  - doreste sa se impuna prin forta si atunci scrie cu majuscule;
  - din dorinta de a fi cat mai covingator face comentarii clasificand candidatii, enumerand "hibele" acestora, calculand comentariile pro si contra;
  - frica are un efect paralizant asupra lui;
  - este paranoic.
  0
  0
  Raportează
 • postat de pentru grupul literar nelinistit
  Luni, 30 Ianuarie 2012 14:01
  Domnilor din grupul literar nelinistiti, ati stat toata duminica agatati de pagina ziarului ca sa blocati orice opinie. Ne-ati intoxicat cu texte care considerati ca arata cat de eruditi sunteti. Cred ca aveti o lipsa puternica de autostima si credeti ca va apreciem.
  Nelinistea dumneavoastra ne arata cata disperare este in grupul PDL. Cred ca dvs sunteti dintre cei care TRAITI BINE sau doriti sa traiti bine sub umbrela unui PDL-ist.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ADMINISTRATOR VIATA LIBERA
  Luni, 30 Ianuarie 2012 13:44
  O serie de comentarii recente au fost sterse deoarece contineau articole publicate de alte institutii de presa sau faceau referire la acestea.
  0
  0
  Raportează
 • postat de pentru Analist
  Luni, 30 Ianuarie 2012 13:42
  profesorul de romana din tine nu se poate abtine sa nu faca niste observatii care nu-si au locul aici. pacat de tine, se vede ca esti fortat sa postezi, cand tu de fapt ai dori sa citesti o carte! sau ai uitat unde este biblioteca...si te-ai oprit pe acest site...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Portret pentru Psiholog
  Luni, 30 Ianuarie 2012 13:36
  stresati sunteti voi cei care din lipsa de imaginatie postati literatura. Cred ca de fapt ti-ai facut un autoportret!
  0
  0
  Raportează
 • postat de gloria
  Luni, 30 Ianuarie 2012 13:25
  Lungu face propaganda pentru prietenul Barsan, vrea sa arate ce oameni de calitate sunt in jurul lui Barsan. Domnule Barsan, cu astfel de prodecani pierdeti voturi....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Psihologul
  Luni, 30 Ianuarie 2012 13:23
  Portretul postacului stresat:
  - posteaza si la orele 1, 3, 4, 5, 6 dimineata;
  - posteaza in rafale, la intervale de timp cuprinse intre1- 10 minute;
  - repeta obsesiv aceleasi idei, folosind aceleasi cuvinte;
  - are un vocabular limitat;
  - face greseli de scriere;
  - e singur si trist;
  - nu traieste satisfactii in plan familial (nu are familie, sau daca are una nu se simte confortabil in familie);
  - nu se simte valorizat;
  - este ori supraponderal ori anorexic, stresul generandu-i tulburari de nutritie;
  - are o sanatate subreda;
  - interactioneaza cu ceilalti de pe pozitia dictatorului;
  - este frustrat;
  - doreste sa se impuna prin forta si atunci scrie cu majuscule;
  - din dorinta de a fi cat mai covingator face comentarii clasificand candidatii, enumerand "hibele" acestora, calculand comentariile pro si contra;
  - frica are un efect paralizant asupra lui;
  - este paranoic.
  0
  0
  Raportează
 • postat de asistent nemultumit
  Luni, 30 Ianuarie 2012 12:51
  Dl Prof Georgescu, as vrea sa va atrag atentia ca faceti o mare nedreptate cadrelor didactice: asistenti, lectori, conferentiari, profesori care nu au conducere de doctorat. Anul acesta oferiti conducatorilor de doctorat o pomana electorala, altfel nu am cum sa inteleg punctajul exorbitant de 700 puncte x nr doctoranzi posdru (cred ca nu gresesc, anul trecut au fost 70 puncte pentru fiecare proiect, deci se putea lua un maxim de 210 puncte). De unde apar anul acesta atatea puncte? Acestea vor duce la cresterea artificiala a mediei punctajului din departamente, noi vom fi incarcati cu ore, iar conducatorii de doctorat vor fi singurii beneficiari !!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de pentru atent
  Luni, 30 Ianuarie 2012 12:33
  "plagiatul este neonoranta pentru un universitar" reciteste propozitia si te rog data viitoare cand postezi sa fie corecta din punct de vedere gramatical
  0
  0
  Raportează
 • postat de atent
  Luni, 30 Ianuarie 2012 12:20
  Tu cel care te numesti Analist, plagiatul este neonoranta pentru un universitar. Textul original este:
  Nu trebuie sa fii mare analist ca sa vezi metodele si tertipurile specific PDListe la care recurg Alexe-Barsan. Vazand ca se spun foarte multe adevaruri despre ei si ca la capitolul competenta sunt cel putin corijenti daca nu chiar repetenti ei in çoc sa incerce sa-si expuna calitatile si competentele lor fac urmatoarele:
  - la inceput au incercat cu amenintari si insinuari
  - apoi au recurs la injurii
  - acum au mai inventat metoda de a posta texte literare f lungi ca sa distraga atentia si sa plicteseasca pe cei care vor sa se informeze
  OARE CE NE MAI ASTEAPTA SI CATE VA MAI TREBUI SA SUPORTAM DE LA ACESTI OAMENI FARA SCRUPULE!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu
  Luni, 30 Ianuarie 2012 11:17
  Si eu cred ca PDListii lui Alexe-Barsan ar trebui sa arate nu ca ceilalti sunt mici ci ca ei sunt mari si ca ar putea face ceva in loc sa invrajbeasca pe toti impotriva tuturor. In plus sa nu ii acuse pe toti care scriu impotriva lor ca ar fi in solda lui manzu. Si miile de oameni care protesteaza impotriva PDL in toata tara sunt tot in solda lui manzu?
  0
  0
  Raportează
 • postat de asistent4
  Luni, 30 Ianuarie 2012 11:14
  Fiti linistiti saptamana asta se va termina cu codul PORTOCALIU si dupa aia sa vedeti ce cuminti si lingusitori vor deveni PDListii si clientela lor
  0
  0
  Raportează
 • postat de raluca
  Luni, 30 Ianuarie 2012 11:05
  Doar va arata ca sunteti mici si ca textele voastre sunt simple sabloane in care poti introduce orice nume si rezultatul ramane acelasi....atacuri la persoana, lipirea de etichete si nu in ultimul rand muuultaaa frica. Lasati universitatea i pace si faceti campanie eleganta nu cu atacuri la persoana si grohaieli comuniste.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu
  Luni, 30 Ianuarie 2012 10:57
  Acum se observa o alta tehnica PDLista copiaza textele care critica PDLul si inlocuiesc numele lui barsan cu manzu pe care il acuza de tehnici PCRiste. Totusi se potriveste ca nuca in perete FIINDCA NU MANZU ESTE FIU DE NOMENCLATURIST COMUNIST CI BARSAN. (Ne) stimati PDListi incercati si voi niste metode mai originale doar atat va duce mintea sau disperarea va intunecat mintea
  0
  0
  Raportează
 • postat de Raluca
  Luni, 30 Ianuarie 2012 10:53
  Vazand textele astea literare postate de PDListi ma gandesc daca tot asa ne vor raspunde daca doamne fereste ajung la putere si vom merge la ei cu vreo problema. Noi vorbim de una si ei incearca tot felul de diversiuni. Credeti ca PDLul mai poate pacali pe cineva in tara asta
  0
  0
  Raportează
 • postat de analistul
  Luni, 30 Ianuarie 2012 10:49
  Nu trebuie sa fii mare analist ca sa vezi metodele si tertipurile specific PCR-iste la care recurg Minzu si gasca de candidati. Vazand ca se spun foarte multe adevaruri despre ei si ca la capitolul competenta sunt cel putin corijenti daca nu chiar repetenti ei in çoc sa incerce sa-si expuna calitatile si competentele lor fac urmatoarele:
  - la inceput au incercat cu amenintari si insinuari
  - apoi au recurs la injurii
  - acum se enerveaza ca injuriile lor nu se pot citi deoarece pe site apar citate din opera inegalabilului Caragiale.
  OARE CE NE MAI ASTEAPTA SI CATE VA MAI TREBUI SA SUPORTAM DE LA ACESTI OAMENI FARA SCRUPULE!
  0
  0
  Raportează
 • postat de neutru
  Luni, 30 Ianuarie 2012 10:49
  Eu cred ca toata lumea este constienta ca din pacate toti candidatii isi urmaresc in primul rand interesul personal pentru ei si pentru grupurile care ii sustin. La noi asta este de cand lumea si pamantul. Totusi in momentul de fata cred ca nu exista o alegere mai prost inspiriata decat grupul pdlist care cand recunoaste cand nu recunoaste ca este de fapt sustinut politic. In rest ca sa nu fiu acuzat de partialitate sau injurat de pdlisti (care vad ca se pricep f bine la asta) trebuie sa spun ca toti ceilalti candidati au fiecare plusurile si minusurile lor si cred ca universitatea va supravietui cu oricare din ceilalti 3
  0
  0
  Raportează
 • postat de Analistul
  Luni, 30 Ianuarie 2012 10:43
  Nu trebuie sa fii mare analist ca sa vezi metodele si tertipurile specific PDListe la care recurg Alexe-Barsan. Vazand ca se spun foarte multe adevaruri despre ei si ca la capitolul competenta sunt cel putin corijenti daca nu chiar repetenti ei in çoc sa incerce sa-si expuna calitatile si competentele lor fac urmatoarele:
  - la inceput au incercat cu amenintari si insinuari
  - apoi au recurs la injurii
  - acum au mai inventat metoda de a posta texte literare f lungi ca sa distraga atentia si sa plicteseasca pe cei care vor sa se informeze
  OARE CE NE MAI ASTEAPTA SI CATE VA MAI TREBUI SA SUPORTAM DE LA ACESTI OAMENI FARA SCRUPULE!
  0
  0
  Raportează
 • postat de astazi se împlinesc 160 de ani de la nasterea lui Ion Luca Caragiale....
  Luni, 30 Ianuarie 2012 10:41
  atacurile astea la persoana.....cer o portie de cultura....
  0
  0
  Raportează
 • postat de confa
  Luni, 30 Ianuarie 2012 10:37
  Va rog nu mai puneti pe dl Barsan eticheta de PDList si el si alexe sunt curati ca lacrima. De aia este o teroarea absoluta in faculatatile portocalii si nimeni nu mai indrazneste sa se uite la nimeni. Va rog veniti la noi la SIA si vedeti ce a facut conducerea portocalie si ganditi-va ca asa va fi in toata universitatea daca vin astia. Asta ar fi culmea toata tara vrea sa scape de ei si noi sa ii aducem la putere!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Episcop
  Luni, 30 Ianuarie 2012 10:33
  Cred ca faci iar confuzii chestia cu glicemia se refera exact la alexe-barsan
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gelu
  Luni, 30 Ianuarie 2012 10:19
  MONSTRUASA CUALITIE - Minzu-Georgescu-Praisler
  OBIECTIV - sa nu puna altii mana pe universitate
  METODE -injura PDL sistematic pe site si lipesc eticheta de portocaliu pe Barsan
  REZULTAT - oricata imagine proasta ar face universitatii tot a lor va ramane
  0
  0
  Raportează
 • postat de astazi se împlinesc 160 de ani de la nasterea lui Ion Luca Caragiale....
  Luni, 30 Ianuarie 2012 10:15
  hey.... cel cu afuriseniile online. Lasa-o mai moale ca iti creste glicemia si nu e bine:)
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gelu
  Luni, 30 Ianuarie 2012 10:13
  MONSTRUASA CUALITIE - terminatorii portocalii Alexe-Barsan-Lungu
  OBIECTIV - sa puna mana pe universitate
  METODE - calcand totul in picioare
  REZULTAT - discreditarea si distrugerea universitatii noastre
  0
  0
  Raportează
 • postat de Episcopul
  Luni, 30 Ianuarie 2012 10:11
  AFURISESC! si astazi pe PDListii pacatosi care mint, fura, manipuleaza si nu au frica de DUMNEZEU. Asa fac ei peste tot si in facultati si pe situri si in restul tarii. Sper ca PDListii vor observa totusi ca in sfanta zi de duminica nu i-am mai afurist desi vazand la ce metode de diversiune recurcg va spun sincer ca m-am abtinut cu greu
  0
  0
  Raportează
 • postat de Increfutuidibil
  Luni, 30 Ianuarie 2012 08:12
  Aici se posteaza exact ca in lucrarile de doctorat, cu copy/paste. Doamne-fereste, atatia ani de scoala si apoi de studiu si nici macar nu sunteti in staree sa va rezemati de propriile pareri, ce samai vorbim de cum le rezumati... Halal corp profesoral la UDJ, cel putin in partea sa care e interesata de politica universitatii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nealegatorul
  Luni, 30 Ianuarie 2012 01:31
  E unu' pe aici care are un mare flux la dat copy-paste (probabil cu ceva probleme la mansarda) ... e grav daca printre cei ce posteaza se afla si cadre universitare. Atata tevatura pentru ce??? Pentru nimic. Cei ce posteaza mesaje fierbinti sunt acei sustinatori care cred ca vor primi vreo slujba mai buna in urma alegerii candidatului atat de mult sustinut(?). Un mare fass! Nu e mai bine oare ca fiecare sa isi faca jobul cum trebuie si sa astepte sa fie avansat sau sa i se mareasca salariul in mod natural/normal? Poate asa vom iesi si noi lagarul comunist in care inca ne mai complacem... Ganditi va rog in perspectiva, nu doar la foamea de zi cu zi - desi avem ce manca, mai sunt si copii si tineri si oameni care vor sa duca o viata decenta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de grupul cultural 2012 va urează o noapte linistita
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 23:34
  Piesa-i gata, trag oblonul, hei, ce ploaie e afara,
  Daca v-au placut bufonii, mai poftiti si-n alta seara!
  0
  0
  Raportează
 • Duminică, 29 Ianuarie 2012 21:03
  Multumesc Doamne ca mi-ai dat atita minte sa nu invat carte, sa ajung si eu intelectual adicatelea. Din cine as mai fi recitat io, acum, acilea?... Sa fi spus moarte lui Basescu si pdl-istilor, s-a mai spus, as fi parut un natarau, asemenea altora ,,prosti dar multi ". Sa recit din Sorescu, Caragiale, Sadoveanu, Marin Preda, ,,Secspir", Eminescu, Cartarescu, Dinescu si alti ,,Escu"?, s-a spus tot ce era de spus ba chiar mai mult decit atit. Vad si americani si chinezi ca-si dau cu parerea, numai ,,Bruceli" mai lipseste din distinsa adunare... Inteligenta e aici la ea acasa, toti citeaza din toti, vasta cultura generala, deh distinsi intelectuali si universitari, dar nimeni nu pomeneste nimic din ce il taie, ma indoiesc ca il taie, capul, in afara de traditionalul ,,Jos Basescu"! Cred ca ii ,,taie" altceva. ,,Ce suntem aia ne taie" iote in sfirsit o vorba de duh, n-am citat din nimeni eu am nascocit-o. Si cam asta sunteti in ochii mei. Se excepteaza unul Cristi care comenta p-acilea cu bun simt si responsabilitate, si o doamna secretara, imi cer scuze, imi scapa numele. Restul, sa va dea Al de Sus sanatate ,,ca cap aveti, minte la ce va mai trebuie?"
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetateanul turmentat
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 20:30
  Nu mai inteleg nimic...intrebarea e simpla" Eu cu cine votez.......hac"
  0
  0
  Raportează
 • postat de cosmar vesel
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 20:10
  orasul se duce la somn.....asasinii se trezesc
  0
  0
  Raportează
 • postat de Zugravul francmason
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 20:05
  Geniul se poate forma în liniştea unei biblioteci, dar tăria de caracter este de multe ori rezultatul unei vieţi trăite pe nicovala suferinţei.

  Richard Wur
  0
  0
  Raportează
 • postat de Respect
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 19:52
  Mesaj Emil Hossu la mitingul anti-portocaliu. Cat de mult se aseamana cu situatia de la noi din Universitate.
  "Buna seara dragi romani, am sa spun doar cateva vorbe. Dupa 22 de ani, de cateva seri am auzit strigandu-se din nou 'Libertate! Libertate!'. Spuneam ca ma aflu aici pentru demnitate, demnitatea renascuta a romanilor, spre marea mea bucurie si am sa citez cateva fraze. Indiferenta este esenta lipsei de umanitate. Vreau sa spun in acelasi timp ca nu poate fi iubit cineva care nu iubeste pe nimeni. Va multumesc. Victorie".
  0
  0
  Raportează
 • postat de lasati atacurile la persoana si la partde...cititi si voi proiectea manageriale
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 19:51
  PROGRAM MANAGERIAL
  în vederea susţinerii candidaturii la funcţia de
  Rector al Universităţii de Vest din Timişoara
  - Mandatul 2012-2016 -
  Candidat: Prof.univ.dr. Florin Sabin FOLTEAN
  Pentru o universitate a reuşitei tuturor în carieră prin EXCELENŢA!
  Rezumat
  Prezentul program managerial propune, pentru perioada următorilor 4 ani, acordarea
  priorităţii consolidării cercetării ştiinţifice avansate, transformării procesului de educaţie,
  inovării, transferului de know-how şi internaţionalizării Universităţii de Vest din Timişoara,
  dezvoltării profesionale şi personale a tuturor membrilor comunităţii universitare, cuprinzând
  axe strategice şi direcţii de acţiune care să permită adaptarea universităţii noastre la
  schimbările paradigmatice în sistemul de învăţământ superior din România, focalizându-se
  asupra armonizării strategiei, diverselor procese şi structuri în vederea înscrierii în tendinţele
  manifestate în spaţiul european al învăţământului superior şi al cercetării.
  Prezentul program managerial urmăreşte asigurarea continuităţii trendului ascendent al
  evoluţiei Universităţii de Vest din Timişoara înregistrat în ultimii ani, propunând extinderea
  dezvoltării instituţionale pe un fundament consolidat de contribuţiile şi realizările anterioare
  ale tuturor membrilor comunităţii universitare.
  Structura programului managerial
  I. Viziunea strategică
  II. Obiectivele strategice ale programului managerial
  III. Valorile promovate prin programul managerial
  IV. Dimensiunile strategiei de dezvoltare instituţională a UVT şi direcţiile de acţiune
  propuse pentru perioada 2012-2016
  V. Axele strategice de susţinere şi de asigurare a suportului necesar strategiei de
  dezvoltare instituţională a UVT
  Prezentare sintetică a candidatului
  Candidatul Florin Sabin FOLTEAN, 47 de ani, este profesor universitar doctor în
  cadrul Departamentului de Marketing şi Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Facultăţii
  de Economie şi de Administrare a Afacerilor, Universitatea de Vest din Timişoara. Este
  conducător de doctorat în domeniul Marketing, desfăşurând activităţi de cercetare şi didactice
  în domeniul Marketingului strategic, Auditului de marketing şi Marketingului antreprenorial.
  A fost şeful Catedrei de Marketing în perioada 2000-2008, directorul Centrului de Educaţie
  Continuă şi învăţământ Deschis la Distanţă al UVT în perioada 2000-2004 şi prorector al
  UVT însărcinat cu relaţiile internaţionale din 2008 până în prezent. A contribuit la dezvoltarea
  domeniului de cercetare şi de educaţie în Marketing la nivel de licenţă, maşter şi doctorat,
  dezvoltarea unui program de maşter european şi a unor programe de formare continuă,
  implementarea platformei de e-Learning LLS, la extinderea relaţiilor de cooperare
  internaţională a UVT şi la dezvoltarea cadrului normativ al UVT conform noilor prevederi
  legale. 
  I. Viziunea strategică
  Universitatea de Vest din Timişoara va continua procesul său de transformare într-o
  universitate dinamică, flexibilă şi inovatoare care să asigure excelenţa în cercetarea avansată,
  în educaţie, în transferul de know-how, în procesele manageriale şi administrative conform
  standardelor europene. Evoluţia UVT spre acest ideal este posibilă doar pe baza unui
  angajament comun al tuturor membrilor comunităţii academice în următoarele direcţii: a da
  prioritate cercetării avansate, inovării, dezvoltării şi transferului de know-how; a desfăşură un
  proces de educaţie care să asigure un nivel comparabil al calităţii cu cel al oferit de
  universităţi pe plan internaţional; a promova conceptul de universitate centrată pe student şi a
  asigura absolvenţilor competenţele necesare valorificării oportunităţilor manifestate pe o piaţă
  a muncii caracterizată de schimbări rapide şi continue.
  Universitatea de Vest din Timişoara se va autodefini ca o universitate responsabilă din
  punct de vedere social care va asigura un echilibru între cercetarea fundamentală şi cercetarea
  aplicată, generând soluţii relevante pentru asigurarea dezvoltării sustenabile a euroregiunii, a
  economiei şi a societăţii, pentru asigurarea protecţiei mediului şi îmbunătăţirii calităţii vieţii,
  performanţei sistemului educaţional, creşterii nivelului cultural şi spiritual, rezolvării
  problemelor sociale şi politice.
  II. Obiectivele strategice ale programului managerial
  Obiectivele strategice majore propuse pentru perioada 2012-2016 sunt următoarele:
  1. Integrarea UVT în categoria universităţilor de cercetare avansată şi de educaţie prin
  asigurarea excelenţei în cercetare, educaţie şi inovare în toate domeniile de studii;
  2. Integrarea UVT într-un consorţiu al universităţilor timişorene prin compatibili zarea
  structurilor de organizare şi funcţionare în vederea creării unei universităţi metropolitane -
  Universitatea din Timişoara, în măsura în care sunt asigurate condiţiile fezabilităţii şi
  sustenabilităţii unui asemenea demers;
  3. Internaţionalizarea UVT în vederea integrării în Spaţiul European al Cercetării (ERA) prin
  participarea în reţele internaţionale de cercetare şi în Spaţiul European al învăţământului
  Superior (EHEA) prin participarea în consorţii universitare care oferă programe de studii cu
  diplomă dublă;
  4. Pregătirea UVT pentru îndeplinirea criteriilor de includere în Top 500 al clasamentului
  internaţional Shanghai;
  5. îmbunătăţirea continuă a proceselor de cercetare, de educaţie şi de administraţie desfăşurate
  în vederea creşterii capacităţii instituţionale de adaptare a UVT la dinamica mediului socio-
  economic naţional, european şi internaţional;
  6. Asigurarea dezvoltării profesionale şi personale a membrilor comunităţii academice prin
  investiţia în resursa umană şi prin crearea unui climat de muncă creativ, participativ şi
  stimulativ pentru cariera academică;
  7. Promovarea conceptului de universitate centrată pe student care asigură un nivel ridicat de
  pregătire absolvenţilor pentru a se putea angaja, a-şi îndeplini rolul în societate şi în
  economie, pentru a putea valorifica oportunităţile de dezvoltare profesională şi personală;
  8. Creşterea veniturilor şi a capacităţii de autofinanţare a UVT prin diversificarea ofertei de
  servicii de cercetare, creaţie universitară, de educaţie, de consultanţă şi de transfer de know-
  how şi prin parteneriate public-privat la nivel local, regional, naţional şi european. 
  III. Valorile promovate prin programul managerial
  Principalele valori care vor fi adoptate în managementul universităţii sunt următoarele:
  1. Armonia între toate procesele, componentele structurale ale universităţii, între toţi
  membrii comunităţii universitare şi între UVT şi partenerii săi
  Crearea, facilitarea, promovarea şi valorificarea sinergiilor între toate facultăţile,
  departamentele şi domeniile de studii prin dezvoltarea unor programe de cercetare şi de studii
  mulţi-, trans- şi interdisciplinare, precum şi asigurarea echilibrului între excelenţa în cercetare
  şi educaţie pe de-o parte, relevanţa practică a acestora pe de altă parte, vor asigura dezvoltarea
  armonioasă a universităţii şi a relaţiilor acesteia cu toţi partenerii săi din mediul economic şi
  sociocultural, local naţional şi internaţional.
  2. Valoarea creată pentru comunitate şi societate împreună cu studenţii şi diverşi
  parteneri
  Diversificarea axelor prioritare de cercetare, a portofoliului de programe de cercetare
  şi de studii, diversificarea grupurilor de studenţi prin promovarea dublelor specializări şi a
  programelor postuniversitare de formare continuă (învăţarea pe tot parcursul vieţii), precum şi
  dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu o diversitate de parteneri asigură cadrul de intensificare
  a colaborării cadrelor didactice cu studenţii şi cu practicienii în desfăşurarea unor activităţi de
  cercetare, inovare, educaţie şi transfer de know-how pentru crearea unei valori adăugate
  ridicate.
  3. Inovarea şi comportamentul antreprenorial
  Inovativitatea, proactivitatea şi asumarea riscurilor unor iniţiative de natură
  antreprenorială vor fi încurajate, stimulate şi recompensate. Aceste iniţiative se aşteaptă să se
  concretizeze în proiecte de inovare şi de transformare a proceselor de cercetare, educaţie,
  inovare şi de transfer de know-how.
  4. Excelenţa şi cultura calităţii în toate activităţile desfăşurate
  îndeplinirea obiectivelor strategice majore propuse este posibilă prin promovarea
  excelenţei în toate activităţile desfăşurate de către membrii comunităţii universitare într-un
  mediu academic în care cultura calităţii se recunoaşte în abordările, comportamentele şi
  relaţiile personalului didactic şi de cercetare, ale personalului administrativ şi ale studenţilor.
  5. Egalitatea de şanse în dezvoltarea profesională şi personală a tuturor membrilor
  comunităţii universitare
  Facilitarea progresului personal şi a dezvoltării profesionale sustenabile a fiecărui
  membru al comunităţii academice este strâns legată de cercetare, inovare, formare continuă şi
  adaptare, toţi membrii universităţii interesaţi vor fi sprijiniţi în dezvoltarea unor competenţe
  transversale precum managementul proiectelor, lucrul în echipă, comunicarea în limbi străine,
  creativitate şi inovare.
  Facilitarea „angajabilităţii" studenţilor va fi realizată prin diversificarea experienţelor
  de învăţare ce vor fi create şi le vor fi oferite studenţilor, formarea competenţelor şi
  comportamentelor de natură antreprenorială, dezvoltarea capacităţii dc adaptare şi egalitatea
  şanselor. Integrarea profesională şi socială a absolvenţilor va fi mai probabilă prin proiectarea
  şi desfăşurarea procesului de educaţie dintr-o perspectivă cvadruplă: a formatorului, a
  angajatorului, a studentului şi a societăţii.
  6. Serviciul în beneficiul tuturor membrilor comunităţii universitare
  Procesele de natură administrativă desfăşurate în universitate vor fi reconfigurate
  astfel încât compartimentele administrative să asigure o calitate sporită serviciilor de suport
  necesare desfăşurării activităţilor de cercetare, educaţie şi transfer de know-how. 
  7. Eficienţa managerială şi administrativă
  Transformarea proceselor de natură managerială, informaţională şi administrativă va
  asigura punerea în valoare a resurselor umane, materiale, informatice şi financiare, precum şi
  utilizarea eficientă a acestora. Un proces de evaluare anuală a rezultatelor obţinute de echipa
  managerială va permite luarea deciziilor privind continuarea sau modificarea strategiilor şi
  programelor de implementare a acestora. Raportul anual cuprinzând aceste rezultate va fi
  făcut public, fiind adus la cunoştinţa tuturor membrilor comunităţii universitare.
  IV. Dimensiunile strategiei de dezvoltare instituţională a UVT
  şi direcţiile de acţiune propuse în perioada 2012-2016
  Dezvoltarea instituţională integrată a universităţii va fi continuată, într-o abordare
  sistemică, pe cinci dimensiuni majore: a) cercetare avansată; b) educaţie; c) inovare,
  dezvoltare şi transfer de know-how; d) internaţionalizare; e) integrare în mediul academic,
  economic şi socio-cultural.
  1. Dimensiunea „Cercetare Avansată"
  Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) şi-a propus, prin misiunea asumată, să
  întrunească toate condiţiile pentru a fi inclusă în categoria C a universităţilor de cercetare
  avansată şi educaţie, de mare vizibilitate naţională şi internaţională, precum şi în categoria
  universităţilor din Topul 500 Shanghai (World Class University). Realizarea cercetării
  ştiinţifice avansate, competitive şi de nivel internaţional este posibilă prin dezvoltarea unor
  puternice şcoli de cercetare ştiinţifică care sunt focalizate asupra unor direcţii de cercetare
  majore, interdisciplinare, şcoli care, pe baza competenţelor, a resurselor şi infrastructurii
  moderne disponibile să poată participa la competiţii naţionale şi internaţionale în vederea
  obţinerii finanţării unor proiecte de cercetare de anvergură.
  Pentru îndeplinirea acestui obiectiv este necesar ca, pe baza unei noi percepţii,
  cercetarea ştiinţifică să fie considerată, acceptată şi manifestată ca o componentă
  fundamentală a activităţii şi normei universitare, resursele financiare fiind orientate prioritar
  spre susţinerea şi stimularea acesteia şi a rezultatelor sale.
  Direcţii de acţiune
  • Conturarea clară a unui număr de direcţii de cercetare prioritare ale fiecărei facultăţi în
  concordanţă cu resursele existente, asigurându-se astfel o poziţionare unică a fiecărei
  facultăţii şi a UVT în mediul academic naţional şi european;
  • Organizarea, la nivelul UVT, a unui Consiliu Consultativ al Cercetării, structură
  deschisă din care să facă parte toţi directorii/coordonatorii de proiecte de cercetare
  care să asigure cadrul pentru transferul de know-how şi bune practici între diversele
  echipe, colective, centre şi institute de cercetare din UVT, crearea oportunităţilor de
  colaborare dintre acestea în vederea dezvoltării unor proiecte interdisciplinare pentru
  accesarea fondurilor de finanţare a cercetării;
  • Organizarea, la nivelul UVT, a unui Consiliu al Consultativ al Editorilor de Reviste
  ale UVT, structură care să faciliteze schimbul de experienţă în procesul de editare,
  publicare, difuzare, evaluare a manuscriselor, promovarea reciprocă a publicaţiilor,
  includerea revistelor în baze de date bibliografice internaţionale (PROQUEST,
  EBSCO etc.) şi indexarea ISI Thompson;
  • Implementarea unui sistem de management al competenţelor, capacităţilor şi
  resurselor care pot fi utilizate în activităţile de cercetare fundamentală şi aplicată; 
  • Consolidarea capacităţii de cercetare prin crearea unei mase critice de expertiză în
  anumite domenii şi teme prioritare;
  • Asigurarea cadrului logistic, instituţional şi, mai ales, financiar, pentru stimularea
  publicării de articole ştiinţifice în reviste ISI ca principala modalitate de creştere a
  vizibilităţii internaţionale a cercetării ştiinţifice realizate în UVT;
  • Asigurarea unor fonduri pentru premierea lucrărilor ISI publicate în reviste cu scor
  relativ de influenţă ridicat şi cu multe citări;
  • Sprijinirea tuturor cadrelor didactice în cercetare şi în diseminarea rezultatelor acesteia
  în vederea creşterii numărului de articole publicate în reviste ISI cu factor de impact şi
  scor relativ de influenţă în vederea îndeplinirii condiţiilor pentru a asigura includerea
  UVT în categoria Top 500 World Class University;
  • Susţinerea a cel puţin 2 reviste ale UVT pentru a deveni reviste ISI;
  • Constituirea fondului de premiere a rezultatelor cercetării care să permită premierea
  articolelor ISI, susţinerea unor proiecte de cercetare considerate importante
  (strategice) pentru UVT care nu au alte surse de finanţare, susţinerea proiectelor în
  derulare până în etapa de rambursare, susţinerea activităţilor logistice (DCSMP şi alte
  structuri auxiliare activităţilor de cercetare), susţinerea unor deplasări la conferinţe şi
  congrese internaţionale considerate ca fiind importante în strategia UVT;
  • Angajarea de cercetători pe perioadă determinată în funcţie de cerinţele dezvoltării
  punctuale a temelor şi proiectelor de cercetare, inovare şi transfer de know-how;
  • Creşterea numărului de echipe, colective, centre şi institute de cercetare în cât mai
  multe domenii inter/multidisciplinare şi specializări., urmând ca în fiecare departament
  să existe cel puţin un centru de cercetare-dezvoltare acreditat cel puţin la nivelul
  Senatului UVT;
  • Crearea de entităţi (fundaţie, start-up, spin-off etc.) care să asigure, prin activităţile şi
  proiectele desfăşurate, o creştere a independenţei financiare a activităţilor de cercetare
  din UVT faţă de fondurile alocate de la buget;
  • Crearea cadrului legal, logistic şi instituţional pentru realizarea de parteneriate public-
  privat în care să se valorifice rezultatele activităţilor de cercetare;
  • Orientarea eforturilor de cercetare şi spre cercetarea aplicată finanţată de
  întreprinderile locale şi din zona de vest a ţării, cu extindere ulterioară spre nivelul
  naţional şi euroregional;
  • Crearea cadrului logistic şi instituţional pentru transformarea treptată a activităţilor de
  creaţie artistică în activităţi generatoare de venituri;
  • Obţinerea acreditării europene pentru activităţile de cercetare în domeniile cu
  performanţe ridicate;
  • Crearea condiţiilor necesare pentru acreditarea europeană a întregii universităţi în
  domeniul activităţilor de cercetare-dezvoltare;
  • Integrarea UVT în clustere regionale de cercetare-inovare-producţie;
  • Constituirea unor poli de excelenţă în cercetarea în domenii prioritare interdisciplinare
  prin încheierea unor parteneriate cu celelalte universităţi din Timişoara;
  • Integrarea în reţele internaţionale de cercetare prin încheierea unor parteneriate cu
  institute/centre/laboratoare de cercetare din universităţi europene;
  • Promovarea interdisciplinarităţii, multidisciplinarităţii şi transdisciplinarităţii în
  activitatea de cercetare ştiinţifică astfel încât această activitate să fie accesibilă mai
  multor specialişti pentru abordarea unor proiecte deosebit de complexe; 
  • Constituirea unui portofoliu de teme de cercetare interdisciplinară: dezvoltare
  sustenabilă; impactul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor asupra societăţii;
  protecţia mediului; provocările schimbărilor climatice; drepturile omului şi
  consumatorului; securitate alimentară; studii de gen; guvernare democratică stabilă;
  incluziune socială etc.;
  • Constituirea unui portofoliu de teme de cercetare aplicată pe baza identificării
  problemelor şi nevoilor operatorilor din mediul socio-economic;
  • Susţinerea cercetării în vederea elaborării de lucrări de disertaţie şi teze de doctorat în
  cotutelă, atât cu specialişti din ţară, cât şi cu specialişti din străinătate;
  • Dezvoltarea cercetării în şcolile doctorale prin creşterea numărului de conducători de
  doctorat şi de doctoranzi;
  • Monitorizarea stadiului şi evoluţiei cercetării ştiinţifice prin rapoarte anuale, publicate
  pe pagina web, cu scopul identificării şi promovării cercetătorilor cu performanţe
  deosebite, a direcţiilor prioritare de cercetare, precum şi al diseminării practicilor de
  excelenţă;
  • Sprijinirea, din punct de vedere organizatoric şi logistic, a activităţilor de editare a
  revistelor ştiinţifice ale fiecărei facultăţi cu scopul creşterii calităţii articolelor
  publicate, creşterii numărului de articole publicate de studenţii masteranzi şi
  doctoranzi, creşterii vizibilităţii UVT în ţară şi străinătate;
  • Crearea unei baze de date cu publicaţiile UVT şi a unei biblioteci virtuale care să
  conţină aceste publicaţii în formă integrală, precum şi rezultatele cercetărilor;
  • Se vor sprijini activităţile menite să creeze echipe de cercetare şi centre de cercetare
  ştiinţifică la nivelul fiecărui domeniu de specializare acreditat şi integrarea acestora în
  institute de cercetări avansate;
  • Sprijin financiar pentru organizarea anuală a unor conferinţe ştiinţifice internaţionale
  de către fiecare facultate;
  • Sprijinirea organizării unor sesiuni de comunicări ştiinţifice pentru aatât pentru
  studenţii doctoranzi, cât şi pentru cei ai programelor de maşter şi licenţă;
  • Descoperirea studenţilor talentaţi şi integrarea acestora în activităţile şi proiectele
  colectivelor şi centrelor de cercetare, asigurându-se astfel realizarea unor lucrări de
  licenţă, disertaţii de maşter şi teze de doctorat originale şi de nivel ridicat;
  • Stimularea excelenţei în activitatea de cercetare ştiinţifică a cadrelor didactice,
  cercetătorilor şi studenţilor prin acordarea premiilor anuale de cercetare ale UVT;
  • încurajarea şi susţinerea financiară a participării studenţilor la manifestări ştiinţifice,
  concursuri profesionale de prestigiu organizate în ţară şi străinătate;
  • Obţinerea de finanţări prin programe naţionale şi internaţionale de cercetare care să
  consolideze infrastructura de cercetare a UVT;
  • Consolidarea Departamentului de Cercetare Ştiinţifică şi Managementul Proiectelor
  (DCSMP) în vederea asigurării suportului informaţional, logistic şi administrativ
  pentru elaborarea şi implementarea proiectelor de cercetare, precum şi în promovarea
  competenţelor şi rezultatelor cercetării ştiinţifice din UVT pentru consolidarea
  vizibilităţii şi reputaţiei acesteia;
  • Consolidarea şi dezvoltarea capacităţilor manageriale în domeniul cercetării ştiinţifice
  universitare;
  • Deinirea unor criterii de echivalare, în concordanţă cu standardele naţionale, a
  rezultatelor activităţilor de creaţie cu cele ale activităţilor de cercetare în vederea 
  evaluării pentru acordarea gradelor didactice şi a gradaţiilor de merit, precum şi pentru
  evaluarea departamentelor de profil;
  • Organizarea unei expoziţii permanente cu realizările cercetării ştiinţifice şi creaţiei
  culturale şi artistice a cadrelor didactice, cercetătorilor şi studenţilor UVT;
  • Susţinerea financiară a editării unor albume de artă, monografii şi discuri cu
  interpretări şi ale cadrelor didactice şi studenţilor UVT;
  • Dezvoltarea activităţii Editurii UVT şi integrarea, prin cărţile şi revistele publicate, în
  spaţiul european şi internaţional al editurilor.
  2. Dimensiunea „Educaţie"
  Procesul de educaţie va fi orientat spre o transformare a portofoliului de programe de
  studiu, a planurilor de învăţământ, a strategiei didactice şi de evaluare/examinare, astfel încât
  să se asigure personalizarea învăţării şi a parcursului profesional al studentului, centrarea
  asupra nevoilor individuale ale fiecărui student, dezvoltarea competenţelor transversale,
  mobilitatea internaţională a studentului, creşterea şanselor de angajare pe piaţa muncii şi
  integrarea socială.
  Pentru promovarea educaţiei bazate pe cercetare, este necesar ca strategia de educaţie
  să fie strâns corelată cu cea a cercetării ştiinţifice, în activităţile de cercetare participând, în
  parteneriat, cadrele didactice, cercetătorii şi studenţii.
  Direcţii de acţiune:
  • Crearea unui mediu educaţional multidisciplinar prin introducerea în portofoliul de
  programe de studii a unor programe cu dublă specializare;
  • Creşterea atractivităţii programelor de studii pentru studenţii români prin asigurarea
  relevanţei conţinutului acestora pentru formarea competenţelor solicitate pe piaţa
  muncii;
  • Creşterea atractivităţii programelor de studii pentru studenţii străini prin dezvoltarea
  unor cursuri şi programe de studiu desfăşurate în limbi de circulaţie internaţională;
  • Continuarea tendinţei de creştere a ponderii programelor de studii cu valoare adăugată
  ridicată (maşter şi doctorat) în numărul total al studenţilor şi în totalul veniturilor
  generate;
  • Reproiectarea procesului de educaţie astfel încât să se bazeze pe cercetare şi pe
  învăţarea prin descoperire;
  • Dezvoltarea programelor de maşter de cercetare şi de maşter didactic;
  • Creşterea ponderii activităţilor experimentale şi a muncii individuale de cercetare în
  cadrul programelor de maşter şi de licenţă, funcţie de specific;
  • Diversificarea şi diferenţierea misiunilor programelor de studii de licenţă şi de maşter
  asigurând pregătirea relevantă a absolvenţilor pentru integrarea pe piaţa muncii,
  respectiv urmarea unei cariere în cercetare;
  • Personalizarea parcursului educaţional prin introducerea în planurile de învăţământ a
  unor pachete de discipline opţionale din alte domenii;
  • Extinderea utilizării tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor în procesul de educaţie
  prin achiziţia pachetelor software necesare;
  • Orientarea procesului de educaţie spre dezvoltarea competenţelor şi atingerea unor
  rezultate ale învăţării;
  • Flexibilizarea şi diversificarea formelor de verificare pe parcursul semestrului;
  • îmbunătăţirea managementului programelor de studii prin instituirea funcţiei de
  director academic al fiecărui program/domeniu de studii; 
  • Reproiectarea planurilor de învăţământ pe module: module de bază, module de
  aprofundare, module avansate, module de extensie multidisciplinară şi module de
  practică;
  • Introducerea în planurile de învăţământ a unor cursuri de dezvoltare a competenţelor
  transversale: introducere în metodologia cercetării ştiinţifice, scrisul şi prezentarea
  academică, analiza şi rezolvarea problemelor, comunicarea interpersonală,
  managementul carierei;
  • Crearea experienţelor de învăţare în care studenţii să poată manifesta, utiliza şi
  dezvolta aceste competenţe;
  • Crearea perspectivelor de exploatare şi de valorizare a competenţelor transversale în
  viaţa profesională;
  • Dezvoltarea unor forme de recunoaştere şi formală a competenţelor transversale prin
  atestate, menţiuni în suplimentul la diplomă pentru a putea facilita integrarea
  profesională a absolvenţilor;
  • Extinderea ponderii în planurile de învăţământ a pregătirii în domeniul limbilor de
  largă circulaţie internaţională;
  • îmbunătăţirea sistemului de organizare şi a conţinutului stagiilor de practică astfel
  încât să se asigure relevanţa acesteia în dezvoltarea competenţelor studenţilor;
  • îmbunătăţirea modului de desfăşurare a practicii de specialitate astfel încât să fie
  dobândite competenţele şi abilităţile specifice profesiei pentru care se pregătesc
  studenţii;
  • îmbunătăţirea conţinutului şi optimizarea raportului dintre partea teoretică şi cea
  aplicativă (eseuri, aplicaţii, lucrări de laborator, proiecte etc.) în ansamblul procesului
  didactic pentru a facilita formarea deprinderilor practice şi a competenţelor
  transversale ale studentului;
  • Implementarea unui sistem electronic de înscriere preliminară la admitere pe o bază
  continuă, pe parcursul întregului an universitar;
  • Dezvoltarea unui Birou de Admitere la nivelul UVT care să monitorizeze procesul de
  înscriere, să consilieze candidaţii, să prezinte şi să promoveze toate programele de
  studii;
  • Dezvoltarea activităţilor extracurriculare ale studenţilor cu accent pe acţiunile de
  voluntariat în beneficiul universităţii şi al comunităţii.
  3. Dimensiunea „Inovare, Dezvoltare şi Transfer de know-how"
  Valorificarea superioară a competenţelor şi rezultatelor activităţilor de cercetare
  fundamentală şi aplicată ale cadrelor didactice şi cercetătorilor din UVT se poate realiza prin
  dezvoltarea activităţilor de inovare, dezvoltare a unor soluţii pentru problemele complexe ale
  firmelor, comunităţii şi societăţii, precum şi prin transferul de know-how prin intermediul
  unor activităţi specifice de consultanţă, asistenţă tehnică, training şi altele din această
  categorie. Pentru a genera venituri, este necesar însă ca aceste activităţi să beneficieze de un
  suport managerial, de marketing şi administrativ, fiind necesară dezvoltarea unor unităţi
  organizatorice în acest sens.
  Direcţii de acţiune
  • Consolidarea Departamentului de Cercetare Ştiinţifică şi Managementul Proiectelor
  pentru a asigura calitatea serviciilor de suport pentru cercetare: informaţii privind
  oportunităţile de finanţare; consiliere şi suport în elaborarea proiectelor; asistenţă în
  implementarea proiectelor; sistem informatic integrat pentru colectarea pe o bază 
  continuă a datelor privind rezultatele activităţilor de cercetare ştiinţifică, inovare,
  dezvoltare şi transfer de know-how şi generarea rapoartelor de cercetare;
  • Dezvoltarea unor noi institute de studii avansate în domenii interdisciplinare care să
  integreze centre de cercetare, programe de maşter şi şcoli doctorale;
  • Constituirea Fundaţiei UVT pentru atragerea şi gestionarea de fonduri pentru
  cercetare, educaţie şi activităţi culturale din surse private;
  • Constituirea unor societăţi private start-up care să asigure promovarea şi
  comercializarea produselor intelectuale ale activităţilor de cercetare, inovare şi creaţie;
  • Crearea unui start-up care să identifice nevoile de cercetare, consultanţă şi expertiză
  ale firmelor şi altor tipuri de organizaţii, să promoveze şi să comercializeze produsele
  activităţilor de cercetare şi de creaţie ale UVT;
  • Implicarea UVT în proiectele de dezvoltare metropolitană integrată a Timişoarei ca
  pol de creştere economico-socială şi susţinerea candidaturii acesteia pentru titlul de
  Capitală Culturală Europeană;
  • Promovarea dezvoltării unor servicii pentru comunitate şi societate prin dezvoltarea de
  laboratoare acreditate să desfăşoare activităţi de monitorizare şi certificare a calităţii,
  de expertizare şi de prestare de servicii la cerere;
  • înfiinţarea unor societăţi comerciale de tip "start-up" şi "spin-off' cu sprijinul cadrelor
  didactice, studenţilor şi practicienilor în vederea producerii de diverse produse
  informatice, fizice, chimice, biologice, culturale, publicitare, de artă şi de servicii de
  consultanţă, training etc.
  4. Dimensiunea „Internaţionalizare"
  Internaţionalizarea UVT va continua prin adoptarea standardelor europene şi
  internaţionale în domeniul cercetării şi al educaţiei la nivel licenţă, maşter şi doctorat,
  internaţionalizarea centrelor de cercetare şi a programelor de studii, dezvoltarea unor
  programe internaţionale de cercetare şi de educaţie în colaborare cu cadre didactice de
  prestigiu din universităţi europene care să asigure şi consultanţa şi transferul de practici de
  excelenţă.
  Direcţii de acţiune:
  • Dezvoltarea unor noi programe internaţionale de studii desfăşurate în limbi străine de
  largă circulaţie internaţională în vederea creşterii atractivităţii acestora pentru studenţii
  străini din spaţiul Uniunii Europene şi din alte spaţii geografice (Asia, Orientul
  Mijlociu, Africa etc.);
  • Internaţionalizarea conţinutului programelor de studii şi a echipei de profesori în
  vederea creşterii atractivităţii pentru studenţii străini din punctul de vedere al şanselor
  de angajare a acestora la nivel global;
  • încheierea unor noi parteneriate în vederea dezvoltării programelor de studii cu
  diplomă dublă la nivel de licenţă şi maşter;
  • Crearea oportunităţii unei experienţe internaţionale a studenţilor în cadrul programelor
  de studii;
  • Susţinerea şi facilitarea integrării în consorţii care oferă programe de maşter Erasmus
  Mundus;
  • Intensificarea mobilităţii internaţionale de scurtă şi de lungă durată a studenţilor şi
  cadrelor didactice;
  • încheierea unor noi acorduri de desfăşurare a doctoratului în cotutelă; 
  • înfiinţarea unei şcoli internaţionale de doctorat care să dezvolte programe
  internaţionale de studii de doctorat în domenii interdisciplinare;
  • Atragerea unui număr mai mare de cercetători postdoctorat din străinătate;
  • înscrierea facultăţilor în asociaţiile europene şi internaţionale ale facultăţilor din
  domeniile în care acestea îşi desfăşoară activitatea;
  • Obţinerea unor acreditări internaţionale în diverse domenii de studii;
  • Suplimentarea finanţării mobilităţii internaţionale şi naţionale a studenţilor şi cadrelor
  didactice din fonduri constituite din venituri proprii;
  • Pregătirea suplimentară pentru dobândirea competenţelor de comunicare într-o limbă
  străină a studenţilor care doresc să participe la stagii de mobilitate în străinătate
  finanţate prin diverse programe de burse.
  5. Dimensiunea „Integrare în mediul academic, economic şi socio-cultural"
  Dezvoltarea instituţională a UVT necesită integrarea UVT în mediul academic,
  economic şi socio-cultural regional, naţional şi european prin dezvoltarea unor parteneriate
  active cu diverse organizaţii.
  Direcţii de acţiune
  • Integrarea universităţii în reţele de naţionale şi internaţionale de excelenţă în cercetare
  şi educaţie;
  • Integrarea universităţii în clustere de competitivitate şi inovare regionale;
  • Asumarea rolului de cea mai mare universitate din regiunea DKMT şi extinderea
  corespunzătoare a impactului socio-economic în euroregiune;
  • Continuarea şi extinderea colaborării şi comunicării cu celelalte universităţi din
  consorţiul Universitaria (Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi) şi cu universităţi partenere din
  UE şi din alte spaţii geografice;
  • încurajarea, promovarea şi facilitarea colaborărilor naţionale şi internaţionale în
  vederea susţinerii active de către UVT a comunităţilor ştiinţifice pentru fiecare
  domeniu în parte;
  • Dezvoltarea unor parteneriate în cercetare în cadrul unor consorţii cu alte universităţi
  şi agenţi economici reprezentativi;
  • Crearea fundaţiei Alumni a UVT, a unui portal al acesteia care să asigure informaţii
  privind activităţile acesteia şi a unei reţele de socializare a absolvenţilor care să
  faciliteze comunicarea acestora privind oportunităţile de colaborare;
  • Extinderea colaborării cu universităţile din Consorţiul "Universitaria" în domeniul
  cercetării, al educaţiei şi al inovării;
  • Implementarea unui sistem informatic colaborativ de comunicare care să permită
  integrarea dinamică într-o reţea a membrilor echipelor, grupurilor, centre şi institutelor
  de cercetare care să faciliteze formarea ad-hoc a unor grupuri de lucru autonome din
  specialişti din diferite domenii care identifică oportunitatea de colaborare şi decid să
  se dedice unui anumit proiect inovativ de interes;
  • Extinderea colaborării cu instituţii culturale şi ale administraţiei publice prin
  dezvoltarea unor programe comune de promovare şi valorificare a competenţelor
  existente în UVT în organizarea unor evenimente culturale şi în găsirea unor soluţii la
  problemele comunităţii şi ale regiunii;
  • Dezvoltarea unor proiecte de cercetare, consultanţă, training şi asistenţă în parteneriat
  cu comisiile de specialitate ale Consiliului Judeţean Timiş, Primăriei Timişoara, cât şi
  cu alte instituţii publice; 
  • Stimularea constituirii unor consilii consultative la nivelul fiecărei facultăţi, consilii
  formate din reprezentanţi ai mediului economic şi socio-cultural, în scopul sprijinirii
  activităţilor de cercetare şi educaţie;
  • încheierea unor contracte cu firme şi diverse organizaţii interesate să desfăşoare
  anumite activităţi în laboratoarele didactice şi de cercetare ale diverselor facultăţi din
  cadrul UVT;
  • Extinderea acordurilor de colaborare cu alte universităţi, institute de cercetare şi alte
  tipuri de instituţii, din ţară şi din străinătate;
  • Crearea unor laboratoare de cercetare inter- şi multidisciplinară în colaborare cu
  specialiştii mai multor facultăţi din universităţile timişorene. Un rol important în acest
  domeniu se acordă ICAM ca promotor al cercetării mulţi-, inter- şi tras-disciplinare în
  UVT;
  • Extinderea colaborării cu organizaţiile sindicale şi organizaţiile studenţilor prin
  implicarea acestora în procesele de analiză şi de fundamentare a deciziilor strategice şi
  operaţionale.
  V.Axele strategice de susţinere şi de asigurare a suportului necesar
  strategiei de dezvoltare instituţională a UVT
  Dezvoltarea UVT pe toate dimensiunile strategice prezentate este facilitată de
  creşterea capacităţii instituţionale de adaptare la dinamica mediului prin dezvoltarea
  sistemului de management strategic şi operativ al universităţii la un nivel profesional care să
  poată asigura întreg suportul necesar. Susţinerea şi asigurarea suportului necesar se va realiza
  pe următoarele axe strategice: 1) resursele umane şi climatul de muncă; 2) infrastructura şi
  investiţiile în dezvoltarea acesteia; 3) managementul financiar; 4) structura de organizare
  academică şi administrativă care asigură servicii de suport; 5) asigurarea calităţii; 6)
  comunicarea internă şi externă.
  1. Resursele umane şi climatul de muncă
  Calitatea activităţilor de cercetare, de educaţie şi transfer de know-how depinde de
  calitatea celor ce proiectează şi desfăşoară activităţile de cercetare. Managementul resurselor
  umane şi calitatea climatului de muncă reprezintă doi factori importanţi în implementarea cu
  succes a strategiei dezvoltării instituţionale a UVT pe toate dimensiunile sale.
  Direcţii de acţiune
  • Analiza periodică a necesarului de cadre didactice pentru fiecare specializare pentru
  intervale de timp scurt, mediu şi lung şi se vor elabora strategiile privind gestionarea
  resurselor umane în concordanţă cu celelalte obiective ale UVT;
  • Susţinerea cadrelor didactice în vederea îndeplinirii criteriilor de evaluare în vederea
  acordării gradelor didactice şi obţinerii certificatului de abilitare, precum şi a criteriilor
  de reevaluare periodică;
  • Dezvoltarea competenţelor de cercetare, didactice şi manageriale ale personalului
  didactic şi de cercetare prin organizarea şi susţinerea financiară a participării la diverse
  programe de formare continuă (cursuri şi training), programe susţinute prioritar de
  specialiştii existenţi în UVT în domeniile de interes;
  • Dezvoltarea experienţei internaţionale a personalului didactic şi de cercetare prin
  stimularea participării la stagii de predare şi de cercetare în universităţile partenere din
  străinătate; 
  • Valorificarea competenţelor şi experienţei internaţionale a tuturor membrilor
  comunităţii universitare în vederea inovării organizaţionale şi continuării adoptării
  standardelor europene în toate activităţile desfăşurate;
  • Flexibilizarea structurii anuale a normei universitare prin creşterea ponderii
  componentei de cercetare în vederea finalizării unor cercetări importante care conduc
  la publicarea unor cărţi în edituri internaţionale de prestigiu sau a unor articole
  publicabile în reviste internaţionale ISI cu scor relativ de influenţă ridicat, asigurându-
  se astfel condiţiile de îndeplinire a standardelor de acordare a gradelor didactice şi de
  obţinere a abilitării;
  • Crearea unor posturi de cercetare în statele de funcţii ale departamentelor care să
  permită salarizarea activităţilor de cercetare care conduc la rezultate semnificative;
  • încadrarea personalului de cercetare necesar desfăşurării activităţilor specifice
  centrelor de cercetare din cadrul Institutului de Cercetări Avansate de Mediu, personal
  calificat pentru utilizarea aparaturii performante de cercetare ce va fi achiziţionată;
  • Diminuarea semnificativă a activităţilor de natură administrativă a cadrelor didactice
  prin implementarea unui sistem informatic de colectare, procesare şi raportare a
  datelor;
  • Stimularea manifestării creativităţii cadrelor didactice în procesele de inovare şi
  transformare universităţii prin implementarea unui sistem eficace de comunicare,
  exprimare, analiză, susţinere şi implementare a iniţiativelor de natură antreprenorială;
  • Crearea unui climat de muncă atractiv, participativ, colaborativ şi stimulativ,
  asigurându-se egalitatea de şanse a tuturor;
  • Asigurarea unor servicii de natură socială (creşă, grădiniţă, bază sportivă, asistenţă
  medicală etc.) integrate în pachete de servicii pentru angajaţi;
  • Crearea unui pachet de beneficii materiale, profesionale şi sociale pentru atragerea şi
  menţinerea cadrelor didactice şi de cercetare de valoare;
  • Acordarea gradaţiilor de merit pe baza indicatorilor de calitate în cercetare, inovare şi
  educaţie;
  • Introducerea sistemului de salarizare diferenţiată în funcţie de performanţele obţinute
  pe baza unei proceduri de evaluare a activităţilor de cercetare şi didactice;
  • Promovarea şi susţinerea participării cadrelor didactice ale UVT în structurile
  consultative ale Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (CNCS,
  CNADTCU, ARACIS şi altele);
  • Stimularea implicării în activităţile didactice şi de cercetare a cadrelor didactice
  pensionate.
  2. Infrastructura şi investiţiile în dezvoltarea acesteia
  Asigurarea, extinderea şi dotarea modernă a spaţiilor dedicate activităţilor de
  cercetare, educaţie, inovare şi transfer de know-how, precum şi infrastructura IT&C, a
  laboratoarelor şi bazelor experimentale creează condiţiile necesare punerii în valoare a
  competenţelor de cercetare ale UVT şi obţinerea unor performanţe de nivel internaţional.
  Direcţii de acţiune
  • Dezvoltarea bazei materiale dedicate cercetării ştiinţifice prin atragerea de fonduri din
  diverse surse de finanţare;
  • Asigurarea condiţiilor pentru continuarea şi finalizarea în 2013 a investiţiei în
  Institutul de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM); 
  • începerea investiţiei în extinderea sediului Facultăţii de Arte şi în construcţia noului
  sediu al Facultăţii de Economie şi de Administrare a Afacerilor odată cu deschiderea
  finanţării proiectului depus;
  A
  • începerea investiţiei în construcţia căminului din Complexul studenţesc;
  • începerea lucrărilor de amenajare a noului sediu al Facultăţii de Muzică din campusul
  Oituz;
  • începerea investiţiei în extinderea sediului Facultăţii de Arte în vederea creării unor
  noi spaţii de atelier, spaţii de cercetare şi creaţie pentru cadrele didactice, precum şi
  spaţii de depozit al operelor de artă;
  • începerea investiţiei în construcţia noului sediu al Facultăţii de Economie şi de
  Administrare a Afacerilor;
  • Continuarea şi finalizarea investiţiei în sala de sport situată în campusul Oituz;
  • Continuarea investiţiilor în reamenajarea clădirii şi dezvoltarea Centrului de practică
  de la Poiana Mărului;
  • Elaborarea unui proiect de dezvoltare a unui Institut de Cercetare în Biodiversitate şi
  Amenajarea Teritoriului la Anina;
  • Utilizarea la maximum a spaţiilor de învăţământ prin distribuirea judicioasă a acestora
  pe facultăţi şi program de studii;
  • Identificarea posibilităţilor de amenjare a unor noi birouri destinate cadrelor didactice;
  • Asigurarea unor condiţii confortabile de lucru în cabinete, laboratoare, săli de seminar
  şi de curs, prin recondiţionarea, înnoirea şi modernizarea acestora, egalizându-se
  condiţiile de muncă în toate facultăţile din cadrul UVT.
  3. Managementul financiar
  Excelenţa în activităţile de cercetare, inovare şi de educaţie depinde de resursele
  financiare şi materiale disponibile. în consecinţă, eforturile vor fi orientate în direcţia
  diversificării veniturilor şi a surselor de finanţare, astfel încât să se diminueze dependenţa de
  finanţarea de la buget.
  Direcţii de acţiune
  • Creşterea ponderii veniturilor proprii în total venituri la nivelul universităţii în vederea
  creşterii capacităţii de autofinanţare a dezvoltării;
  • Diversificarea veniturilor obţinute din noi programe de studii cu specializare dublă,
  noi cursuri postuniversitare de formare continuă;
  • Diversificarea surselor de finanţare a cercetării prin accesarea fondurilor europene;
  • Creşterea veniturilor generate prin contracte de cercetare aplicată, asistenţă tehnică şi
  de specialitate, consultanţă şi training încheiate cu firme locale şi companii
  multinaţionale;
  • Finanţarea din fondul de cercetare al UVT, pe bază de competiţie, a domeniilor şi
  direcţiilor de cercetare de importanţă strategică pentru dezvoltarea pe termen scurt,
  mediu şi lung a universităţii;
  • Creşterea veniturilor din învăţământul la distanţă, formarea continuă, publicaţii;
  • Continuarea dezvoltării proiectelor pentru atragerea fondurilor necesare modernizării
  dotării laboratoarelor cu aparatură, tehnologii de vârf şi echipamente IT&C şi
  coflnanţarea acestora din veniturile proprii;
  • Continuarea dezvoltării proiectelor pentru finanţarea internaţionalizării din programele
  Tempus, Erasmus, CEEPUS, Grungtvig etc.;
  • Continuarea atragerii de sponsorizări şi donaţii; 
  • Atragerea firmelor private în susţinerea financiară a studenţilor sub forma acordării de
  burse private şi realizarea practicii de specialitate în astfel de firme;
  • Descentralizarea financiară până la nivelul departamentelor, stabilindu-se bugete de
  venituri şi de cheltuieli la nivelul acestora;
  • Implementarea unui sistem de evidenţiere analitică a cheltuielilor generate de
  desfăşurarea tuturor activităţilor;
  • Stabilirea destinaţiilor şi a modului de utilizare a fondurilor provenite din cheltuielile
  de regie prevăzute în bugetele granturilor şi contractelor.
  4. Structura de organizare academică şi administrativă
  Structura actuală pe facultăţi va fi menţinută, analizându-se oportunitatea
  redimensionării unor departamente actuale şi creării unor noi departamente în domenii de
  importanţă strategică pentru dezvoltarea instituţională a UVT. Focalizarea eforturilor cadrelor
  didactice şi de cercetare asupra activităţilor generatoare de valoare adăugată ridicată necesită
  asigurarea unor servicii de suport administrativ, financiar şi IT&C la un nivel excepţional de
  calitate, rapiditate şi eficienţă.
  Direcţii de acţiune
  • Constituirea unor noi posturi de secretar de departament şi acoperirea cu personal a
  acestora în vederea diminuării la minim a activităţilor de natură administrativă
  desfăşurate de personalul didactic şi de cercetare;
  • Asigurarea cu personal specializat în mentenanţa tuturor reţelelor informatice locale
  ale departamentelor şi facultăţilor, precum şi a aplicaţiilor software specifice;
  • Extinderea implementării unor noi module ale platformei SAP pentru a facilita
  raportările interne şi descentralizarea bugetară până la nivelul departamentelor;
  • Dezvoltarea, cu sprijinul departamentelor de profil, a unui Centru de Consiliere în
  Utilizarea Tehnologiei Informaţiei în Educaţie, centru care să asigure suportul
  pedagogic şi metodic necesar cadrelor didactice în acest sens;
  • Dezvoltarea unui Centru de Management al Stagiilor de Practică însărcinat cu
  constituirea unui portofoliu de locuri de practică pentru studenţi, încheierea
  acordurilor specifice cu diverse tipuri de organizaţii, organizarea şi monitorizarea
  stagiilor de practică;
  • Dezvoltarea activităţii Centrului de Consiliere Psihologică şi Orientare în Carieră prin
  oferirea unei game largi de servicii pentru studenţi: resurse electronice (baze de date
  cu CV-uri ale studenţilor, informaţii privind oportunităţile de pe piaţa muncii), training
  în domeniul managementului carierei, managementul timpului, consultanţă
  personalizată, programe de voluntariat (elaborarea programelor de prezentare a
  facultăţilor, organizarea şi participarea la târguri de educaţie);
  • Eficienţi zarea activităţii serviciilor administrative implicate în achiziţiile publice
  pentru diverse proiecte şi granturile de cercetare;
  • Simplificarea şi eficientizarea procedurilor de achiziţie consumabilelor necesare
  desfăşurării activităţilor de cercetare, educaţie şi de administraţie.
  5. Asigurarea calităţii
  îndeplinirea misiunii UVT şi dezvoltare instituţională a acesteia este posibilă doar
  printr-un sistem de management participativ al asigurării calităţii tuturor proceselor şi
  activităţilor desfăşurate conform standardelor europene. 
  Direcţii de acţiune
  • Consolidarea culturii calităţii şi a excelenţei în cercetare, educaţie şi administraţie;
  • Dezvoltarea unei dimensiuni europene a calităţii în vederea creşterii încrederii şi
  atractivităţii UVT;
  • Adoptarea, integrarea şi promovarea celor mai recente standarde de performanţă în
  cercetare şi educaţie;
  • Elaborarea unui manual calităţii şi excelenţei în domeniul cercetării;
  • Elaborarea unor studii de benchmarking şi dezvoltarea unor parteneriate strategice cu
  universităţi de excelenţă în vederea transferului de bune practici în asigurarea calităţii
  în cercetare, educaţie şi administraţie;
  • Implicarea şi participarea activă a studenţilor în comisiile de calitate;
  • Realizarea unor studii de satisfacţie ale studenţilor şi utilizarea datelor şi informaţiilor
  obţinute în fundamentarea în fundamentarea deciziilor privind asigurarea şi
  îmbunătăţirea calităţii.
  6. Comunicarea internă şi externă
  Sistemul de comunicare internă şi externă va asigura transparenţa decizională şi a
  informaţiilor cu caracter public, precum şi implicarea şi participarea activă a tuturor
  mambrilor comunităţii universitare în activităţile şi probleme decizionale ale UVT.
  Direcţii de acţiune
  • Dezvoltarea unui concept de poziţionarea distinctă a universităţii în plan internaţional
  şi orientarea strategiei de comunicare şi de imagine în această direcţie;
  • Elaborarea unei strategii coerente de branding a UVT şi a facultăţilor sale în vederea
  poziţionării pe piaţa internaţională a serviciilor de educaţie, a creşterii vizibilităţii sale
  şi consolidării reputaţiei sale;
  • Afirmarea constantă a prestigiului internaţional ştiinţific, cultural şi artistic prin
  editarea de reviste periodice, neperiodice, monografii etc., incluse în schimburile
  naţionale şi internaţionale sistematice, şi prin organizarea şi susţinerea financiară a
  desfăşurării unor simpozioane, conferinţe, colocvii, expoziţii, concerte, concursuri,
  recitaluri şi spectacole;
  • Promovarea la un nivel profesional a ofertei educaţionale în spaţii sociale din care pot
  fi recrutaţi studenţi, atât din România, cât şi din spaţiul UE şi din spaţiul non-UE
  (Serbia, Georgia, India, China etc.);
  • Organizarea şi desfăşurarea, valorificând competenţele specialiştilor în comunicare,
  relaţii publice, jurnalism, design şi marketing din facultăţile UVT, a activităţilor care
  să consolideze vizibilitatea, reputaţia şi imaginea reală, coerentă şi completă a
  competenţelor, resurselor şi performaţelor UVT, favorizând astfel dezvoltarea unor
  parteneriate şi obţinerea unor contracte de cercetare, consultanţă sau asistenţă;
  • Implicarea în elaborarea şi implementarea strategiei şi programelor specifice de
  comunicare internă şi externă a studenţilor facultăţilor de profil prin organizarea şi
  desfăşurarea stagiilor de practică în cadrul Biroului de Relaţii Publice, Comunicare şi
  Imagine Instituţională al UVT;
  • Facilitarea comunicării interne bidirecţionale, elaborarea unei reţele fiabile de
  comunicare internă care să asigure circulaţia în timp real a mesajelor către întreaga
  comunitate academică;
  • Dezvoltarea unei structuri de relee comunicaţionale care să poată colecta eficient şi
  continuu toate feed-back-urile, răspunsurile, sugestiile sau orice alte forme de mesaje 
  destinate conducerii UVT;
  • Dezvoltarea unor comunităţi virtuale (personal didactic, de cercetare şi administrativ;
  studenţi; absolvenţi; candidaţi; parteneri) în jurul brandului UVT;
  • îmbunătăţirea comunicării dintre membrii departamentelor administrative, cadrele
  didactice şi studenţi.
  MULŢUMIRI
  Mulţumesc, pe această cale, tuturor colegilor care au contribuit cu idei, propuneri şi
  sugestii utile în fundamentarea şi elaborarea acestui program managerial, precum şi tuturor
  colegilor şi studenţilor care vor fi interesaţi de dezbaterea şi implementarea celor prezentate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Francezul
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 19:47
  Polonius: Ce citeşti, măria-ta?
  Hamlet: Vorbe, vorbe, vorbe.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Băi, băieţi, fiţi profesionişti, ce dracu !
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 19:35
  Mâna întinsă, care nu spune o poveste, nu primeşte pomana!
  Pentru gazetarii partinitor
  0
  0
  Raportează
 • postat de Temistocle
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 19:30
  Voci electorale
  Tot mai paralele:
  Unii vorbe goale,
  Alţii vorbe... grele!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cum se vad alegerile de la constanta ....
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 19:25
  Prof.univ.dr. Dănuţ Tiberius Epure

  Distinși membri ai comunității universitare ovidiene,

  Universitatea Ovidius din Constanța a înregistrat, în ultimii ani, un salt considerabil în domeniul calităţii învăţământului, fapt atestat de ARACIS ca o recunoaștere oficială a capacităţii sale de a parcurge rapid drumul de la condiţia unui simplu institut de subingineri la dimensiunea de astăzi: 16 facultăţi cu 20.000 de studenţi. Meritul aparţine tuturor membrilor comunității ovidiene (cadre didactice, studenţi, personal auxiliar): o comunitate închegată, ambiţioasă, dornică de ascensiune, o comunitate care și-a asumat temeinic rolul de nucleu de difuziune culturală în Dobrogea, contribuind astfel la generarea și păstrarea sistemului național de valori.

  Candidatura mea la funcția de rector se fundamentează pe necesitatea de a orienta Universitatea Ovidius din Constanța spre un comportament antreprenorial, prin intermediul unui management performant, capabil să îi confere o competitivitate strategică. Voi fi un garant al pluralismului intelectual, al deschiderii, al toleranței în spațiul universitar ovidian reflectat în și prin Magna Charta Universitatum.

  Vă propun să ne reamintim obiectivele care ne adună împreună în marea Echipă a Universității noastre și să dezbatem modul în care le vom îndeplini. Nu e vorba de un simplu schimb de idei, ci despre o evoluţie în destinul celor implicaţi, o devenire împreună, o transformare concertată. Lucrul cel mai important este să ştim spre ce vrem să ne îndreptăm.

  Direcţii prioritare

  Implicarea dumneavoastră în viața universității noastre este confirmată, o dată în plus, de numărul consistent de răspunsuri primite la invitațiile mele anterioare spre dezbatere academică, pentru care țin să vă mulțumesc. Mi-ați reconfirmat convingerea că programul meu managerial vine în întâmpinarea orizontului dumneavoastră de așteptare. În momentul actual, sunt în măsură să-mi asum ca fiind prioritare următoarele direcții ale proiectului comun de reformă instituțională:

  1. Ambiția de a accede în categoria universităților de cercetare avansată și educație se bazează pe atuuri importante și recunoscute în prezent universității noastre: domenii de studii clasificate deja în A, competențe științifice incontestabile, pluridisciplinaritate și o solidă cultură europeană și internațională. Aceasta va fi concretizată printr-o politică de cercetare și formare ai cărei vectori vor fi:

  - susţinerea domeniilor de studii din categoria A și stimularea celor din categoriile B-E, pentru a le propulsa în categorii superioare. Amplificarea numărului de domenii de excelență va poziționa implicit universitatea noastră în clasa universităților de elită;

  - menținerea și promovarea tuturor programelor de studii, inclusiv cele cu un număr relativ mic de studenți, întrucât ele asigură specificitatea universității noastre; la nivelul studiilor de Masterat, politica universității se va fundamenta pe inter- și transdisciplinaritate;

  - promovarea excelenței în cercetare, încurajarea diversității și a accesului la multiple resurse și oportunități, prin dezvoltarea unei culturi de finanțare pe proiecte și parteneriate;

  - alocarea unui buget de cercetare clar identificat în bugetul global ca unitate bugetară specifică al cărei obiectiv va fi de a asigura infrastructura de cercetare, de a finanța inițierea de competiții semestriale de granturi (granturi de proiecte de cercetare-inovare, granturi de participare la conferințe ISI, granturi de suport financiar al taxelor de publicare în reviste ISI cu scor relativ de influență/ în reviste ERIH) și de a premia anual rezultatele cercetării;

  - suportarea integrală a cheltuielilor de regie pentru primul proiect de cercetare coordonat de un cadru didactic;

  - stimularea și susținerea cercetătorilor în demersurile de obținere a atestatului de abilitare și integrarea lor în Școli Doctorale.

  2. Creșterea veniturilor membrilor comunității ovidiene, prin atragerea de surse extrabugetare provenite din granturile de dezvoltare regională, din serviciile inovative și de consultanţă, din contractele cu mediul privat, din cursurile postuniversitare de formare continuă.

  3. Deschidere și transparență în promovarea cadrelor didactice, prin aplicarea unei politici fundamentate pe competenţele și performanțele profesionale;

  4. Crearea unor condiţii optime pentru cadrele didactice tinere – acces la burse, cazare în spaţiile universităţii, stagii de documentare;

  5. Acordarea anuală a unor premii de excelență pentru întreaga activitate universitară cadrelor didactice aflate la apogeul carierei;

  6. Poziționarea Universității Ovidius din Constanța ca pol de competitivitate local, regional și național, în vederea obținerii unui echilibru dinamic la interfaţa cu mediul social, economic şi politic, prin asumarea statutului de veritabil vector de progres:

  - înfiinţarea Centrului pentru relaţiile cu mediul socio-economic, având rolul de a contura o politică clară şi articulată de inițiere de proiecte, convenții de colaborare, a unui Incubator de Afaceri și, pe de altă parte, de a oferi servicii de consultanță și expertiză mediului extern;

  - încheierea de parteneriate pentru facilitarea inserției absolvenților pe piața muncii și a acordării de burse private de studiu;

  - monitorizarea gradului de satisfacţie a angajatorilor privind calitatea absolvenţilor universității, în scopul adaptării programelor de studii la nevoile şi aşteptările mediului socio-economic;

  - implicarea directă a membrilor comunităţii academice în organisme ale comunităţii locale, regionale, naţionale şi internaţionale.

  7. Modernizarea și dezvoltarea bazei materiale a universității, prin finalizarea clădirilor din Campus; construirea unei noi cantine în acest perimetru; înființarea Casei Universitarilor; modernizarea Bazei Sportive, prin construirea unei săli de sport multifuncționale pe structură metalică ușoară, accesibilă întregii comunităţi academice.

  8. Sporirea vizibilităţii naționale și internaţionale a universităţii prin:

  - înfiițarea Trustului Media Ovidius;

  - crearea Centrului de Marketing Educaţional şi Relaţii Publice pentru beneficiarii interni (corp profesoral, studenţi, corp administrativ, absolvenţi) şi beneficiarii externi (comunitatea locală, regională, naţională şi internaţională);

  - promovarea unei culturi a diseminării rezultatelor cercetării în publicaţii de prestigiu internaţional, prin organizarea periodică de sesiuni de informare și traning prin Departamentul de Cercetare Științifică al Universității;

  - crearea unor programe de schimb academic care să susţină mobilitatea cadrelor didactice și studenţilor în ambele sensuri.

  Distinşi colegi,

  Am decis să mă adresez din nou întregii comunități ovidiene, din convingerea că numai împreună putem oferi o diagnoză pertinentă asupra stării reale a universității noastre, construită prin însumarea opiniilor și nevoilor tuturor membrilor săi, fără segregări și disensiuni inutile, fără populisme și false promisiuni de schimbare.

  Consider că este oportun ca fiecare dintre noi să-și exprime propriul bilanț despre trecutul și prezentul vieții universitare, pentru ca proiectele de viitor, inspirate din lecția lui - pozitivă ori negativă - să fie reciproc asumate. Și, pentru că sunt un om al faptelor, nu al vorbelor, vă invit să acceptați completarea chestionarului pe care-l găsiți în attachment.

  Răspunsurile dumneavoastră - anonime sau nu - contează enorm în toate demersurile mele, întrucât sunt ferm convins că destinul universității noastre este scris de noi toți, mai tineri sau mai maturi, mai mult sau mai puțin familiarizați cu mecanismele manageriale, mai mult sau mai puțin implicați în procedurile administrative.

  Știu că împreună formăm Marea Echipă a Universității Ovidius din Constanța: o echipă unde fiecare dintre noi este constant pus în valoare, unde nu există discriminări ori favoritisme, unde regulile nu se schimbă în timpul jocului, unde bunul simțși responsabilitatea sunt asumate și apreciate.

  Download CHESTIONAR.DOC

  Distinși membri ai comunității ovidiene

  Fie ca anul 2012 să vă aducă sănătate, fericire și cât mai multe realizări profesionale. Să reușim împreună să construim un viitor frumos pentru universitatea noastră!

  Și, pentru că deviza „Părerea ta contează!” este primordială în campania mea, vă supun atenției cele mai semnificative rezultate oferite de analiza chestionarelor completate de către dumneavoastră. Astfel:

  92% dintre respondenți apreciază că atributul fundamental pentru funcția de decan/rector este acela de bun manager;

  93% dintre respondenți susțin că viitorul universității noastre depinde îndeosebi de prezența unei echipe manageriale performante, cu o viziune adecvată standardelor din programul managerial al noului rector;

  95% dintre respondenți consideră că transparența în actul decizional și în utilizarea fondurilor facultății/universității se impune ca o necesitate stringentă;

  87% consideră că membrii conducerii facultatii nu s-au implicat suficient în dezvoltarea carierei cadrelor didactice;

  73% dintre respondenți doresc ca promovarea cadrelor didactice să nu depindă de bunăvoința decanului în constituirea posturilor scoase la concurs, ci de criterii de performanță;

  68% sunt de părere că gradațiile de merit sunt distribuite subiectiv și netransparent;

  59% consideră că strategia de recrutare a viitorilor studenți este deficitară, dată fiind inexistența unei politici adecvate de marketing.

  Vă asigur că toate aspectele semnalate de către membrii universității noastre sunt deja incluse în programul meu managerial, unde ocupă un statut prioritar. Este, de altfel, un pact pe care îl voi încheia ca rector, de fiecare dată, cu universitarii ovidieni.

  Părerea dumneavoastră contează acum pentru mine, la fel cum va conta întotdeauna în viitor!

  Cu deosebită considerație,

  Dănuţ Tiberius Epure
  0
  0
  Raportează
 • postat de Firma care face mansardari
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 19:24
  Cel ce intemniteaza si executa arunca greselile asupra altuia. Este, deci, slab. Caci cu cat esti mai puternic, cu atat mai mult pui pe seama ta greselile. Ele iti slujesc drept invataminte
  0
  0
  Raportează
 • postat de fiti profesionisti ce d...cu.....
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 19:18
  Programul managerial al candidatului la funcția de Rector2012-2016
  „UBI FIDES IBI LIBERTAS,
  UBI LIBERTAS IBI VERITAS”
  Prof. univ. dr. Vasile IȘAN2
  CUPRINS
  Despre “idea de Universitate” p.3
  Viziunea, valorile, misiunea p.11
  Obiective, activităţi, acţiuni p.123
  1. Despre “idea de Universitate”
  *
  De-a lungul a peste un veac şi jumătate de neîntreruptă activitate, Universitatea noastră s-a impus ca
  o instituţie academică de referinţă în România.
  Prin operele temeinice ale unei mari pleiade de străluciţi profesori a contribuit esenţial la răspândirea
  şi dezvoltarea ştiinţei moderne, aşezând astfel fundamentele progresului social şi economic al ţării.
  Graţie imaginaţiei creatoare şi eforturilor îndelung cuprinzătoare de ordonare a ideilor şi desăvârşire
  a disponibilităţilor sufleteşti ale iluştrilor ei cărturari a adus mereu suflu înnoitor în cultura umanistă,
  înălţând postamentul progresului spiritual în societatea românească.
  Prin străduinţele perseverente şi meritorii de pătrundere în universul cunoaşterii şi de afirmare civică
  ale generaţiilor ei succesive de studenţi cultivaţi şi înzestraţi, cu artă şi talent pedagogic de un număr
  nesfârşit de profesori dedicaţi, a contribuit la formarea elitelor şi a convingerii că educaţia
  universitară (“liberală” sau profesională) este o condiţie a civilizaţiei şi un factor determinant al
  împlinirii personale.
  Toate acestea luate împreună constituie substanţa unui aport considerabil al Universităţii noastre la
  modernizarea societăţii româneşti.4
  În aceeaşi măsură, conferă contur luminos unei istorii pilduitoare. Cum însă nici o istorie, indiferent
  de proporţii şi adâncime, nu are o unică semnificaţie şi un singur sens, şi istoria Universităţii noastre
  ne oferă nenumărate lecţii de o surprinzătoare varietate. Continuităţile şi discontinuităţile timpului
  istoric general, acompaniate de tensiunile și convulsiile timpului istoric propriu au generat un tablou
  instituţional complex, cu scene bruegeliene pe un fundal rafaelian. Uneori, Universitatea s-a ridicat
  deasupra vremurilor, propunând modele exemplare de rostire a adevărului şi de preţuire a virtuţilor.
  Alteori, i-au fost impuse comandamentele ideologice ale timpului, i-au fost dislocate rostul şi
  energiile ei creatoare şi s-a închis într-un orizont mărginit.
  Lecţiile fundalului au nutrit regenerarea intelectuală şi morală şi au permis revigorarea instituţională.
  Învăţămintele detaliilor au fost mai degrabă personale, alimentând suferinţele şi despuind
  caracterele. Ambele sunt la fel de necesare pentru comunitatea prezentă şi existenţa viitoare a
  Universităţii.
  Cum ar spune filosoful britanic Gordon Graham, din aceste lecţii aflăm nobleţea idealurilor, nevoia
  imperioasă a realismului şi vicisitudinile adecvării perpetue la circumstanţe sau “spiritul timpului”.
  Putem înţelege hiatusul intelectual şi sufletesc al “modernizatorilor” deodată cu resemnarea şi
  nostalgia tradiţionaliştilor. Pe de o parte, asistăm neputincioşi la desfăşurarea arogantă a spiritului
  nesăbuit al reformatorilor sistemici, pe de alta, privim spectacolul sublim al dramei istorice a
  esenţialiştilor. Unii proiectează mereu viitoruri şi sisteme perfecte, ceilalţi deplâng întotdeauna
  paradisul pierdut. Şi unii şi ceilalţi se regăsesc într-un inspirat fragment al lui T.S. Eliot:
  „They constantly try to escape
  From the darkness outside and within
  By dreaming of systems so perfect that no one will need to be good”.5
  Spre deosebire de modernizatori care deţin omnisciența schimbării planificate en detail,
  traditionaliştii au cel puţin apanajul unei idei de Universitate. Cei dintâi instrumentalizează persoana
  umană şi privilegiază scopurile sistemului de educaţie şi cercetare universitară, cei din urmă afirmă
  desăvârşirea sau excelenţa persoanei şi nu-i recunosc nici un scop sistemului ca atare. Pentru
  „modernizatori” sau funcţionalişti, educaţia şi cercetarea sunt un mijloc către scopuri mai înalte,
  eventual ale statutului sau societăţii; pentru tradiţionalişti sau „esenţialişti”, ele sunt un scop în sine.
  Spune Kenneth Minogue, interesant de menţionat aici, profesor timp de mulţi ani la London Schoul of
  Economics and Political Science: „University education is not a mechanistic proces, but an individual
  adventure.”
  **
  Dezbaterea cu privire la misiunea şi funcţiile Universităţii ca instituţie generică de cercetare, predare
  şi învăţare este de dată mai recentă, fiindcă istoria ei venerabilă precedă, cu multe secole ideea de
  Universitate. Dar disputa privind educaţia, cunoaşterea umană, în general, merge în timp până la
  pitagoreici şi sofişti.
  Nu ne-am propus, probabil nici nu dispunem de competenţele necesare, să clarificăm lucrurile într-o
  privinţă sau în cealaltă.
  Am intenţionat doar să schiţăm termenii experienţei istorice şi ai turnirului ideatic în legătură cu
  Universitatea. Nici nu pretindem să încadrăm istoria şi actualitatea Universităţii noastre în istoria
  universitară generală şi în contextul academic global. Însă, exceptând perioada regimului socialist, nu
  pot fi eludate similitudinile între Universitatea ieşeană şi Universităţile europene. Măcar în privinţa
  căutărilor unei idei de Universitate şi a evoluţiilor contrastante, aserțiunea se verifică îndeajuns.6
  Simplificând lucrurile, concepţiile şi practicile universitărţilor europene, în general, pot fi rezumate la
  următoarele două perspective: perspectiva funţionalistă şi perspectiva esenţialistă. Prima perspectivă
  s-a bazat aproape exclusiv pe filosofia utilitaristă, iar actualmente, pe nici o filosofie. Locul reflecţiei
  axate pe utilitate a fost cedat voluntarismului arbitrar şi deciziei politice sistemice. Scopurile
  Universităţii sunt sociale şi economice, iar activităţile ei fundamentale – educaţia şi cercetarea – sunt
  subordonate acestor scopuri. Universitatea are utilitate atâta vreme cât îndeplineşte funcţii care-i
  sunt atribuite de către stat, în scopul incluziunii sociale creşterii economice sau competitivităţii
  internaţionale.
  Foarte succint, această perspectivă este exprimată într-un document european astfel: mobilitate
  socială şi profesională, angajabilitate şi competitivitate.
  Dintr-o nefericită confuzie s-a ajuns la indentificarea acestei abordări cu deschiderea faţă de piaţa
  liberă, inclusiv a ideilor. La mijloc a fost conceptul de „nou management public”, bazat pe principii
  economice, şi, mai de multă vreme, a stăruit pretenţia de ştiinţificitate a politicilor publice. Treptat,
  soluţiile pentru problemele economice ale Europei au fost găsite în transferul conceptelor din mediul
  de afaceri în mediul academic. Masificarea învăţământului superior în sistemele puternic etatizate şi
  preponderenţa temelor strategice de cercetare, înscrise pe agenda de politică publică pentru
  creşterea competitivităţii internaţionale, au facilitat preluarea tale-quale a practicilor corporatiste în
  universităţi.
  Stakeholders, accountability, total quality management, benchmarking, learning outcomes etc. sunt
  doar câteva din soluţiile „cheie” găsite pentru un mediu universitar hiperreglementat, birocratizat şi
  subfinanţat. Când se schimbă moda în managementul corporatist, birocraţia statală propune şi
  impune noua trişerie în mediul academic.
  Totuşi, curăţată de surogatele suprareglementării şi colectivismului educaţional, perspectiva
  funcţionalistă este de mare importanţă pentru orientarea şi dezvoltarea unei universităţi.7
  Universitatea contemporană – arată Clark Kerr – nu mai este o comunitate omogenă, ghidată de un
  singur ideal, fie el newmanian sau humboldtian, ea este o „comunitate de comunităţi”, cu mai multe
  misiuni şi idei concurente, altfel spus, o multi-versitate unificată de aspiraţiile şi performanţele
  persoanelor ce o locuiesc şi animă, profesori, studenţi şi personal de administraţie, deopotrivă.
  „Universitatea nu poate scăpa de înlănţuirile istoriei” afirmă acelaşi educaţionist american.
  Perspectiva „esenţialistă” se bucură de privilegiul marii filosofii. De la Platon şi Aristotel până la Kant,
  Humboldt, Newman şi, mai recent, Karl Jaspers, Michael Oakeshott, Robet Nisbet, Russell Kirk şi
  Kenneth Minogue, esenţa educaţiei este excelenţa umană, desăvârşirea sau completitudinea
  intelectuală, morală şi spirituală. Nu există nici un alt scop al educaţiei decât persoana în sine. Toate
  celelalte lucruri sau întreprinderi umane, economice sau de altă natură, decurg de aici.
  „Knowledge for the sake of knowledge”, cum spunea John Newman, acoperă în întregime scopul
  educaţiei liberale şi al cercetării orientată de pura curiozitate intelectuală. Omul educat în spiritul
  adevărului, binelui şi frumosului este liber întrucât înţelege şi caută esenţa lucrurilor, are mintea
  cultivată și gândirea independentă, distinge aparențele de realități sau esența lucrurilor, are
  convingeri argumentate şi posedă virtuţile cardinale.
  Iată o formulare succintă a ideii de Universitate la Newman: „A university is the high protection
  power of all knowledge and science, of fact and principle, of inquiry and discovery, of experiment and
  speculation; it maps out the territory of the intellect and sees that (...) there is neither
  encroachement nor surrender on any side”. La Wilhelm von Humboldt şi John H. Newman găsim, cu
  diferenţe de nuanţă şi accent (educaţia liberală fără nici un alt corelativ; educaţia liberală pentru/şi
  cercetarea fundamentală în spiritul principiului unităţii predării-învăţării-cercetării), cea mai profundă
  şi frumoasă expresie a ideii de Universitate. Tot ceea ce s-a discutat şi scris interesant de atunci până 8
  azi, cu prea marea şi crescânda excepţie a tehnicalităţilor invazive şi insidioase, despre Universitate şi
  universităţi s-a raportat şi se referă încă la cei doi inegalabili gânditori.
  Libertatea academică şi autonomia universitară – valorile fundamentale ale educaţiei şi cercetării –
  datorează mai mult idealismului german şi britanic decât tuturor politicilor publice şi convenţiilor
  profesionale la un loc.
  Astăzi, discutând până la saţietate despre eficienţă, productivitate, descriptori etc. acordăm valoare
  doar la ceea ce este util şi utilitate nimicului, şi uităm adesea că ideile, cunoaşterea şi ştiinţa nu au
  fost dintotdeauna apanajul planificatorilor de stat şi al funcţionarilor „aulici”.
  „Obiceiul de a vedea Universitatea în termeni funcţionali a devenit aşa de larg răspândit că el poate
  trece în sine ca un adevăr istoric” scria ironic K. Minogue.
  Dar oricât ne-ar încânta şi desfăta idealul Universităţii ca „republică a literelor, ştiinţei sau
  intelectului”, este important să recunoaştem că Universitatea nu trăieşte în „cerul albastru”, în afara
  istoriei, a preocupărilor sociale şi intereselor mundane, a naţiunii care i-a dat existenţă şi a curentelor
  intelectuale schimbătoare. Altfel spus, ideea de Universitate nu s-a realizat decât într-o formă
  adecvată momentelor istorice şi imperativelor intelectual-morale şi culturale exprimate de fondatorii
  instituţiilor de învăţământ superior sau comunităţile mai largi ale acestora. Aşa se explică
  următoarele două elemente:
   Preocupările de „reconstrucţie” a ideii de Universitate ale unor reputaţi cărturari şi scientişti
  precum: Abraham Flexner, Ortega y Gasset, Jaroslav Pelikan, Gordon Graham etc.;
   Existenţa unei mari varietăţi de instituţii de învăţământ superior.
  Clark Kerr exprima destul de tranşant acest fapt, astfel:9
  „There is no such thing as the one and only mission of the one and only university. There has never
  been is not now, and never will be. There are, instead several, even many competing missions and
  several , even many, types of institutions of higher education.”
  Istoria universitară i-a propus numeroase exemple economistului american şi, în general, i-a
  susţinut argumentele. De la începuturile lor medievale şi până în prezent, Universităţile nu au fost
  precedate de idei sau filosofii proprii, ci de dezideratele educaţionale ale persoanelor şi de pasiunea
  lor pentru cunoaştere. Artele liberale din perioada clasicismului greco-roman şi a Evului Mediu
  timpuriu în lumea latină, care ar putea să se regăsească astăzi sub forma ştiinţelor pure şi a studiilor
  umaniste, constituiau în vechea Universitate europeană mai curând o treaptă de trecere către
  educaţia „profesională” (Drept, Medicină, Teologie) decât o formă de educaţie în sine. Mai mult încă,
  echilibrul între Sacerdotium/Studium/Imperium sau Regnum, între „Puterea spirituală” şi „Puterea
  Temporală”, care-i asigura Universităţii protecţie faţă de ingerințele sociale şi politice, era unul fragil.
  Aşadar, istoria lungă a universităţilor europene este marcată de frecvente şi puternice presiuni
  exterioare şi de numeroase tensiuni interne.
  Sentimentul public faţă de Universitate a fost mereu şi lesne schimbător, iar convulsiile interne nu au
  încetat niciodată. Mai întâi, s-a produs tensiunea între educaţia liberală şi educaţia „profesională”.
  Apoi, s-a produs tensiunea fragmentării şi a specializării educaţiei universitare. La acestea, s-au
  adăugat divergenţele între "universalitatea cunoaşterii şi vocaţia educaţională universalistă a
  instituţiei academice generice" şi politica statului-naţiune de particularizare a cunoaşterii şi
  profesiilor. Ulterior, universitatea modernă (după Humboldt) s-a caracterizat prin intensificarea
  presiunilor şi tensiunilor. Cercetarea fundamentală s-a plasat rareori în linearitatea proiectului
  iluminist de progres ştiinţific şi social.
  Cel mai frecvent, a ajuns în contradicţie cu cercetarea aplicată. Nu în ultimul rând, ştiinţele socioumane s-au aflat deseori la polul opus faţă de ştiinţe. Pozitivismul comptian şi empirismul situau tot 10
  ceea ce nu se preta atunci la metoda deductivă sau inductivă în arealul metafizicii, iar metafizica,
  horrible dictu, era "o afacere neserioasă". Ştiinţele naturii, mai cu seamă fizica, deveniseră etalonul
  cunoaşterii raţionale, obiective. Un gânditor social remarcabil precum John Stuart Mill observa
  "gradul de înapoiere al ştiinţelor sociale". Ulterior, ştiinţele sociale s-au "modernizat", calchiind
  metodele ştiinţelor naturii sau ale fizicii matematice, iar "ştiinţele umaniste" s-au fragmentat şi mai
  mult. Faptul că nu e o mare diferenţă între "actorul perfect raţional", cu alegerile lui optime, care
  caută cheile în lumină, deşi le-a pierdut în întuneric, sau comportamentele umane măsurate în
  laborator, generalizabile în legi "naturale", care-i exonerează pe indivizi de responsabilitate proprie şi
  transferă toate injustiţiile şi defectele la "dispeceratul planificatorilor centrali ai scopurilor sociale şi
  binelui comun", pe de o parte şi determinismul materialist-istoric şi raţiunea colectivă ale lui Marx, pe
  de altă parte, interesează astăzi mult prea puţin.
  În orice caz, gardienii "bunelor practici" din universităţi (eventual preluate, cu un aliaj îmbogăţit, din
  fabricile automatizate) sunt de-a dreptul imuni la ideea de Universitate. Nu întâmplător, un autor
  american, definea universitatea actuală drept "factory of knowledge". Avea argumente Ch. Snow să
  vorbească despre "cele două culturi": o cultură ştiinţifică şi o cultură umanistă aflate într-o
  interdependenţă autistă una faţă de cealaltă? Probabil că da, din perspectiva excesivei specializări a
  domeniilor de studii şi cercetare. Nu, din perspectiva demitizării şi deconstrucţiei Absolutului, a
  mitizării şi absolutizării Relativului.
  Pe scurt, nici chiar Clark Kerr, mai apropiat de funcţionalism, nu concepea Universitatea fără o "idee".
  Recuzând idealismul abordării "esenţialiste", el nu a renunţat la nevoia de reflecţie asupra naturii,
  misiunii şi a funcţiilor Universităţii. Alminteri, avertiza Kerr, Universitatea nu devine decât o nesfârşită
  dispută şi negociere a "repartizării locurilor în parcare".
  În cartea sa de memorii, economistul american scria: "I have not always been kind to the strange
  intellectual heritage that demands that universities be organized around a conception called an idea. 11
  But without a legacy, the university, whose task is to preserve and advance knoweldge and
  intellectual curiosity, becomes just another vested interest."
  Multiversitatea lui Clark Kerr, care găzduieşte atâtea domenii diferite de studiu şi cercetare, care
  îndeplineşte funcţii diferite, răspunzând unor nevoi şi interese eterogene, în care tensiunile şi
  controversele se succed cu rapiditatea schimbării modelor intelectuale, este, în pofida acestor stări
  de lucruri sau poate tocmai datorită lor, orientată de o "idee cuprinzătoare". Dacă nu e precedată de
  idee, universitatea actuală sau post-modernă îşi concepe propria idee. Karl Jaspers considera că: "în
  orice universitate adevărată se întâlnesc trei lucruri esenţiale: predarea şi învăţarea academică,
  cercetarea ştiinţifică şi studiul cărturarilor, viaţa culturală creativă. Ele sunt indisolubil legate şi
  fiecare din aceste activităţi va eşua şi va intra în declin pe termen lung dacă este separată de celelalte
  două."
  Un vechi şi bun principiu pe care Adam Smith l-a aplicat pentru a explica funcţionarea pieţei libere şi a
  societăţii civilizate - diviziunea muncii şi a cunoaşterii - ne foloseşte pentru a distinge universităţile de
  întreprinderile economice. Natura şi scopurile lor sunt diferite. Universităţile sunt cele mai pricepute
  în a produce cunoaştere ştiinţifică şi cultură umanistă înaltă, în a educa şi a forma profesii şi, nu în
  ultimul rând, în a tezauriza şi transmite cultura. Întreprinderile economice sunt cele mai îndrituite să
  producă bunuri şi servicii, să acumuleze cunoştinţe practice şi să inoveze tehnologii şi produse. Atât
  universităţile, cât şi întreprinderile au schimburi benefice de idei şi practici, câtă vreme se menţin ca
  entităţi independente. Universităţile obţin un plus de rigoare administrativă, prin importul de
  principii manageriale care pun ordine în starea lor ad-hocratică, dar şi o preţioasă cantitate de
  cunoştinţe practice, adeseori necesare pentru impulsul creativ al cercetării şi educarea profesiilor.
  Întreprinderile obţin beneficiul cunoştinţelor ştiinţifice şi al profesiilor educate, pentru eficienţă şi
  competiţie.
  Paul Ricoeur împărţea universităţile în două mari categorii: universitatea-funcţie şi universitatea-idee.
  Universitatea-funcţie, arată gânditorul francez, este înfiinţată, dezvoltată, planificată şi controlată de 12
  stat. Se confundă până la indistincţie, cu agenţiile guvernamentale şi întreprinderile publice. Nu are
  scopuri pentru că acestea sunt ale statului. Îndeplineşte nişte funcţii în cadrul unui mare sistem. De la
  Napoleon până azi, sistemele naţionale de învăţământ superior din majoritatea ţărilor continentaleuropene au acţionat la comanda statului. Au apărut mari universităţi pentru că tradiţia academică
  anterioară de sute de ani nu a dispărut în virtutea decretelor, iar secolul revoluţiei industriale şi al
  ştiinţei moderne a produs o dezvoltare generală fără precedent. Dar nu s-au ridicat la "măreţia" şi
  completitudinea vechilor universităţi britanice şi ale noilor universităţi americane. Acestea fac parte,
  considera Ricoeur, din categoria "universităţii-idee". Nu pentru că s-ar fi ghidat după "ideea" lui
  Newman sau a lui Humboldt, ci pentru că au evoluat liber, într-o ordine spontană. Nu au fost
  organizate şi tutelate de stat sau de autorităţile publice. Piaţa educaţiei universitare şi competiţia
  ideilor nu implică necesarmente transformarea universităţilor în organizaţii economice, dimpotrivă, le
  susţin în păstrarea distincţiei.
  ***
  Unde se află Universitatea noastră în această experienţă istorică, confruntare de idei şi actualitate
  caleidoscopică? Reflecţiile profunde şi inspirate nu au lipsit. Acestea ar putea să alcătuiască o istorie
  intelectuală aparte, distinctă de istoria instituţională. De la A.D. Xenopol, Gr. T. Popa şi Traian Bratu,
  până la academicianul Viorel Barbu, s-a închegat o perpetuă şi vie conversaţie despre rostul, scopurile
  şi funcţiile Universităţii ieşene. Cele două tradiţii academice încorporate în istoria sa (tradiţia
  franceză, mai etatistă, şi tradiţia germană, mai liberală) au generat benefice tensiuni creatoare pe
  multiple planuri. "Ştiinţa şi poezia" lui A.D. Xenopol, "spiritul universitar" al lui Grigore T. Popa, "cea
  mai estică universitate europeană" a lui Traian Bratu şi "un proiect de dezvoltare în orizont închis" a
  lui Viorel Barbu sunt formule memorabile ale unei idei de Universitate, dar şi ale destinului său
  istoric. Ne relevă atât dezideratul "universalităţii cunoaşterii, al cultivării minţilor iscoditoare,
  modelării caracterilor înalte şi al slujirii progresului comunităţii", cât şi neputinţa de a-l păstra "supt 13
  cârma vremurilor şi rânduielilor sociale injuste". Oricum, graţie acestor reflecţii inspirate, instituţia
  academică ieşeană se revendică de la "Universitatea-idee".
  Însă, vreme de aproape şapte decenii, cu câteva intermitenţe, Universitatea noastră s-a situat la
  antipodul autonomiei instituţionale şi în mare parte, al libertăţii academice – în „Universitatea –
  funcţie”. Nu puţinătatea şi sărăcia mijloacelor materiale – cum argumenta într-un referat din 1923
  către Ministerul Instrucţiunii Publice, rectorul Traian Bratu, au cauzat îndepărtarea Universităţii de
  ideea şi scopurile ei. Mulţimea reglementărilor şi precaritatea schimbătoare a politicilor au deturnato spre „orizontul închis”. Nici în prezent lucrurile nu stau cu mult diferit. Apelând la o expresie a lui
  Malthus, am putea spune că grija atotcuprinzătoare şi omniscientă a statului pentru noi, în general, şi
  pentru Universitate, în special, creşte în progresie geometrică, iar resursele alocate în contul grijei
  cresc în progresie aritmetică, dar cu semn invers. Creşterea negativă este un oximoron drag
  economiştilor, dar potrivit pentru a exprima situaţia autonomiei instituţionale şi a resurselor.
  Condiţiile actuale sunt favorabile mai curând „Universităţii – funcţie” decât „Universităţii – idee”. Dar
  în pofida lor, în prezent, ca şi acum două sau şapte decenii în urmă, Universitatea noastră se
  regăseşte într-o idee. Purtătoare a tradiţiilor academice europene şi tezaurizând tradiţia academică
  românească, pe care în bună măsură a creat-o, păstrătoare a memoriei profesorilor şi studenţilor din
  trecut şi îmbrăţişând diversitatea expresiilor profesorilor şi studenţilor săi, de astăzi, Universitatea
  noastră este mai mult decât o organizaţie, este o stare de spirit, o conversaţie permanentă între
  ştiinţe, ştiinţe socio-umane şi arte, între persoanele pregătite să transmită şi cele dornice să
  primească, între nostalgia unui trecut „virtuos” şi insatisfacţia aparenţei unui prezent în devălmăşie,
  între certitudinile experienţei istorice şi incertitudinile radicale ale unui viitor deschis.
  Este o instituţie colegială în care: ideile şi impulsurile intelectuale concurente, care-i sunt ancore
  filosofice, accesul larg la studii şi nevoia imperativă de excelenţă individuală, multitudinea drepturilor
  şi compania responsabilităţilor mereu mai puţine, diversitatea convingerilor şi preocupărilor şi
  comunitatea aspiraţiilor şi obiectivelor, urmărirea oportunităţilor şi rigoarea efortului disciplinat, 14
  cooperarea şi competiţia, servirea scopurilor exterioare şi urmărirea propriilor scopuri, interesul
  propriu şi altruismul, rigorismul justiţiar şi compasiunea pentru neîmpliniri şi căderi fireşti,
  ataşamentul faţă de tradiţie şi deschiderea faţă de nou; toate acestea şi încă multe altele se află întrun echilibru întotdeauna delicat şi frecvent reconstruit, se acomodează dificil şi ajung cu uşurinţă la
  antinomie, dar generează sens şi semnificaţie. Într-o asemenea instituţie complexă, distinctă, prin
  misiune, cultură şi activităţi de orice alt tip de organizaţie, coexistenţa este mai probabilă şi dezirabilă
  decât unitatea deplină, iar rolul rectorului nu este cel de manager, ci de mediator între persoane şi
  grupuri cu idei, pasiuni şi preocupări diferite şi de iniţiator al proiectelor care au fost, in nuce,
  acceptate de membrii comunităţii. Rectorul este un primus inter pares aflat vremelnic în serviciul
  „rânduielilor comunităţii academice” şi nu la comanda sau şefia acesteia.
  Donald Kennedy, mulţi ani preşedinte al Universităţii Stanford şi editor al revistei Science, observa
  într-o lucrare remarcabilă despre datoria academică: „To some extent, the belief în management has
  become a secular religion in some academic quarters; management axioms are lifted whole from the
  Harvard Business Review or the business best – seller list of the New York Times and deposited in the
  strategic plans of one institution or another.”
  Secţiunile care urmează în acest program nu decurg din credinţa magică în virtuţile
  developmenteliste ale managementului, ci din reflecţiile istorice şi filosofice ale profesorilor amintiţi
  anterior şi ale distinşilor colegi din actualul Birou al Senatului, asupra ideii de Universitate. Aceste
  reflecţii au căpătat expresie instituţionalizată în Carta Universităţii şi o bună parte a lor i-au fost
  benefice autorului materialului de faţă.15
  2. Viziunea, valorile, misiunea
  Fidelă tradiţiei culturale europene şi româneşti, Universitatea îşi asumă vocaţia sa de instituţie
  academică multidisciplinară de cercetare, educaţie şi tezaurizare a culturii, pe baza viziunii
  umanismului clasic european despre Om şi lume şi a spiritului ştiinţei moderne în investigarea naturii
  şi a Universului, încorporând valorile esenţiale ale demnităţii umane, libertăţii individuale,
  responsabilităţii personale şi integrităţii academice.
  Viziunea Universităţii, ca instituţie academică cuprinzătoare a aspiraţiilor de căutare a Adevărului,
  cultivare a Frumosului şi răspândire a Binelui, constituie orizontul ideatic şi axiologic al misiunii şi
  funcţiilor sale.
  Viziunea Universităţii constă în:
  - însuşirea şi sporirea cunoaşterii universale în ştiinţe, arte liberale şi cultură;
  - transmiterea patrimoniului cunoaşterii generaţiilor viitoare;
  - cultivarea minţii în spiritului gândirii independente, al respectului pentru excelenţa
  umană şi al înzestrării capacităţii de a profesa un rol în societate;
  - tezaurizarea şi afirmarea creaţiilor culturale perene.
  Misiunea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi este:
  - să contribuie la dezvoltarea şi răspândirea cunoaşterii;
  - să educe pentru exercitarea de profesii şi funcţii, în spiritul Adevărului şi Binelui;
  - să păstreze şi să extindă expresiile creaţiei ştiinţifice şi culturale;
  - să promoveze ideile societăţii libere în scopul dezvoltării.16
  Funcţiile Universităţii sunt:
  - cercetarea ştiinţifică fundamentală şi aplicată;
  - educaţia academică (liberală şi specializată) şi formarea profesională;
  - menţinerea şi extinderea colecţiilor de „bunuri” ştiinţifice şi culturale (muzee, biblioteci,
  Grădina Botanică şi staţiunile didactice şi de cercetare);
  - transferul de cunoştinţe pentru dezvoltarea economico-socială.
  Activităţile Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi se desfăşoară pe baza următoarelor principii:
  principiul autonomiei universitare, principiul libertăţii academice, principiul accesului liber şi egal şi
  principiul răspunderii publice.17
  3.Obiective, activităţi, acţiuni
   Obiectivul fundamental
  Continuarea dezvoltării Universităţii ca instituţie academică multidisciplinară de cercetare, educaţie
  şi tezaurizare a culturii, în spiritul umanismului clasic european şi al ştiinţei moderne.
   Obiective specifice
  ◦ Cercetare
  Dezvoltarea cercetării ştiinţifice şi a studiilor asupra Omului şi societăţii, în spiritul adevărului,
  binelui şi al complementarităţii cunoaşterii.
  ◦ Educaţie
  Dezvoltarea tuturor domeniilor educaţionale ale Universităţii la un nivel de reputaţie academică
  internaţională, în spiritul gândirii independente, al respectului pentru excelenţa umană şi al
  înzestrării capacităţii de a profesa un rol în societate.
  ◦ Servicii pentru societate şi cultură
  Creşterea intensivă a implicării în dezvoltarea economico-socială şi în dezvoltarea culturală a
  comunităţii, în spiritul neutralităţii politice şi al independenţei gândirii critice. 18
  Activităţi şi acţiuni
  Activitatea Acţiuni
  Cercetare ştiinţifică şi studii umaniste 1. Completarea personalului departamentelor de
  cercetare din facultăţi
  2. Extinderea celor două departamente de
  cercetare interdisciplinară
  3. Formarea grupurilor de cercetare în staţiunile
  de practică Agigea, Ezăreni şi Potoci şi extinderea
  activităţii de cercetare de la Grădina Botanică
  4. Transformarea departamentelor de cercetare
  specializată şi a departamentelor de cercetare
  interdisciplinară în două Institute autonome
  (Ştiinţe, Ştiinţe Socio-Umane)
  5. Iniţierea proiectelor interne de cercetare,
  selectate şi dezvoltate prin competiţie
  6. Iniţierea în cadrul departamentului de cercetare
  socio-umană a proiectului "Enciclopedia ideilor
  medievale ale Europei moderne"
  7. Dezvoltarea seminariilor ştiinţifice lunare ale
  departamentelor din facultăţi
  8. Formarea unui compartiment specializat în
  traducerea, corectarea gramaticală şi
  tehnoredactarea lucrărilor de cercetare (cu un
  grup la editura universităţii şi câte o persoană
  corespondentă în fiecare facultate)
  9. Formarea în cadrul Editurii a unui
  compartiment specializat pentru publicaţiile
  ştiinţifice periodice (seriile de Anale şi celelalte
  reviste ale Universităţii)
  10. Finanţarea diferenţiată a publicaţiilor ştiinţifice
  periodice ale Universităţii, în funcţie de
  clasificarea CNCS şi recunoaşterea internaţională
  11. Renunţarea la publicaţiile periodice
  neîncadrate cel puţin în categoria B19
  Activitatea Acţiuni
  12. Insituirea premiilor pentru cele mai bune
  performanţe de cercetare pe domenii
  13. Instituirea finanţării lucrărilor publicate în
  revistele cu impact ştiinţific internaţional ridicat
  14. Creşterea ponderii activităţii de cercetare în
  norma didactică
  15. Finanţarea participării tinerilor cercetători la
  conferinţe internaţionale de nivel ridicat
  Educaţie 1. Redimensionarea şi ajustarea programelor
  educaţionale în funcţie de atractivitatea pentru
  absolvenţii de liceu şi de evoluţiile pieţei muncii
  2. Menţinerea programelor educaţionale de
  tradiţie şi prestigiu, a căror activitate s-a diminuat
  în ultimii ani (Filosofie, Studii clasice, Studii de
  slavistică)
  3. Dezvoltarea unui proiect pentru atragerea
  absolvenţilor de liceu cu înzestrări intelectuale, în
  programele educaţionale de ştiinţe (prin
  competiţie de burse pentru elevii de liceu foarte
  buni)
  4. Dezvoltarea proiectului "Colegiul de Ştiinţe şi
  Arte Liberale", destinat formării profesorilor şi
  cercetătorilor
  5. Extinderea liniilor de studii în limba
  engleză/limba franceză (Biologie, Drept,
  Geografie, Informatică, Fizică medicală şi
  Psihologie)
  6. Creşterea numărului de programe educaţionale
  organizate în cooperare cu universităţi din ţările
  occidentale (diplome comune şi diplome duble)
  7. Dezvoltarea masteratelor de cercetare în toate
  facultăţile care au şcoli doctorale
  8. Dezvoltarea proiectului „Doctorat european” în
  colaborare cu universităţi din Grupul Coimbra
  9. Dezvoltarea proiectului „Studenţi eminenţi în
  marile universităţi ale lumii” (selecţia a celor mai 20
  Activitatea Acţiuni
  buni 1-2 studenţi pe domenii de studii şi
  susţinerea lor pe durata studiilor complete în
  marile universităţi)
  10. Crearea programelor de studii orientale
  (Indianistică şi Sinologie)
  11. Reorganizarea departamentelor academice din
  facultăţi
  Activităţi suport
   Relaţii Internaţionale
   Marketing Educaţional
   Servicii Sociale
  1. Participarea la târguri şi saloane educaţionale
  internaţionale (în special în China şi India)
  2. Campanii promoţionale prin ambasadele şi
  serviciile consulare ale României
  3. Crearea Centrului Cultural American, cu
  sprijinul Ambasadei SUA şi al USAID
  4. Dezvoltarea Centrului Cultural al Americii Latine
  5. Dezvoltarea bazei de date privind absolvenţii
  Universităţii şi evoluţia lor profesională
  6. Instituirea programului de evenimente pentru
  absolvenţii Universităţii stabiliţi în străinătate
  7. Dezvoltarea activităţilor Fundaţiei Alumni
  8. Extinderea mini-bibliotecilor din cămine
  9. Creşterea numărului posturilor part-time
  pentru studenţii fără mijloace de întreţinere
  10. Dezvoltarea unui parteneriat cu Grupul
  Coimbra din Brazilia
  Dotări şi infrastructură 1. Continuarea lucrărilor de consolidaremodernizare Corp A
  2. Continuarea şi finalizarea lucrărilor de
  modernizare la Grădina Botanică
  3. Construirea clădirii „Extindere Corp B”
  4. Proiectarea şi începerea lucrărilor de
  modernizare a Corpului E
  5. Proiectarea şi începerea lucrărilor de
  modernizare a Observatorului Astronomic şi a
  lucrărilor de construcţie a clădirii „Centrul de 21
  Activitatea Acţiuni
  Studii Avansate”
  6. Proiectarea lucrărilor de modernizare a
  staţiunilor Agigea, Ezăreni şi Potoci şi a
  Laboratorului de Acvacultură din Piatra Neamţ
  7. Continuarea lucrărilor de modernizaremansardare a căminelor din complexul „Titu
  Maiorescu” şi a căminului 4 din complexul
  „Târguşor Copou”
  8. Construcţia căminului facultăţii de Teologie
  Ortodoxă
  9. Abonamente instituţionale la principalele baze
  de date internaţionale
  10. Dezvoltarea proiectului „Sistem informaţional
  integrat de Management”
  0
  0
  Raportează
 • postat de pentru postacii anti barsan
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 19:15
  Plan managerial
  2012-2016
  al candidatului
  CONF.UNIV.DR. ȘTEFAN COJOCARU
  PENTRU FUNCȚIA DE RECTOR AL
  UNIVERSITĂȚII “ALEXANDRU IOAN CUZA” din IASI SCHIMBAREA COSTĂ MAI PUȚIN DECÂT EVITAREA EI!
  2
  Viziune
  Planul managerial este propus în concordanță cu Viziunea Universităţii „Alexandru
  Ioan Cuza”, care constă în:
  - însuşirea şi sporirea cunoaşterii universale în ştiinţe, arte liberale şi cultură;
  - transmiterea patrimoniului cunoaşterii generaţiilor viitoare;
  - cultivarea minţii în spiritului gândirii independente, al respectului pentru excelenţa
  umană şi al înzestrării capacităţii de a profesa un rol în societate;
  - tezaurizarea şi afirmarea creaţiilor culturale perene.
  Misiune
  Misiunea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi este afirmată în Charta
  Universitară:
  - să contribuie la dezvoltarea şi răspândirea cunoaşterii;
  - să educe pentru exercitarea de profesii şi funcţii, în spiritul Adevărului şi Binelui;
  - să păstreze şi să extindă expresiile creaţiei ştiinţifice şi culturale;
  - să promoveze ideile societăţii libere în scopul dezvoltării.
  Pentru adaptarea Universității „Alexandru Ioan Cuza” la modificările permanente din
  sfera cunoașterii, culturii și societății este utilă revizuirea perioadică a viziunii și
  misiunii printr-un proces de consultare a tuturor actorilor sociali implicați. Planul
  managerial propus este elaborat în acord cu viziunea actuală și misiunea asumată
  de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, dar care este supus revizuirii și încorporării
  propunerilor venite din partea tuturor cadrelor didactice, studenților și altor actori
  sociali interesați.
  Principii
  Planul managerial propus este fundamentat pe următoarele principii:
  1. Principiul “pluralității vocilor”, al fundamentării deciziilor pe dialog şi
  consultare;
  2. Principiul egalității de gen; SCHIMBAREA COSTĂ MAI PUȚIN DECÂT EVITAREA EI!
  3
  3. Principiul centrării educaţiei pe beneficiarii acesteia;
  4. Principiul calităţii - în baza căruia activităţile de învăţământ se raportează la
  standarde de referinţă şi la bune practici naţionale şi internaţionale;
  5. Principiul descentralizării - în baza căruia deciziile principale se iau de către
  actorii implicaţi direct în proces;
  6. Principiul transparenţei - concretizat în asigurarea vizibilităţii totale a deciziei
  şi a rezultatelor, prin comunicarea periodică şi adecvată a acestora;
  7. Principiul relevanţei - în baza căruia educaţia răspunde nevoilor de dezvoltare
  personală şi social-economice;
  8. Principiul eficienţei - în baza căruia se urmăreşte obţinerea de rezultate
  educaţionale maxime, prin gestionarea resurselor existente;
  9. Principiul autonomiei universitare;
  10. Principiul libertății academice;
  11. Principiul libertăţii de gândire şi al independenţei faţă de ideologii, dogme
  religioase şi doctrine politice;
  Direcţii strategice
  1) Dezvoltarea resurselor umane
  2) Dezvoltarea cercetării pentru intrarea in TOP 500 Universități
  3) Adaptarea procesului de educației la condițiile unei societăți dinamice,
  complexe și marcată de incertitudine
  4) Dezvoltarea unor practici manageriale, care să asigure eficiență,
  sustenabilitate și dezvoltare instituțională
  5) Dezvoltarea parteneriatelor cu alti actori sociali (autorități publice, firme,
  organizații nonguvernamentale) pentru dezvoltarea unor incubatoare
  (economice, sociale, culturale) care să susțină inovația și să implice studenții
  în dezvoltarea abilităților practice
  6) Îmbunățirea condițiilor de viață, a oportunităților de învățare ale studenților și
  a șanselor de integrare profesională ale absolvenților
  1. Dezvoltarea resurselor umane SCHIMBAREA COSTĂ MAI PUȚIN DECÂT EVITAREA EI!
  4
  Plan operațional:
  1.1. Asigurarea principiului reprezentativității de gen în structurile de conducere
  din Universitate;
  1.2. Promovarea și recunoașterea importanței resurselor umane, ca principală
  resursă a Universității;
  1.3. Dezvoltarea unor politici de promovare profesională bazată pe competențe
  și rezultate profesionale deosebite;
  1.4. Dezvoltarea mecanismelor de încurajare a participării personalului în
  dezvoltarea și aplicarea inovației;
  1.5. Încurajarea și sprijinirea cadrelor didactice și a cercetătorilor din
  Universitate pentru participare la manifestări științifice internaționale
  prestigioase;
  1.6. Motivarea și stimularea cadrelor didactice pentru promovarea cunoașterii,
  a cercetării prin publicații în reviste internaționale de prestigiu;
  1.7. Sprijinirea dezvoltării de rețele intra-organizaționale, naționale și
  internaționale care să susțină dezvoltarea resurselor umane;
  1.8. Dezvoltarea unui sistem de identificare și evaluare a dificultăților pe care
  personalul le întâmpină în ceea ce privește oportunitățile de dezvoltare
  profesională și utilizarea propunerilor pentru diminuarea deficiențelor;
  1.9. Recompensarea și valorizarea excelenței academice prin susținere
  financiară și non-financiară;
  1.10. Sprijinirea mobilităților internaționale ale cadrelor didactice și valorificarea
  expertizei lor pentru crearea unor parteneriate cu actori din sfera
  academică și non-academică internațională;
  1.11. Sprijinirea cadrelor pentru obținerea de burse pentru documentare
  necesare dezvoltării unor noi programe de studii, discipline și a unor
  metode inovative de educație;
  1.12. Recrutarea activă a tinerilor valoroși, cu rezultate deosebite pentru cariera
  universitară și/sau de cercetare;
  1.13. Consultarea directă a cadrelor didactice și asigurarea unei transparențe
  funcționale în ceea ce privește luarea deciziilor strategice;
  1.14. Implementarea unui management apreciativ centrat pe identificarea,
  înțelegerea și amplificarea punctelor tari ale resursei umane în condițiile
  construirii unor oportunități de dezvoltare;
  1.15. Susținerea și amplificarea performanțelor individuale prin crearea unor SCHIMBAREA COSTĂ MAI PUȚIN DECÂT EVITAREA EI!
  5
  mecanisme instituționale de suport;
  1.16. Negocierea contractului colectiv de muncă și comunicarea deschisă,
  permanentă cu sindicatele;
  2. Dezvoltarea cercetării pentru intrarea Universității in TOP 500
  Universități
  Plan operațional:
  2.1. Dezvoltarea unor institute de cercetare transdiciplinare care să valorizeze
  potențialul existent în Universitate;
  2.2. Asigurarea unor servicii (de cercetare, consultanță, expertiză, evaluare
  etc.) destinate autorităților locale, întreprinzători privați, organizații
  nonguvernamentale;
  2.3. Identificarea surselor de finanțare pentru cercetare avansată (atât în
  spațiul UE, cât și în cel non-UE);
  2.4. Realizarea unor dezbateri la nivel instituțional privind echilibru dintre
  cercetare și educație în activitatea cadrelor didactice;
  2.5. Participarea la consorții naționale și internaționale pentru promovarea
  dezvoltării cercetării de excelență;
  2.6. Realizarea unor parteneriate funcționale de cercetare cu celelalte
  universități din Iași pentru maximizarea șanselor de obținere a finanțărilor
  mari, necesare dezvoltării infrastructurii de cercetare și a unei platforme
  comune de cercetare avansată;
  2.7. Realizarea de achiziții de carte și acces la biblioteci online pentru
  creșterea accesului cadrelor didactice, studenților, masteranzilor și
  doctoranzilor la fluxurile principale de informație academică;
  2.8. Creșterea ratei de participare la programe internaționale a personalului din
  Universitate;
  2.9. Creșterea numărului de publicații în reviste prestigioase și a vizibilității
  cercetării din Universitate;
  2.10. Organizarea unor conferințe internaționale ISI Proceedings în Iași și
  includerea în alte baze de date a comunicărilor;
  2.11. Creșterea transparenței în ceea ce privește oportunitățile de finanțare și
  informarea în timp util a tuturor cadrelor didactice și de cercetare și
  Universitate;
  2.12. Condiționarea contribuțiilor financiare oferite de Universitate în SCHIMBAREA COSTĂ MAI PUȚIN DECÂT EVITAREA EI!
  6
  implementarea proiectelor de rezultate măsurabile în articole, publicații cu
  vizibilitate internațională;
  2.13. Consultarea personalului privind elaborarea strategiilor de dezvoltare
  instituțională pentru susținerea cercetării;
  2.14. Organizarea unei baze de date online, accesibilă tuturor, pentru
  promovarea tuturor publicațiilor, brevetelor și invențiilor realizate de
  personalul din Universitate;
  2.15. Promovarea unor granturi interne destinate masteranzilor și doctoranzilor
  care pot fi accesate sub tutela unor cadre didactice tinere;
  2.16. Premierea anuală a rezultatelor cercetării pe baza unor indicatori
  scientometrici internaționali;
  2.17. Susținerea jurnalelor academice ale Universității pentru introducerea în
  cele mai prestigioase baze de date internaționale și a Editurii pentru
  promovarea cunoașterii;
  3. Adaptarea procesului de educației la condițiile unei societăți
  dinamice, complexe și marcată de incertitudine
  3.1. Diversificarea ofertei de studii (programe de licență, masterat și doctorat);
  3.2. Adaptarea permanenta a ofertei de studii la nevoile pieții muncii;
  3.3. Dezvoltarea unui sistem de recrutare activă a viitorilor studenți prin
  aplicații on-line, concursuri organizate de Universitate destinate elevilor,
  parteneriate cu inspectoratele școlare județene etc.;
  3.4. Susținerea unor structuri instituționale care să sprijine inserția profesională
  a absolvenților;
  3.5. Promovarea unui echilibru între pregătirea teoretică și cea practică a
  studenților, astfel încât stagiile de practică a studenților să constituie o
  oportunitate reală de învățare și să asigure șanse de integrare
  profesională;
  3.6. Atragerea de studenți străini din UE sau state non UE pentru studii în
  Universitate (licență, master, doctorat);
  3.7. Dezvoltarea unor programe de studii în limbi internaționale astfel încât să
  crească adresabilitatea acestora la potențiali studenți din străinătate;
  3.8. Susținerea dezvoltării unor programe de master interdepartamentale;
  3.9. Încurajarea doctoratelor în co-tutelă cu participarea internațională; SCHIMBAREA COSTĂ MAI PUȚIN DECÂT EVITAREA EI!
  7
  3.10. Creșterea ratei de participare a profesorilor și a studenților la proiecte
  internaționale;
  3.11. Organizarea unor cursuri de formare continuă destinate specialiștilor care
  activează în comunitate;
  3.12. Centrarea activităților didactice pe student, dezvoltarea proceselor de
  personalizare a activității didactice.
  4. Dezvoltarea unor practici manageriale, care să asigure
  eficiență, sustenabilitate și dezvoltare instituțională
  4.1. Asigurarea sustenabilității financiare a Universității;
  4.2. Aplicarea unui management eficient în administrarea și gestionarea
  resurselor Universității;
  4.3. Atragerea de finanțări pentru implementarea unor proiecte de dezvoltare
  organizațională;
  4.4. Administrarea eficientă a proiectelor implementate de Universitate pentru
  reducerea riscurilor de blocaje financiare;
  4.5. Asigurarea unor rezerve financiare necesare asigurării contribuțiilor proprii
  pentru implementarea proiectelor, care să nu afecteze finanțarea celorlalte
  activități;
  4.6. Atragerea de parteneri în susținerea propunerilor de finanțare, care să
  poată asigura contribuțiile necesare implementării proiectelor;
  4.7. Susținerea financiară a unor granturi interne din partea Universității, dar
  care să se deruleze în parteneriat cu actori locali potențiali angajatori ai
  absolvenților;
  4.8. Crearea unor rezerve financiare destinate asigurării la timp a salariilor
  personalului;
  4.9. Simplificarea procedurilor birocratice și centrarea pe rezultate;
  4.10. Organizarea unor extensii ale Universității capabile să dezvolte oportunități
  economice;
  4.11. Organizarea funcțională și eficientă a departamentelor pentru asigurarea
  și consolidarea identității specializărilor;
  5. Dezvoltarea parteneriatelor cu alti actori sociali (autorități SCHIMBAREA COSTĂ MAI PUȚIN DECÂT EVITAREA EI!
  8
  publice, firme, organizații nonguvernamentale) pentru
  dezvoltarea unor incubatoare (economice, sociale, culturale)
  care să susțină inovația și să implice studenții în dezvoltarea
  abilităților practice
  5.1. Valorificarea potențialului profesional al personalului în dezvoltarea unor
  proiecte în parteneriat cu alți actori sociali, organizarea unor extensii ale
  Universității care să asigure servicii autorităților locale, firmelor și
  organizațiilor non-guvernamentală;
  5.2. Înființarea unor Consilii Consultative patronate de Universitate din care să
  facă parte reprezentanți ai autorităților locale, actori economici, potențiali
  angajatori, organizații non-guvernamentale care să susțină burse de
  excelență, practica studenților și care să participe la optimizarea integrării
  profesionale a absolvenților;
  5.3. Încheiere de parteneriate cu autorități locale, firme, organizații nonguvernamentale pentru implementarea unor proiecte care să sprijine și să
  dezvolte comunitatea locală prin aplicarea cercetării în realitatea proximă;
  5.4. Asumarea de către Universitate a rolului de motor al dezvoltării
  economice, culturale și sociale a societății;
  5.5. Implicarea Universității în comunitatea locală ca actor activ și consolidarea
  sprijinului din partea autorităților locale, agenților economici și
  organizațiilor non-guvernamentale.
  6. Îmbunățirea condițiilor de viață, a oportunităților de învățare
  ale studenților și a șanselor de integrare profesională ale
  absolvenților
  6.1. Imbunătățirea condițiilor de viață a studenților în campusurile universitare;
  6.2. Dezvoltarea unui sistem de burse alternativ pentru studenții implicați în
  activități ale extensiilor Universității;
  6.3. Dezvoltarea unor noi baze sportive destinate studenților și cadrelor
  didactice;
  6.4. Dezvoltarea capacității de cazare pentru studenții Universității și
  îmbunătățirea condițiilor de locuit;
  6.5. Consultarea si sprijinirea asociatilor de studenti; asigurarea unor spații
  adecvate derulării activităților asociațiilor; implicarea asociațiilor de
  studenți în activități administrative;
  6.6. Dezvoltarea oportunităților de angajare part time a studenților în activități
  conexe cu pregătirea lor academică; SCHIMBAREA COSTĂ MAI PUȚIN DECÂT EVITAREA EI!
  9
  6.7. Atragerea unor finanțări care să fie destinate asociațiilor de studenți pe
  bază de competiție;
  6.8. Actualizarea infrastructurii informatice cu echipamente și licențe pentru
  soft-uri necesare procesului didactic;
  6.9. Organizarea și încurajarea participării studenților la școli de vară,
  competiții naționale și internaționale;
  6.10. Susținerea dezvoltării voluntariatului studenților și recunoașterea acestei
  activități ca formă de pregătire practică;
  6.11. Susținerea competițiilor sportive studențești.
  Acest plan este o propunere destinată dezbaterii, dialogului și revizuirii pe baza
  propunerilor tuturor cadrelor didactice, studenților și altor actori sociali interesați.

  Cu cele mai bune intenții,
  Conf.univ.dr. Ștefan Cojocaru
  0
  0
  Raportează
 • postat de Audiatur et altera pars - Invitatie la Dialog
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 18:48
  Audiatur et altera pars („Să fie auzită şi cealaltă parte!”) este un principiu de drept roman, transformat în maximă şi demn de amintit în aproape orice împrejurare. Este o invitaţie discretă la dialog, fără de care nu există convieţuire, nici comunitate, nici adevăr şi nici dreptate. Invitaţia aceasta mai înseamnă şi luarea deciziilor prin dialog, fiindcă nimeni nu deţine singur monopolul adevărului, iar deciziile care privesc o comunitate presupun o mare răspundere. Să-i auzim şi, mai ales, sa-i ascultăm pe cei din jurul nostru, dacă nu vrem să rătăcim iremediabil în eroare, singurătate şi marasm. Oamenii sunt fiinţe colective, iar în comunitate contează opinia fiecăruia.
  0
  0
  Raportează
 • postat de pentru postacii anti PDL-isti
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 18:42
  Dragii mosului, stiu ca sunteti suparati pe PDL dar incercati sa nu mai aruncati cu doua trei fraze seci ca nu sunteti foate credibili. Fara atacuri la persoana, cu discutii argumentate si mai ales constructive aveti o sansa sa va ia cineva in sema. Mie nu mi place PDL dar o sa votez cu Barsan tocmai pentru faptul ca voi il transformati in victima....
  0
  0
  Raportează
 • postat de privitorul
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 18:42
  ....cat de imbecili ne puteti crede domnilor?? aplicati tehnici de manipulare tipice campaniilor electorale......Hotul striga Hotul! va erijati in vocea societatii civile si blamati PDL-ul.....de unde stim noi....cititorii ca aceste texte lungi nu sunt postate tot de dumneavoastra?????????/
  0
  0
  Raportează
 • postat de George
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 18:38
  Stimati PDListi, decat sa ocupati siturile asa mai bine ne-ati da un link la biblioteca univ si v-ati concentra pe calitatile dlui barsan si pe oportunitatea de a aduce un astfel de grup politic atat de fara scrupule si avid de putere la conducerea universitatii. Nimeni nu poate contesta ca barsan e avid de putere doar a mai candidat de 2 ori la functia de rector si a luat-o in freza la scor ........ceea ce ii dorim si acum
  0
  0
  Raportează
 • postat de lectorul
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 18:33
  Este evident ca PDListii astia sunt disperati si de aia nu stiu ce sa mai inventeze ca sa nu vada lumea cum sunt. Fratilor ...toata lumea stie cum sunteti si toata lumea va vede. DEGEABA VA ASCUNDETI DUPA VERSURI SI CITATE DIN CIORAN (pun pariu ca barsan nici nu stie cine a fost cioran) asa ca mai bine faceti lectii in particular cu el decat sa incercati sa ne aburiti pe noi
  0
  0
  Raportează
 • postat de Elena
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 18:29
  Eu propun doamnei PDListe care posteaza capitole de carti si tot felul de texte literare si care este evident de la facultatea de litere sa incerce sa posteze si formule ca sa nu se faca discriminari intre specializarle din univeritate
  0
  0
  Raportează
 • postat de Grig
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 18:26
  Asa cum se vede nimeni nu poate astepta nimic bun de la gasca asta PDLista. Astea sunt metodele lor
  FRAUDA
  MANIPULARI
  DIVERSIUNI
  0
  0
  Raportează
 • postat de Aurora
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 18:23
  Astea sunt tactici murdare PDListe! Asa o sa faceti diversiuni si cand va veni lumea cu probleme la voi. Ferestene doamne de asemenea specimene de oameni!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gaby
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 18:21
  NU VEDETI CA PDListii SUNT DISPERATI CA LUMEA SCRIE ADEVARUL DESPRE EI SI INCEARCA SA ABATA ATENTIA.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Grig
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 18:18
  PDListii astia au inceput sa bombardeze siturile cu tot felul de texte literare unele chiar maculatura. Doamne cata manipulare si diversiune! Bombardati frate cu argumente in favoarea grupuli alexe-barsan nu mai incercati tot felul de diversiuni Sau incercati sa ne justificati aducerea la carma universitatii in anul acesta a unei echipe atat de portocalii
  0
  0
  Raportează
 • postat de Seful Pazei
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 17:54
  O armată nu poate fi condusă după codul manierelor elegante
  Sun Tzu - Arta Razboiului
  0
  0
  Raportează
 • postat de va rog terminati cu atacurile la persoana nu merita ....nici macar atat
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 17:51
  "În ziua în care vei înţelege că toată lumea are dreptate la nivelul său şi în limitele sale, în acea zi toată lumea va găsi că tu nu ai dreptate. Toate uşile se închid în faţa celui care este deschis pentru tot. Nemaiavând complici, el nu are decât duşmani."
  0
  0
  Raportează
 • postat de muc cel mic
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 17:39
  prevad 0% ptr Barsan!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ATENTIE
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 17:38
  Coelgi, acestea vor fi raspunsurile lui Barsan cand va veti duce sa va rezolve vre-o problema: glume si literatura de doi bani! Inghititi aceste mizerii?
  0
  0
  Raportează
 • postat de insistenti pentru PDL-istii literati
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 17:34
  In loc sa spuneti cu ce este Barsan mai bun ca ceilalti, raspundeti cu texte din literatura! Vreti sa duceti tara in lumea a treia, iar pe universitari sa-i nenorociti! AJUNGE, am indurat destule mizerii!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un profesor filolog se plimba pe la munte
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 17:31
  Un profesor filolog se plimba pe la munte. La un moment dat vede un cioban cu oile la pascut. Cum era el pierdut pe ganduri, il intreaba pe cioban:
  - Ancestralule pastor, in posesia dumitale se afla aceste minunate patrupede paracopitate?
  - Indubitabil!
  0
  0
  Raportează
 • postat de pentru noul Cartarescu
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 17:29
  Domnule postac universitar, va rugam, faceti literatura in alta parte! Nu incercati sa intoxicati comentariile cu texte lungi incat sa se plictiseasca cei interesati si sa nu mai citeasca ceea ce de fapt este in interesul tuturor universitarilor. Sunt trucuri ieftine! RUSINE! Asa vrea PDL-ul sa mergem de acum inainte, cu literatura (chiar si Cartarescu, scriitorul de la curtea regelui Base, i-a intors spatele, veti ramane dvs in locul lui?), texte puse aiurea!!! De atat sunteti in stare, nimic concret, nimic constructiv, doar creati discordie intre oameni pentru a va atinge scopurile.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihai
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 17:03
  BARSANELE NICI NU STII CAT DE MIC INCEPI SA FII !
  0
  0
  Raportează
 • postat de kombat
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 16:40
  Va rog mult de tot ..pentru sanatatea mintala a celor care va citesc .... SCHIMBATI SISTEMUL DE COMENTARII CU CEL OFERIT DE FACEBOOK!!!!
  Cu siguranta veti scapa de comentariile astea cretine .... va rog mult ...
  0
  0
  Raportează
 • postat de narcisa salbatica
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 16:19
  Minzulet cu parul cret,
  Fura votul lui Cotet.
  El se jura ca nu fura
  Si l-am prins cu votu-n gura
  Si cu altu-n buzunar,
  Ca sa fie totu clar.

  Nu ma duc c-am fost o data
  Si am cazut cu nasu'-n balta
  0
  0
  Raportează
 • postat de cultura
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 16:08
  sa nu uitam de marii clasici ai literaturii romane.....
  0
  0
  Raportează
 • postat de George
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 15:28
  Imi pare sincer rau ca studentii nostri se lasa antrenati de PDListi in manevrele astea si fac in acest fel un rau universitatii. Sunt absolut convins ca marea lor majoritate este de buna credinta si sunt doar manipulati asa cum bine stiu sa faca PDListii. Acest domn Cotet daca este corect ar trebui sa dea un comunicat ca nu va accepta nici o functie din partea PDL nici cea de director la casa de cultura a studentilor si nici alta. Apoi peste putin timp se va vedea daca intradevar este un om cinstit sau a fost cumparat de pdlisti. Ceea ce totusi nu-si da el seama esta ca si chiar daca va primi o functie in momentul cand va cadea pdl el o va pierde imediat
  0
  0
  Raportează
 • postat de Stefan
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 15:26
  Sunt curios sa vedem ce vor mai inventa distinsii PDListi din minister atunci cand domnii Barsan si Alexe o vor mai lua in freza inca odata desi este clar ca sunt pe duca si nu stiu daca vor mai apuca sa faca ceva. Totusi comportamentul dlor Alexe si barsan demonstreaza faptul ca vor fi in stare sa antreneze universitatea in tot fel de aventuri ca sa-si urmareasca scopurile lor politice.Pe de alta parte sunt atat de avizi de bani si incompetenti incat eu nu cred ca vor putea plati salariiile pana la sfarsitul anului daca doamne fereste ar pune mana pe universitate, ceea ce insa este EXCLUS!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ben
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 15:23
  Inca odata s-a vazut cinismul grupului PDL Alexe Barsan care freaca o universitate intreaga in speranta ca doar..doar ar avea vreo sansa. Cum sa alegem asa ceva, niste oameni care nu au nici o competenta si nici un scrupul si vor doar sa puna ei mana pe putere (pe care si asa o aveau partial) calcand totul in picioare
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mara
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 15:21
  Eu nu inteleg de ce se doreste sa se impuna dl Barsan care este in mod evident cel mai slab dintre cei 4 candidati si care in afara de faptul ca vine cu un grup clientelar flamand care il sprijina cu disperare nu are absolut nici o calitate si nu ofera absolut nici o perspectiva. cat despre partenerul lui dl Alexe vede toata lumea ca este in stare sa darame universitatea numai fiindca nu a fost votat el
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 15:20
  Imixtiunea politicului in viata universitara este evidenta si niciodata in ultimii 22 de ani a fost asa de mare. Fiara PDLista este ranita si se agata cu dintii si cu ghiarele de putere. Este totusi trist ca domnii A;lexe si Barsan nu dau de loc dovada de spirit colegial si se preteaza la asa ceva. De altfel am auzit ca PDLul i-a pregatit dlui Barsan un post caldut in cazul mai mult decat probabil ca o va lua in freza. Este vorba de functia de Ambasador la Chisinau fiindca spre lauda lui domnul barsan vorbeste destul de bine limba moldoveneasca
  0
  0
  Raportează
 • postat de Horia
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 15:18
  Parerea mea este ca grupul acesta odios de pdlisti a planuit de foarte mult timp cum sa puna mana pe universitate si au reusit sa-si construiasca un grup clientelar destul de numeros care ii sustine fara ezitare in detrimentul nostru al tuturor. Acum suntem ametiti cu faptul ca dl barsan nu face politica in universitate ceea ce este absolut fals (este oare ceva adevarat in ce spun ei). Dl Alexe principalul aliat al lui barsan este si el tot pdlist de frunte. Toata lumea stie ca toti ceilalti pdlisti din universitate si din afara universitatii ii sprijina cu ardoare. Si atunci de ce suntem iar intoxicati cu prafuri ca dl barsan nu face politica si ca este foarte respectat si la cahul si la chisinau. Fratilor eu credeam ca directia noastra este spre VEST nu spre EST deci mi-as dori ca dl barsan sa fie respectat la Paris sau la Roma
  0
  0
  Raportează
 • postat de Hara
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 15:16
  Dupa ce si-au numarat clientela portocalie, pe cei pe care i-au mituit in fel si chip, pe cei care ar putea ceda la intimidarile si amenintarile lor si pe studentii lui cotet, barse-alexe au ajuns la concluzia ca nu prea au sanse nici sa intre in turul doi. In coditiile astea au apelat la forte de la bucuresti: ministerul ca sa faca presiuni si intimidari mereu in ultimul moment, ALIODOR sa faca vraji si ROBERTA sa numere
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nostradamus
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 15:15
  Este a treia oara cand domnul Barsan candideaza la functia de rector deci avem in fata evident un individ care pe cat este de slab pregatit profesional este avid de putere dispus sa sacrifice pe orice si oricine numai ca sa ajunga el la butoane.
  Totusi sa nu uitam:
  prima oara a pierdut la scor in favoarea lui Epureanu,.
  a doua oara a pierdut la scor in favoarea lui manzu,
  va pierde la scor si a treia oara
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gelu
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 15:14
  MONSTRUASA CUALITIE - terminatorii portocalii Alexe-Barsan-Lungu
  OBIECTIV - sa puna mana pe universitate
  METODE - calcand totul in picioare
  REZULTAT - discreditarea si distrugerea universitatii noastre
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eliza
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 15:11
  Eu ii doresc domnului Barsan mult succes in republica moldova sa plece acolo si sa incerce sa faca bine tarii noastre si universitatii. Poate doar asa va mai repara putin din raul urias pe care ni-l face acum
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ionut
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 15:04
  Oda PDListului Barsan avid de bani si functii dar total incompetent
  Din spuma marii s-a ivit
  Pruncul Barsan neprihanit
  Desi nu este competent
  El candideaza permanent
  Si de putere e avid
  Avand in spate un partid
  0
  0
  Raportează
 • postat de GIB
  Duminică, 29 Ianuarie 2012 14:56
  Adio gasca PDL-ista. Pana si ungurii s-au saturat de voi. Veti fi cea mai neagra pagina din istoria Romaniei.
  Sa vedem ce vor face Barsan si Alexe fara slugile portocalii din minister.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.