Cu bursă la masterat cât un salariu / Şase ani de studiu pentru a deveni profesor

Cu bursă la masterat cât un salariu / Şase ani de studiu pentru a deveni profesor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • * Titularizarea şi definitivatul se vor putea da după finalizarea masteratului şi a anului de pregătire sub tutela mentorului * Doar 25 din aproape 90 de profesori au rămas în cursa pentru mentorat

Conform Legii Educaţiei, absolvenţii facultăţilor cu profil pedagogic nu vor mai putea preda în învăţământ decât dacă au terminat masteratul didactic şi au parcurs un an în învăţământ sub tutela unui mentor. Dacă nu vor trece prin aceste etape, nu vor putea să-şi dea definitivatul şi să se prezinte la examenul de titularizare, şi nici măcar să predea ca suplinitor calificat. Pentru ca măsurile să nu devină prea descurajante, cei care vor să aleagă cariera didactică vor primi în perioada masteratului o bursă de 700 de lei, cât salariul unui profesor debutant în prezent.

„Aşteptăm hotărârea de guvern”

Rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” ne-a declarat că deocamdată nu ştie la ce discipline va avea anul acesta locuri pentru masteratul didactic, întrucât nu a apărut hotărârea de guvern. „Noi ne-am făcut nişte planuri, dar nu ştim în ce măsură vor rămâne valabile până nu apare hotărârea de guvern. Dar până în toamnă, când vom organiza admiterea şi înscrierea la masterat, se vor definitiva lucrurile”, spune rectorul de la „Dunărea de Jos”.

„Nu se face cum trebuie practică pedagogică în facultate”

În cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi s-a înfiinţat deja o comisie care se ocupă de selectarea şi pregătirea profesorilor mentori, cei care-i vor prelua pentru un an pe absolvenţii masteratului didactic. Profesorul Octavian Pătraşcu, inspectorul şcolar care se află în fruntea acestei comisii, ne-a declarat că măsura pentru profesionalizarea viitoarelor cadre didactice este una care era mai mult decât necesară. „E trist că absolvenţii actuali ai facultăţilor cu profil pedagogic sunt slab pregătiţi. Se ştie că nu se face cum trebuie practica pedagogică în facultate. De multe ori aceasta se reduce la acea adeverinţă, fără să existe de fapt nicio activitate făcută, ci numai o simplă hârtie. Nu poţi să ai pretenţii că eşti profesor doar pentru că ai făcut acel modul psihopedagogic în facultate”, spune Octavian Pătraşcu.

Acesta a mai adăugat că o primă selecţie a profesorilor care vor fi mentori s-a făcut deja de către comisia de specialitate din ISJ şi că din 89 de candidaţi, au rămas doar 25. Cei care au rămas vor mai fi supuşi unei probe practice, înainte să se vadă cu certificatul de mentor în buzunar. „S-au înscris destul de multe cadre didactice, deşi singurul beneficiu este faptul că vor avea o normă didactică mai mică cu două ore”, ne mai spune Octavian Pătraşcu.

Citit 4957 ori Ultima modificare Luni, 23 Aprilie 2012 21:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.