CAMPIONII GIMNAZIŞTILOR: Media 10 la evaluarea naţională se obţine cu sacrificii

CAMPIONII GIMNAZIŞTILOR: Media 10 la evaluarea naţională se obţine cu sacrificii
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

- spun Elena Vâlcescu şi Andreea Spînu, fetele de notă maximă de la Şcoala Nr. 13


Raluca Elena Vălcescu şi Andreea Spînu sunt cele două domnişoare de la Şcoala Gimnazială nr. 13 „Ştefan cel Mare” din Galaţi care au reuşit să obţină media 10 la evaluarea naţională, cel mai important examen al vieţii lor de până acum.

"Sper să fiu cea care revoluţionează lumea IT"

Elena recunoaşte că a făcut ceva sacrificii. "Anul acesta, pot să spun că a fost destul de plictisitor pentru mine, nu am putut să fac tot ceea ce mă pasionează şi mă relaxează. Nu am reuşit să mai pictez atât de mult, nu am mai cântat, nu am mai ascultat atât de multă muzică, nu am mai ieşit la plimbări cu prietenii. Ştiam că am un pas foarte mare de trecut cu bine şi am fost nevoită să renunţ la plăcerile mele pentru a învăţa”, explică eleva.

La fel ca şi pentru alţi colegi de vârsta ei, anul şcolar care tocmai a trecut a fost unul dificil. Ea spune că i-a fost greu atât în primul semestru, când a învăţat mult şi pentru celelalte materii, astfel încât nu ştia cum să-şi mai împartă timpul, dar a lucrat intensiv mai ales în al doilea semestru, la materiile de la evaluarea naţională. A făcut pregătire şi în particular, şi la şcoală, împreună cu alţi colegi.

„Cel mai mult am repetat la limba română, pentru că la matematică sunt  mult mai rapidă. Cu o săptămână înainte de examen, am avut impresia că la română am uitat tot ce am învăţat, am început să mă panichez şi am trecut din nou prin toată materia. Dar am terminat totul cu bine”, mărturiseşte Elena Vălcescu.

Şi-a făcut şi planuri de viitor. Vrea să intre la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, la profilul matematică - informatică bilingv. „Am muncit atât de mult până acum pentru că îmi doresc să ajung programator. Chiar dacă pare o meserie pentru bărbaţi, sper să fiu eu cea care revoluţionează lumea IT. Nu ştiu dacă voi rămâne în ţară, aş vrea să mă mut în Anglia, să fac facultatea acolo”, spune eleva, la finalul interviului.

Andreea, medic în ţară sau peste hotare

Andreea a muncit zi de zi, fără pauză. „Nu pot să spun că am luptat pentru media 10, ci pentru liniştea să ştiu că pot ajunge acolo unde vreau. Nu am visat notă maximă nicio clipă. Am muncit foarte mult, până în ultima zi. Am fost nevoită să-mi planific ceea ce învăţ în fiecare oră, fiecare minut, să vă văd la ce materie să lucrez”, povesteşte Andreea Spînu. A fost nemulţumită de notele pe care le-a luat la simulare şi atunci s-a hotărât să muncească şi mai mult, ştiind că este capabilă să primească note mai mari. Cu pregătire atât în particular, cât şi la şcoală, examenul i s-a părut mai simplu decât se aştepta.

„Pentru media 10 am făcut câteva sacrificii. Am renunţat să fac activităţile sportive care-mi plac foarte mult: alergare, pilattes, kangoo jumps. Doar am stat în casă şi am învăţat. Petrecerea de final de clasa a opta a fost singura evadare dintre cărţi”, spune eleva campionă la evaluarea naţională.

Vrea să fie admisă tot la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, la Ştiinţe ale Naturii. Mai departe, vrea să urmeze Facultatea de Medicină de la Bucureşti. „Am văzut odată un documentar despre paramedici şi m-a fascinat foarte mult. Aş încerca întâi meseria de medic, vreau să încep în forţă aşa. Apoi, mai târziu, peste mai mulţi ani, poate mă fac paramedic”, explică adolescenta, care spune că este genul de om care luptă pentru ceea ce-şi doreşte şi reuşeşte mereu.

Cum e să fii părinte de elev campion

În astfel de momente, când văd rezultatele excelente ale copiilor, după primul examen din viaţa lor, părinţii nu-şi mai încap în piele de fericire şi mândrie. „Rezultatul a fost unul la care mă aşteptam. Ştiam că am un copil care a muncit foarte mult, a învăţat şi a renunţat la multe pentru a avea media 10. De exemplu, acum un an, a renunţat la contul ei de Facebook, pentru că îi distrăgea atenţia. A preferat să-şi şteargă contul. Este mare lucru atunci când copilul conştientizează că urmează cel mai important examen al vieţii şi când îşi doreşte din suflet să-l treacă cu brio. Chiar dacă desenează foarte bine şi cântă, ea şi-a ales profilul acesta, iar eu o susţin în tot ceea ce vrea să facă”, ne-a spus Olga Vălcescu, mama Elenei.

Invadată de o mulţime de emoţii a fost şi mama Andreei Spînu.  „Întotdeauna am fost foarte mândră de fata mea. Chiar dacă înainte nu prea o lăudam, am învăţat, pe parcurs, că are nevoie de vorbe bune, de încurajare, pentru a merge mai departe cu aceleaşi rezultate excepţionale. Dacă ar fi să o recompensez pentru reuşită, niciun obiect material nu ar fi de ajuns”, recunoaşte Valentina Spînu.

Citit 2486 ori Ultima modificare Marți, 14 Iulie 2015 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.