CASA DE CULTURĂ A STUDENŢILOR încă are „mâinile legate”. Buget limitat, probleme cu duiumul

CASA DE CULTURĂ A STUDENŢILOR încă are „mâinile legate”. Buget limitat, probleme cu duiumul
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Acum mai bine de un an, din cauza unor datorii, Casa de Cultură a Studenţilor (CCS) din Galaţi era la un pas de dezastru. Pentru că instituţia depinde doar de banii alocaţi de Ministerul Tineretului şi Sportului, care, la vremea, respectivă au ajuns cu întârziere, CCS avea deja toate utilităţile sistate. Anul acesta, situaţia a revenit, cât de cât, sub control. Între timp, CCS a primit subvenţii de la MTS, pentru a rezolva cele mai grave probleme adunate în perioada respectivă. „Anul acesta nu au mai fost probleme atât de mari, în comparaţie cu cele de anul trecut. Dar tot am ieşit din una şi am dat în alta! Acum două săptămâni, am primit o factură de la furnizorii de apă. S-a spart o ţeavă, iar noi trebuie să achităm contravaloarea pentru două mii de metri cubi de apă, ceea ce nu mi se pare corect. Suntem obligaţi să achităm suma de 13.000 de lei. Această sumă este destul de mare pentru instituţia noastră”, ne-a declarat Dorin Adrian Coteţ, directorul CCS Galaţi.

Bani insuficienţi pentru o centrală proprie

Pentru a evita frigul cumplit din instituţie, în sezonul rece, reprezentanţii CCS fac demersuri pentru achiziţionarea unei centrale proprii. „În vară am cerut în fişa noastră de la minister, pentru rectificarea bugetară, aproximativ două milioane de lei. Banii aceştia îi cerem cam în fiecare an şi ar reprezenta suma necesară pentru a pune la punct toate problemele din CCS. Doar prin soluţionarea acestora, instituţia ar putea funcţiona normal. Desigur, ministerul primeşte cereri de la toate instituţiile subordonate. În formularul de rectificare specificasem că, din două milioane de lei, suma de 250.000 de lei este destinată achiziţionării unei centrale proprii. Am primit aprobare pentru 150.000 de lei, bugetul ministerului pentru rectificare fiind în jur de un milion şapte sute de lei. Deci, practic, am obţinut zece la sută din bugetul naţional, pentru o centrală proprie. Desigur, din punctul meu de vedere, suma este destul de mică. În momentul de faţă elaboram caietul de sarcini, documentaţia  de atribuire. Ofertanţii, mai ales cei din zona industrială, sper să ne ofere o soluţie tehnică viabilă. Din ce am discutat până acum cu diferiţi agenţi economici, problemele mari ar fi legate de racordarea către reţeaua Distrigaz, mai nou, DGS, ce presupune o perioadă de aprobare de vreo opt luni. Dacă vom reuşi să achiziţionăm această centrală, probleme legate de căldură nu vor mai fi. Vine iarna şi încă nu ştiu când se va livra căldură în oraşul Galaţi”, a adăugat directorul CCS Galaţi.

CCS nu-i proprietară pe terenul pe care a fost ridicată clădirea

Clădirea de pe strada Ştiinţei nu are nici până astăzi carte funciară. Chiar dacă reprezentanţii instituţiei au insistat de nenumărate ori pe acest subiect, proprietarul terenului nu a fost stabilit. „Lipsa extrasului de carte funciară generează foarte multe probleme. Spre exemplu, nu putem alege operatorul în sistemul electric. Puteam să schimbăm tariful în jumătate faţă de consumator, dacă aveam dovada că suntem proprietari. Clădirea aparţine MTS, însă terenul este al nimănui”, ne-a spus directorul CCS.

Prinsă în mrejele legislaţiei şi ale birocraţiei, instituţia are accesul blocat către orice fond nerambursabil. „Nu putem aplica nici pentru programul POSDRU, mai nou, POCU şi nu putem accesa nici fondurile REGIO. Prima soluţie ar consta într-o Hotărâre de Guvern, elaborată la iniţiativa Ministerului, prin care terenul ar intra în posesia statului. Asta ar fi cea mai lejeră soluţie. Sau am putea să deschidem un proces, în baza codului civil. Potrivit unui articol din codul civil, dacă ţi-ai desfăşurat activitatea într-o instituţie minimum zece ani într-o instituţie, poţi obţine dreptul de proprietate”, a mărturisit Dorin Coteţ.

De câţiva ani, fără bani pentru reparaţii

Sălile care acum câţiva ani erau spaţiul dedicat tinerilor ce-şi descopereau talentele sunt închise, din cauza condiţiilor proaste. În bugetul instituţiei, bani pentru reparaţii nu au fost alocaţi de câţiva ani.

"Piscina îngheţată" de pe acoperişul CCS, din iarna anului 2015

„În bugetul pentru anul 2015 au intrat 60.000 de lei pentru acţiuni, 50.000 de lei pentru bunuri şi servicii şi 300.000 de lei pentru salariile celor 17 angajaţi. După anul 2009, abia acum ni s-au alocat 150.000 de lei pentru investiţii, bani destinaţi achiziţionării unei centrale termice. Aceste sume nu le putem folosi pentru reparaţii. De aceea, avem săli blocate, dar şi probleme la partea de hidroizolaţie. Practic, ne plouă în sala de spectacole. Anul trecut s-a format o piscină pe acoperiş”, ne-a mai spus preşedintele CCS din Galaţi. 

Proiecte în derulare

A devenit o tradiţie ca, în fiecare an, la CCS, să se desfăşoare concursul „Balul Bobocilor”, dar şi repetiţiile pentru acesta. „În parteneriat cu Liga Studenţilor din Galaţi vom organiza „Balul Bobocilor”. Sperăm să avem condiţiile necesare pentru desfăşurarea repetiţiilor. Desigur, este foarte frig în sală. Anul trecut a fost foarte frumos spectacolul, dar frigul era de nedescris. În măsura în care ne permitem, organizăm spectacole, în parteneriat cu diverse organizaţii non-guvernamentale sau chiar şi cu instituţii ale statului, din Galaţi. CCS are şi câteva trupe şi formaţii. Acestea ne duc faima la concursuri naţionale”, a concluzionat preşedintele CCS Galaţi, Dorin Coteţ.

Citit 1344 ori Ultima modificare Marți, 27 Octombrie 2015 22:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.