Mulţi copii în şcolile şi grădiniţele din comuna gălăţeană Fârţăneşti

Mulţi copii în şcolile şi grădiniţele din comuna gălăţeană Fârţăneşti
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cele şase unităţi de învăţământ din comuna Fârţăneşti au în evidenţă 548 de elevi, din totalul de 5.200 de locuitori. Pentru acest număr relativ mare de elevi lucrează, zilnic, 43 de profesori, atât din comună, cât şi navetişti. Directoarea Şcolii Nr. 1, cu ciclu primar şi gimnazial, din Fârţăneşti, este Ioana Filote, mama primarului Adrian Filote.

Doamna director Ioana Filote, profesor de geografie, este unul dintre cele mai vechi cadre didactice din şcoală şi ştie situaţia unităţilor de învăţământ din comună pe de rost. "În şcoala noastră, care funcţionează de mai bine de 100 de ani, sunt înscrişi, în acest moment, 227 de copii, la cele două cicluri de învăţământ. Promovarea la evaluarea naţională de anul trecut a fost una extrem de mulţumitoare, 92,3 la sută, în timp ce procentul pe comună a fost de 78,6 la sută. La Şcoala Nr. 2, promovarea a fost de 66,6 la sută, în timp ce la şcoala din satul Viile a fost de 76,9 procente", ne-a explicat directoarea Ioana Filote.

Majoritatea profesorilor sunt navetişti

Din totalul de 43 de profesori care predau la şcolile din comună, doar 16 sunt din Fârţăneşti sau Viile, restul venind zi de zi de la Târgu Bujor sau de la Galaţi. Chiar dacă le este decontat transportul, salariul de profesor este, totuşi, unul destul de mic, aşa că numai devotamentul faţă de această meserie îi face pe cei mai mulţi tineri să vină de la distanţe mari pentru a-i învăţa pe alţii. "La Şcoala Nr. 1 sunt 18 profesori, dintre care nouă sunt de aici, din Fârţăneşti. La Şcoala Nr. 2 sunt 17 profesori, dintre care cinci sunt de-ai locului, în timp ce în Viile doar două dintre educatoarele de la grădiniţă sunt din comună", ne-a mai explicat prof. Ioana Filote, directorea Şcolii Nr.1 din Fârţăneşti.

Activităţi extracurriculare diverse

Printre profesorii de la Şcoala Nr. 1 şi-a făcut loc şi consilierul educaţional Ioana Şerban. Profesoară de limba engleză, tânăra îşi face timp pentru diverse activităţi în afara programului de curs cu elevii săi. "Anul acesta am avut, pe 26 septembrie, o activitate care s-a numit Plurilingvism şi Multiculturalitate, dat fiind că a fost ziua europeană a limbilor străine. Apoi, pe 5 octombrie, am avut altă activitate, de Ziua Educaţiei. Şi de Halloween am organizat bal mascat, un fel de serbare, în care copiii au cioplit bostani. Vom mai avea şi o campanie împotriva fumatului, pe 27 noiembrie, în cadrul căreia elevii vor afla ce efecte nocive are tutunul asupra organismului. Încercăm să le menţinem interesul ridicat faţă de şcoală, dat fiind faptul că majoritatea tinerilor din ziua de azi au tendinţa să se afunde în calculator şi să renunţe complet la activităţile sociale", ne-a explicat consilierul educaţional al Şcolii Nr.1, prof. Ioana Şerban.

În ceea ce priveşte materia pe care o predă, doamna profesoară Şerban ne-a spus că mulţi dintre elevii săi sunt foarte buni la limba engleză. "Dat fiind accesul la tehnologie, celor mai mulţi le vine foarte uşor să se exprime, atât în scris, cât şi la nivel vorbit, în această limbă. Mai sunt şi copii care prind mai greu, dar nu sunt probleme mari", ne-a mai spus profesoara de engleză.

La capitolul dotări în şcoală, cei mici au acces la un cabinet de informatică, unde pot descoperi tainele calculatorului, la o bibliotecă de unde pot împrumuta cărţi din curricula şcolară, dar şi la anexe în sălile de clasă, unde pot face experimente la orele de fizică sau chimie.

Citit 3303 ori Ultima modificare Marți, 03 Noiembrie 2015 17:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.